Home » Solcelleanlegg under Nordpolen – det eneste slike systemet i verden

Solcelleanlegg under Nordpolen – det eneste slike systemet i verden

by Peter Østbye

tid for endringer

Alt til fordel for lokalsamfunn som bor i avsidesliggende områder av Arktis. Det er på tide å implementere fornybar energi. Uten slike regioner vil en fullstendig grønn transformasjon ikke være mulig.

Pilotprosjektet skal levere strøm til et logistisk viktig anlegg. En gammel radiostasjon som i dag fungerer som turist- og vitenskapsbase vil få tilgang til ren energi. Denne bakkeinstallasjonen ser ganske imponerende ut mot permafrostbakgrunnen. Den består av 360 moduler arrangert i 6 rader.

Det nordligste solcelleanlegget. Kilde: euronews.green

Anlegget ligger 1300 km fra Nordpolen. Dette området, også kjent som Spitsbergen, kan kun nås med båt eller helikopter og kun når værforholdene er gunstige.

Dette er det største solcelleanlegget i Arktis til dags dato. Samtidig er det den eneste som er så langt nord. I tillegg til 360-modulene på bakken, er det ytterligere 100 paneler på taket til radiostasjonen. Det anslås at energien som genereres dekker halvparten av behovene til anlegget, som tidligere drev utelukkende med dieselgeneratorer.

Hyggelig miljø

Polarnatten representerer en betydelig begrensning for bruken av systemets fulle funksjonalitet, på den annen side muliggjør polardagen, som varer seks måneder, også produksjon om natten. I tillegg forbedrer snødekket i hele regionen effektiviteten til solceller takket være albedoeffekten. For ikke å glemme er lave temperaturer, som har en enda bedre effekt på effektiviteten til modulene. I motsetning til utseendet, føles solcelleanlegg mest behagelig under slike forhold: tilgang til solen, lave temperaturer og noe som i tillegg reflekterer strålene.

Utsikt over dyreværet. Kilde: euronews.green

En lang periode uten tilstrekkelig solstråling tvinger systemet til å opprettholde dieselgenereringsalternativet. Ethvert forsøk på å implementere fornybar energi i denne typen anlegg er imidlertid nødvendig. Selv å bruke systemet i seks måneder med reduserte utslipp vil ha en positiv innvirkning på miljøet. Investorer planlegger også å bygge en vindpark for å forberede områdene på Svalbard ytterligere for en grønn transformasjon.

Fra et økonomisk perspektiv er det også behov for å investere i fornybar energi. Kostnadene ved innkjøp og transport av diesel blir stadig mer ulønnsomme. Det er derfor verdt å investere i solceller som er enkle og kostnadseffektive å vedlikeholde, selv i polarnattens mørke. Det er også et pilotanlegg designet for å vise hvordan solceller takler arktiske forhold og hvordan lokalsamfunn takler det. Basert på dette prosjektet skal 1500 andre lignende solcelleprosjekter bygges nær Nordpolen. Dessverre dominerer fortsatt tradisjonelle energikilder der. Din generasjon forstyrrer funksjonen til dette unike økosystemet og bidrar enda mer til global oppvarming. Det er viktig å vite at det arktiske klimaet har varmet opp nesten fire ganger raskere enn resten av planeten de siste 40 årene. Det er derfor implementering av fornybar energi er så viktig der – i en region som så langt har blitt neglisjert.

Kilde: euronews.green

You may also like

Leave a Comment