Home » Sikkerhet. Tyskland tar kommandoen over NATOs spydspiss | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

Sikkerhet. Tyskland tar kommandoen over NATOs spydspiss | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

Very High Readiness Joint Task Force (VHRJTF) ble etablert av NATO i 2014 under den første russiske aggresjonen mot Ukraina. Siden den gang har disse styrkene blitt ansett som et sentralt element i Russlands avskrekkingsstrategi. Et særtrekk ved innsatsstyrken er dens høye operative beredskap. Den skal kunne mobilisere og utplassere 20.000 soldater i kriseområder innen maksimalt 72 timer. For soldater betyr dette å være klar til å jobbe og ikke forville seg fra tjenestestasjonen.

Fra begynnelsen av 2023 ble kommandoen over VHRJTFs hurtigreaksjonsstyrker overtatt av Tyskland. For tiden har den såkalte NATO-spydspissen omtrent 11,5 tusen. bakketroppene selv Bundeswehr stiller med rundt 8000 soldater. De øvrige kommer fra Belgia, Tsjekkia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Norge og Slovenia.

Uten medvirkning fra Feler Pumas

Endringen i ledelsen for hurtigreaksjonsstyrken ble overskygget av en rekke sammenbrudd i det tyske Puma-infanteriet. Etter en rekke tekniske feil kunngjorde forsvarsminister Christine Lambrecht (SPD) at tyske soldater ikke ville bruke Pumas til oppgavene til VHRJTF-gruppen, men heller eldre Marders.

Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg utgjør ikke Bundeswehrs mangel på utstyr noen trussel mot alliansens raske reaksjonsstyrker.- Jeg er fast overbevist om at Tyskland vil være en utmerket ledernasjon for VHRJTF, sier han til nyhetsbyrået DPA. NATO-sjefen understreket at Bundeswehr har godt trente og utstyrte soldater som kan gjøre jobben sin godt.

trussel fra Russland

Jens Stoltenberg påpekte også at Tyskland ikke er det eneste landet hvis væpnede styrker deltar i arbeidsstyrken VHRJTF. – Jeg er helt sikker på at alle de ni landene som skal ha ansvaret for NATO-styrkene vil oppfylle disse kravene, sa nordmannen.

VHRJTF Task Force er en del av NATO Crisis Response Force, som totalt utgjør rundt 40 000 mann. Soldater. I tillegg til landstyrker omfatter dette også luft- og sjøstyrker samt spesialenheter.

I fremtiden vil gruppen sannsynligvis bli en del av den nye modellen for NATO-styrker. Med tanke på mulige trusler fra Russland ville de ha over 300 000 soldater i høy beredskap for kriseoperasjoner.

(dpa/stef)

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment