Home » Smarttelefon laget av fiskegarn, bærbar datamaskin laget av plastflasker. Søppelet som fanges fra havene har et annet liv

Smarttelefon laget av fiskegarn, bærbar datamaskin laget av plastflasker. Søppelet som fanges fra havene har et annet liv

by Catherine MonroeDu kan kjøpe en smarttelefon med elementer laget av fiskegarn, en bærbar PC eller en mus med en kropp laget av PET-flasker


© Getty Images, Adobe Stock, David Paul Morris, Neil Godwin, Daguimagery
Du kan kjøpe en smarttelefon med elementer laget av fiskegarn, en bærbar PC eller en mus med en kropp laget av PET-flasker


Innen 2050 kan havene inneholde mer plast enn fisk. Problemet er økende, men mange bedrifter tyr til løsninger som bruker avfall som forurenser hav og hav i produksjonsprosessen. Ingen er lenger overrasket over kleskolleksjonen laget av PET-flasker, men plast fra havet brukes også i andre produkter. En smarttelefon med fiskegarn i huset eller en bærbar PC laget av resirkulert ABS-blanding. Store selskaper som bryr seg om miljøet lager enheter av marin søppel.

Et kunstig problem, men en reell trussel

Vi kan ikke anslå nøyaktig hvor mye plast vi kaster i havet.

I The New Plastics Economy: Rethinking the future on plastics, en rapport utarbeidet av Ellen MacArthur Foundation og World Economic Forum, var en av hovedkonklusjonene kunngjøringen om at hvis vi opprettholder hastigheten på plastutslipp i våre farvann, Innen 2050 kan havene inneholde mer plast enn fisk.

Se også:

Den sanne kostnaden ved Fast Fashion. Billige merker oversvømmer verden

Det er imidlertid vanskelig å akseptere de eksakte tallene som vil forme forholdet mellom fisk og plast i havene. Stiftelsen anslår at dette forholdet kan være svært nær 1:1 (899 millioner tonn fisk og 850 til 950 millioner tonn plast). Vi er ikke sikre på de spesifikke datoene, men vi er sikre på én ting: det er et alvorlig problem som fortsatt er uløst.

Hvert år oversvømmer vi verden med mer og mer plast. I følge PlasticsEurope-rapporten utgjorde den globale plastproduksjonen 368 millioner tonn i 2019 og økte med 9 millioner tonn i løpet av året (359 millioner tonn i 2018). Polen er blant de seks europeiske landene (EU28 + Norge og Sveits) med høyest etterspørsel etter plast.

Imidlertid er det gode nyheter som, til tross for den overveldende mengden av data om plasten som oversvømmer havene, gir håp om at problemet blir minimert. Stadig flere bedrifter velger å lage produkter av plast fisket fra forurenset vann. Effekt? Du kan kjøpe en smarttelefon med elementer laget av fiskegarn, en notatbok eller en mus med en kropp laget av PET-flasker.

HPs første havsøppel bærbare

HP var det første selskapet som utnyttet potensialet til søppel på vei til havet for å lage bærbare datamaskiner. HP Elite Dragonfly er en modell hvor høyttalerne og rammen er laget av PET-flasker samlet inn og resirkulert fra Haiti-området. Siden 2016 har selskapet hentet over 35 millioner plastflasker fra landet for bruk i produktene sine.

Hvordan tjener havrelatert plast nye produkter? er Komponent i skriverens blekkpatroner, samt skjermer og nylig også bærbare datamaskiner. For 2020 har HPs stasjonære og bærbare datamaskiner et nytt komposittmateriale. ABS-blandingen er en kombinasjon av standard plast som brukes i datamaskiner og resirkulerte PET-plastflasker.

Samsung med en plan for planeten

Samsung annonserte sin femårige «Galaxy for the Planet»-plan, som tar sikte på å eliminere plast fra emballasje og sluttdeponier. De nye Galaxy-smarttelefonene bruker søppel fra havet. Som? Nylon fiskegarn er omgjort til polyamidharpikspellets som brukes til å gjøre brakettene ansvarlige for å holde volum- og strømknappene på plass. Komponenter er laget av brukte flasker.

Microsofts mus laget av brukte flasker

Musen designet av Microsoft er et prosjekt som teknologigiganten gjennomfører på veien mot bærekraftig utvikling. Musehuset er 20 prosent ferdig. resirkulert sjøplast laget av plastavfall. Først samles vannavfallet, deretter renses og bearbeides til plastharpikspellets, som brukes i prosessen med å utvikle materialene som utgjør museskallet.

I tillegg kan kundene resirkulere sine gamle mus. Microsoft har lansert et program som lar deg godta gamle enheter fra kunder.

Se også:

Vi tar depositum for plastflasker. Klimadepartementet avduker prosjektet

De beste spillerne kan gjøre mest

Marint forsøpling er et stort problem som mange små bedrifter også tar opp, men giganter er den viktigste faktoren i spillet for en renere planet. Omfanget av deres virksomhet er uforlignelig med mindre, lokale selskaper, så selv tilsynelatende små endringer kan bidra til en reell reduksjon i problemet med plastforurensning i havene. For forbrukere som bryr seg om planetens skjebne, er proøkologiske aktiviteter fra selskaper en av faktorene som bestemmer den endelige kjøpsbeslutningen. Ikke rart at nesten alle store selskaper i dag tar skritt for å minimere miljøpåvirkningen av virksomheten deres.

You may also like

Leave a Comment