Home » Slagord fungerer ikke: ulemper setter elektriske biler av

Slagord fungerer ikke: ulemper setter elektriske biler av

by Thure Lindhardt

Selv om elbiler er på vei oppover i utlandet, utgjør de en mikroskopisk del av transportflåten i Litauen. I vårt land totalt nesten 1,4 millioner. Biler, hvorav bare 6,4 tusen. elektriske kjøretøy. Bare en halv prosent! Hvorfor er disse tallene så magre?

En unik suksess

Ifølge den siste statistikken så det europeiske nybilmarkedet det høyeste salget av Tesla Model 3-biler i september, første gang en elbil har kjørt forbi bensin- og dieselbiler når det gjelder salg. Ifølge denne indikatoren er mer enn halvparten av alle nye biler i ledende Norge på kontinentet elbiler.

Det er riktig at Norge ifølge eksperter ikke har blitt ledende på elbiler i Europa av abstrakte årsaker – som for eksempel befolkningens økologiske bevissthet – men snarere konkrete og konsekvente grep fra landets regjering. Den norske regjeringen, som har prioritert å redusere trafikkforurensningen, ga opp til 25 % umiddelbart. Skattelettelser ved kjøp av elbiler, fritok også et betydelig beløp fra veiavgift i landet, tilbød gratis parkering, ekstra kjørefelt i store byer og viktigst av alt – enorme investeringer i infrastruktur.

I en kommentar til det norske eksemplet sier Dr. Lineta Ramonienė sa i media at selv om vi skulle overføre den gode norske erfaringen til Litauen, ville det neppe vært mulig å gjøre landet vårt til et elbilparadis. Sammenlignet med Sverige, som er mye nærmere Norge og mye rikere enn Litauen, fortalte forskeren en lærerik historie. Svenskene klarte ikke å ta hensyn til et viktig aspekt når de brukte lignende insentiver for elbiler i Norge. I jakten på sine ressursrike naboer er Stockholm plaget av en massiv strømmangel i store byer, med massive insentiver for sjåfører til å bytte til elbiler.

Etterslepet er tragisk

Det statlige selskapet Regitra kunngjorde 1. september. Det var 6 440 elbiler i Litauen, hvorav 3 720 netto elbiler og 2 720 eksternt ladbare hybridbiler. Sammenlignet med noen få i fjor er veksten ekstremt langsom. Antall elbiler registrert i fjor var 4,4 tusen, i 2019 2,6 tusen.

Til sammenligning overstiger den største flåten av dieselbiler på veiene i Litauen 1 million, det er rundt 370 000 bensindrevne biler.

Tap: Den nederlandske sjåføren har 47,5 ladetilganger per 100 km, Litauen kun 0,2. / Velocitos-bilde

Disse litauiske tallene korrelerer direkte med utviklingstakten til elbilinfrastrukturen. Selv om myndighetene har kunngjort svimlende planer om å investere i elbilinfrastruktur i flere år, er det virkelige arbeidet fortsatt begrenset til nye avgifter og restriksjoner på konvensjonelle biler. I følge offisiell informasjon er det foreløpig kun 360 ladepunkter i vårt land. Antallet deres forventes å øke dramatisk om tre år – elleve ganger. I dette tilfellet vil det være nesten 4000 i Litauen. Tilganger.

Men når det gjelder ladeinfrastrukturen til elektriske kjøretøy i andre europeiske land, har Litauen fortsatt en lang vei å gå. I følge Association of European Automobile Manufacturers er landet vårt blant de fem europeiske landene med lavest tilgang til å lade elektriske kjøretøy – 0,2 per 100 km. I Hellas er situasjonen den samme, i Polen, Latvia og Romania litt bedre. Det ledende Nederland i denne kategorien ligger lysår foran Litauen. Den nederlandske sjåføren har opptil 47,5 ladetilgang per 100 km.

Murkdo-byråkrati

Neringa Petrauskienė, markeds- og produktutviklingssjef i energiselskapet Elektrum Lietuva, som gir tilgang til ladetilgangstjenester for elbiler, konstaterer at forbrukernes interesse er økende, men utviklingen av ladeinfrastruktur kan gå raskere.

Ifølge samtalepartneren er det lettere for litauere å installere ladetilgang i private husholdninger og deres territorier. I en bygård er prosessen mye mer komplisert, da personen først må ha en parkeringsplass som tilhører seg og innhente samtykke fra formannen eller representanten for foreningen eller, hvis dette ikke er tilfelle, flertallet av befolkningen (51 %). Ikke overraskende fraråder slike kompliserte prosedyrer folk fra å installere ladeporter og samtidig kjøpe en elbil.

