Home » Skyting relatert til islam

Skyting relatert til islam

by Connie Nielsen

– Vi har kjent ham siden 2015, det var frykt for radikaliseringen hans på grunn av medlemskap i det ekstreme terrorkontaktnettverket i Norge, sa fungerende leder av PST, Roger Berg, på en pressekonferanse.

Ifølge avisen «VG» ble angrepet utført av en 42 år gammel norsk statsborger Zaniar Matapour, en flyktning fra den kurdiske delen av Iran. Mannen hadde bånd til den jihadistiske Islamske staten.

PST innrømmet at spesialtjenester intervjuet Matapour i mai i år for hans kritikk av det han så på som «en trussel mot islam». – Inntil i går hadde vi ingen indikasjoner på at vi kunne ha å gjøre med vold fra hans side, sa Berg.

I forbindelse med Oslo-skytingen økte PST terrortrusselnivået i Norge fra normalt (nivå tre) til ekstraordinært (nivå fem).

Norsk politi sa på en pressekonferanse at «det er fortsatt ukjent hva den mistenktes motiver var». – Det tas hensyn til politiske motiver og hatkriminalitet, understreket Borge Enoksen i politiet.

Angrepet skjedde i går klokken 01.14 på London Pub gay nattklubb i Oslos underholdningsdistrikt. To menn på 50 og 60 år døde. 21 personer ble skadet, 10 av dem alvorlig. Blant ofrene er gjester fra naboeiendommen.

Matapour ble arrestert av politiet kort tid etter angrepet og bar på to uregistrerte våpen, inkludert en automat.

PAP / Marcin R.

You may also like

Leave a Comment