Faktisk har mange av fremtidens spådommer – fra overfloden av biler og fly til den utbredte overføringen av informasjon – endelig gått i oppfyllelse. Selvfølgelig har ikke spesifikasjonene til disse enhetene nødvendigvis blitt reflektert i virkeligheten, men disse visjonene har vist oss hvilke fremskritt teknologien har gjort gjennom århundrene og hvor mange ytterligere innovasjoner vi fortsatt kan forvente.
1876 Alexander Graham Bell patenterte ideen om en telefon, en enhet som kunne overføre menneskelig tale via ledning. Med spredningen av denne enheten har egenskapene den tilbyr aktivert langdistansekommunikasjon. 1915 Dette «trådløse telefonsystemet» gjorde det mulig for en mann fra Virginia å snakke med en mann i Paris mens en annen mann fra Honolulu hørte på dem. Samtalen satte rekord på 7.886 kilometer for den lengste distansen på den tiden.
Bell ble overrasket over rekorden og den enorme innvirkningen hans arbeid hadde på verden, og spådde at denne suksessen forutsetter en tid da det vil være mulig å snakke trådløst over telefon med folk hvor som helst. Den amerikanske oppfinneren så også for seg en fremtid der denne typen teknologi ville tillate folk å gjøre nesten hva som helst eksternt. Han mente at trådløst kunne vi gjøre alle mekaniske operasjoner som kunne gjøres for hånd. I utgangspunktet gikk ikke Bell galt med spådommene sine.
For et århundre siden skapte folk visjoner for fremtidens transport. 1914 Ford Motor Company utviklet det første mobile samlebåndet som tillot selskapet å bygge 300 000 biler i løpet av et år. Etter hvert som en ny transportmåte begynte å endre samfunnet, begynte futuristene å se for seg en verden der hvem som helst kunne reise fra Miami til Moskva i sin egen bil. Det er sant, disse bildene av biler så litt annerledes ut enn det vi er vant til nå.
1918 Fremtidens bil ble beskrevet som vanntett og værbestandig, helt laget av glass på sidene, og setene i kjøretøyet kunne flyttes etter ønske. Andre forskere har sett for seg at bilen bare vil kjøre på tre hjul eller i det hele tatt kjøre jevnt i luften. Den franske kunstneren Jean-Marc Côté skapte illustrasjoner som skildrer mennesker på 2000-tallet. vil reise med undervannsbuss. Kunstnerens fantasi var flyktig – det var det han trodde frem til 2000. nesten alle menneskelige transitter vil være med fly. Vår tids bisarre bilder forutsier levering av lufttaxier, luftskip, postbud og offentlig transport.
Det er sant at ikke alle spådommer for teknologiens fremtid har vært positive. HG Wells skrev i sine romaner om en sivilisasjon ødelagt av gass under den store teknologikrigen. En av de mest kjente novellene gjennom tidene om utopiske/dystopiske teknologiske emner er selvfølgelig Aldous Huxley. Hans grufulle «Big New World» hadde en forkjærlighet for vitenskapelig nøyaktighet, ettersom forfatteren selv var flittig interessert i vitenskapen om ektogenese og broren Juliian Huxley var en fremtredende biolog. Huxleys roman (G. Varnas, fremført i Litauen i år) beskriver tilstanden i verden hvis innbyggere er modellert i et intellektuelt hierarki basert på intelligens. Denne boken forutser store vitenskapelige fremskritt innen reproduktiv teknologi, psykologisk manipulasjon og klassisk kondisjonering.
I følge Peter Bowler, forfatter av History of the Future: Prophets of Progress fra HG Wells til Isaac Asimov, har forskere og ingeniører vært langt mer optimistiske om teknologiske fremskritt. Bowler påpekte at visjonene om «Vi vil fly om 20 år» faktisk ble skapt av menneskene som var direkte interessert i å promotere denne spesielle teknologien som ble utviklet. Med andre ord har man sett tett på teknologisk fremgang uten å vurdere den potensielle samfunnsmessige betydningen av nye anlegg på ulike kulturelle eller politiske felt.
Mest det tjuende århundre. Teknologisk utvikling ble sett på som en mulighet til å gjøre hverdagen enklere. Sjelden har det vært gjort noe forsøk på å forutse teknologi som en kjede som fullstendig har tilranet seg menneskeliv. Slike visjoner ble ofte sett på med skepsis eller til og med humor. Det stemmer, det 21. århundre. Teknologisk dystopi-skeptikere.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»