Ifølge representantene for Elektrum Lietuva har eiendomsutviklerne ikke hastverk med å installere ladeadgang for elbiler i de nybygde bygårdene, da parkeringsplasser vanligvis selges separat, slik at avgjørelsen om de trenger ladeadgang overlates til beboerne som kjøpte dem eller ikke.

Et uttak er ikke en løsning

Elbilen kan også lades i vanlig stikkontakt, men dette kan ta nesten et døgn (mer enn 20 timer) avhengig av batterikapasiteten til elbilen. Denne prosessen tar betydelig kortere tid på ladestasjonen, for eksempel kan en 22kW trefase strømstasjon lade batteriet fullt på tre timer.

«En ladbar elbil er som et sort hull som suger opp all elektrisiteten, så du kan bare forestille deg belastningen på linjen som kort transporterer strømmen.

Problem: Ladetilgang for installasjon i et privat hjem vil koste rundt 1000. I leilighetsbygg er dette oppdraget noen ganger ikke engang mulig. / Foto av Vytautas Liaudanskis

Avhengig av kundens behov vil kostnaden for stasjonsprosjektet med installasjonsarbeid være fra 1,2 til 1,5 tusen. Arbeidet til en sertifisert spesialist alene kan koste mellom € 300 og € 400. Disse kostnadene bør også vurderes ved kjøp av elbil.

Stopp initiativet

Etter å ha interessert seg for tilbakemeldinger fra ekte forbrukere i Litauen i de sosiale nettverksgruppene dedikert til dette emnet, blir det klart at elbileiere i utgangspunktet står overfor en dyster virkelighet. Etter å ha brukt omtrent det dobbelte av hva et vanlig kjøretøy ville kostet på en elbil, opplever de mye ulempe.

En person delte en bitter opplevelse med å prøve å sette opp en ladestasjon i første etasje i en bygård for egen regning. Det kjente firmaet som installerte dem opplyste at dette ikke var tilfellet i deres praksis, og etter å ha vurdert de menneskeskapte prosjekttegningene og beskrivelsene ba de om ytterligere prosjekter.

«Det føles som om jeg stopper ved Pentagon (forsvarsdepartementets hovedkvarter) et sted,» trakk han på skuldrene.

«Og jeg, som det siste eselet, ble fristet … jeg fikk det. Jeg kan kjøre rundt i byen og alltid tenke på hvor den jævla ladestasjonen er. Og skal jeg til bygda, må jeg spytte på denne «perfeksjonen» og sette meg i den gamle dieselen. Så jeg må bruke to biler. Er det verdt det her? Det er bare en løgn og en spøk. La først myndighetene sørge for 20 ladepunkter på hver bensinstasjon. Og hva annet: hvem har tid til å lade en time eller mer? «- gallen ble kastet av en annen Internett-bruker.

Problemer i både by og land

Den tredje sjåføren sa at han ønsket å kjøpe en kompakt bil til kona og vurderte seriøst en ny VW e-UP for rundt 24 000 pund. Euro. Situasjonen ved lading av elbilen utsetter kjøp.

«Vi bor i leilighet. Jeg kommer ikke til å ha det travelt på gårdsplassen. Neste ladestasjon i nærheten av huset ligger 450 m unna, i butikkområdet. Men det er bare to ladestasjoner og de er svært sjeldne.» Hvis du lykkes og fortsatt finner et ledig sete, må du forlate holdeplassen i løpet av et par timer, og du vil ikke dra på en hel dag eller natt, sa han.

Han anslår at dersom kvinnen hovedsakelig er ute og går i byen, bør batteriet være fulladet minst tre ganger i måneden.

«Dellading kan være måten å gå til en butikk eller et annet sted. Bruker mye mer tid der bare for å lade batteriet. Men vi ville bokstavelig talt være bundet til en elbil. Historien ble fullført av en surfer.

En annen internettboer som bor i landsbyen trakk oppmerksomhet til en enda mer tragisk situasjon i den litauiske provinsen.

«Hvordan skal bygda leve med elbiler? Ikke alle kan slå på vaskemaskinen på dagtid, og om kvelden dempes lyset når man slår på strykejernet. Hva slags elbilbutikk kan man snakke om? Som alltid , våre politikere har det travelt med å rapportere til EU at retningslinjene allerede er implementert!

You may also like

Leave a Comment