Home » Slik kan du få mest mulig ut av den høye zloty-kursen

Slik kan du få mest mulig ut av den høye zloty-kursen

by Catherine Monroe

Den polske valutaen viste seg mer motstandsdyktig mot dårlige markedsnyheter enn noen kunne ha forventet. Alle gode nyheter om den polske økonomien, så vel som mer eller mindre kjente handlinger fra investorer, gjorde imidlertid den høye verdien av PLN i forkant av ferien til tema nummer én. De som ennå ikke har bestemt seg for reisemål kan nyte godt av gunstige valutakurser og spare inntil en fjerdedel av kostnadene. Hvordan er det mulig?

Innhold

I begynnelsen av juni styrket den polske zlotyen seg uventet mot de viktigste valutaene, euro (EUR) og dollar (USD). Dette er en flott mulighet for de som planlegger å reise til utlandet. Vi foreslår hva du kan gjøre for å få mest mulig ut av den polske valutakursen.

Kort tid etter langhelgen i juni var kursen på euro mot zloty den laveste på mange måneder – én euro kostet mindre enn PLN 4,45. Prisene etter kl. 11.00 førte imidlertid til at PLN ble svekket med noen få brutto. Ikke desto mindre kan valutakursen for den polske valutaen til valutaen i euroområdet anses som gunstig. Det samme gjelder zloty til dollar-forholdet. I løpet av dagen svekkes zlotyen litt, men valutakursen på 1:4,15 bør fortsatt anses som attraktiv for de som stoler på zlotyen. En slik valutakurs er ikke bare en sjanse for en stor bonus for valutainvestorer, men også en sjanse for de som planlegger en ferietur og handler i utlandet.

Det er imidlertid ikke alltid den beste løsningen polsk pengeveksling i euro eller dollar. Hvis noen har drømt om å besøke Skandinavia, men ble skremt av de høye prisene i nord, er nå den beste muligheten til å dra nytte av den gunstige økonomiske situasjonen. Dette på grunn av problemene som den svenske, danske og norske kronen har. Valutavekslingsbyråer har begrenset deres vekslinger og deres valutakurs har falt så mye at ferier til disse tidligere svært dyre landene blir billigere hvis du drar nytte av de reduserte valutakursene til disse valutaene. Mens gevinsten ved å bytte zlotyen mot kroner vil være relativt liten, kan det å veksle polske kontanter til norske eller svenske kroner gi betydelige besparelser.

Legger vi til dette reguleringen av matvareprisene i Norge gjennom frivillige handlinger fra butikkjedene, som ikke finnes andre steder i Europa og kan fryse prisene over natten for å forbedre landets økonomiske indikatorer, så er det opplagt å velge feriedestinasjon. I hvert fall når det gjelder Skandinavia.

Frysing av priser i supermarkeder er ikke en norsk spesialitet. Ungarske butikkjeder gjør også dette, men dette er på grunn av handlingene til myndighetene, som prøver å manuelt kontrollere prisene på enkelte produkter. Og selv om den ungarske forinten er en svak valuta (én forint koster 0,012 PLN), vil en tur til denne regionen ikke være den billigste på grunn av løpende inflasjon i Magyars land (ca. 23%). Ungarn er fortsatt landet med den verste inflasjonsutviklingen i EU.

I år er Türkiye sannsynligvis det mest populære feriemålet for polakker. I en tid etter valget slet den lokale sentralbanken med å opprettholde en stabil verdivurdering av liraen. I mellomtiden har imidlertid den tyrkiske valutaen tapt betydelig i verdi mot zlotyen. Siden slutten av mai har zlotyen økt med opptil tre brutto, og nå er det nok å kjøpe én lire for PLN 0,17.

Også med tanke på strukturen i Tyrkias økonomi, som produserer mange billige landbruksprodukter og er preget av relativt lave lønninger, kan en tur til Bosporos vise seg å bli en hit gitt den nylige styrkingen av zlotyen. Og selv om inflasjonen er høy i Tyrkia, er dagligvarer, småelektronikk og smykker på lavere nivåer enn i Polen. Også i dette landet er det bra å ha lokal valuta så vel som EUR og USD om bare på grunn av de mange basarene der. Selgere senker gjerne prisene på varer dersom turisten bestemmer seg for å betale i utenlandsk valuta. På restauranter er det omvendt – liraen er velkommen. Kostnaden for valutakonvertering ved betaling med kort er ulønnsom.

Hvis du reiser ofte og ønsker å tilbringe din neste ferie i utlandet, bør du tenke på å åpne en valutakonto. Driftskostnadene øker når noen håndterer mange transaksjoner og bytter bosted ofte.

– For mer eksotiske destinasjoner ser kort med flere valutaer ut til å være den mest fordelaktige, praktiske og sikreste løsningen – sier Robert Błaszczyk, leder for strategisk kundeavdeling hos Cinkciarz.pl.

Brukeren har tilgang til mange valutakontoer, som når som helst kan fylles på med for eksempel euro, dollar, pund, franc, men også valutaer utenfor Europa. Systemet gjenkjenner hvilken konto penger skal tas ut fra. Hvis disse ikke er tilgjengelige i tilstrekkelig mengde, uten provisjon og til en valutakurs som er gunstig for brukeren, vil han bytte midler fra en annen konto. Du kan også bruke et slikt kort til å ta ut penger fra en lokal minibank uten gebyrer.

Oppsummert, for å spare penger på en reise og dra nytte av den sterke zloty-kursen, er det verdt å ta tre steg. Den første er å gjennomgå landene der trenden til den nasjonale valutaen mot den polske valutaen har svekket seg i minst flere uker. Det andre trinnet er å oppdatere kunnskapen din om inflasjon i et spesifikt land, spesielt knyttet til prisene på essensielle varer. Det tredje trinnet er å velge betalingsmetode avhengig av om du reiser mye eller om det er en engangsreise. Det er også bra å diversifisere porteføljen din. Det kan vise seg på stedet at planene våre om å betale med dollar på en eksotisk øy har gått galt av uforutsette årsaker. Det viktigste er imidlertid ikke å komme for sent, for ifølge analytikere kan zlotyens høye verdsettelse snart ta slutt.

Ifølge økonom Marek Zuber, gitt valutakurven, det vil si kursen mot USD og EUR samtidig, er det vanskelig å si at zlotyen er sterk.

– Husk at USD er godt over 4 PLN. Men zlotyen har selvsagt steget kraftig – innrømmer økonomen og maner samtidig til forsiktighet. Cinkciarza.pl-analytiker Bartosz Sawicki ser også zloty-kursen som optimistisk i andre halvdel av året, men antyder at PLN-rallyet kan være truet.

– Det kan ikke utelukkes at renteøkningssyklusen i USA gjenopptas i juli. En annen trussel er EF-domstolens dom om gebyr for bruk av kapital etter oppsigelse av låneavtalen (15. juni). På denne bakgrunn ser det ved utgangen av kvartalet ut til å være en risiko for en midlertidig svekkelse av zlotyen, og dagens valutakursnivåer kan vise seg attraktive i sammenheng med sommerreiserelaterte kjøp, advarer eksperten.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment