Home » Sted – Kaunas: Stjernene i verdenshovedstaden stjeler programmet til den europeiske kulturhovedstaden

Sted – Kaunas: Stjernene i verdenshovedstaden stjeler programmet til den europeiske kulturhovedstaden

by Thure Lindhardt

Selv om programmet Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022 er utviklet av de tusenvis av lokalbefolkningen som det først og fremst er ment for, er det de store kulturnavnene som skaper og rettferdiggjør verdien av det flerårige prosjektet.

For noen verdenskjente kunstnere er tittelen kulturhovedstad et insentiv til å besøke forfedrenes land, for andre er oppholdet et resultat av mange års felles arbeid. En ting er klart – Kaunas vil i 2022 bli episenteret på kontinentet som alle ønsker å besøke. Alle, fra teatersuperstjernen Robert Wilson til serbiske Marina Abramović, som har blitt synonymt med performance.

Helbred fra det vi ikke husker

Det mest kjente navnet på samtidskunst i utstillingsprogrammet «Kaunas 2022» – William Kentridge (født 1955, PAR) vil for første gang bli presentert i Kaunas, Litauen, hvor røttene hans er av litauisk opprinnelse. En av de mest fascinerende kunstnerne som for tiden er i arbeid, en ærlig og smertelig åpen humanist som kjemper for de beste galleriene i verden, vokste opp i Johannesburg, formet av de fantastiske kontrastene mellom natur og industrilandskap. Hans arbeid er gjennomsyret av lokale følelser og skarpe spørsmål – menneskerettigheter, rase- og eiendomsulikhet, revolusjoner, den forvirrende konfrontasjonen mellom hederlige idealer og den skammelige hverdagen som krenker menneskeverdet.

I følge Virginija Vitkienė, direktøren for Kaunas 2022, kurator for utstillingen «What We Do Not Remember» ved Nasjonalt kunstmuseum MK Čiurlionis, inviterte hun kunstneren til Kaunas (som har eksistert siden 2016) og visste at han hadde en moralsk rett til å komme inn for å nekte landet det stammer fra 1800-tallet. På slutten av 1900-tallet, under tsarpogromene, slapp tragiske hendelser hans oldeforeldre. «Jeg håper at han med hans godkjenning alene vil bidra til den sårt tiltrengte prosessen med å gjenvinne hukommelsen og hjelpe oss å helbrede det vi ikke vil eller ikke vil huske», sier kunstkritikeren. Etter å ha sagt ja til å delta, ble Kentridge med med sin iboende energi, og skapte i tillegg til sine anerkjente verk som Refusal of Time, Drawing Lessons og Drawings for Projection. Projeksjoner) en serie fugletegninger og en installasjon. Du kom aldri ”spesielt for museumspublikummet.

Foto av M. Plepius

«Jeg ønsker publikum at «What We Don’t Remember»-utstillingen vil oppleves som et bevisst forsøk på å huske, som om det var den eneste ærlige livsstilen og sameksistensen. Jeg inviterer deg til å tenke på globale og personlige minnesvikt sammen med forfatteren, sier V. Vitkienė. W. Kentridges utstilling på MK Čiurlionis National Museum of Art starter 22. januar. til 30.11.

Overflod av internasjonale blåsere i teatret

«Nasjonalteateret Kaunas er en av de største partnerne til kulturhovedstaden», «bærer en enorm belastning av programmet og forbereder en virkelig imponerende premiere med de mest kjente europeiske og litauiske regissørene. Dette er et godt eksempel på hvordan Kaunas er i ferd med å bli en stor europeisk scene, sa Ana Kočegarova-Maj, programleder for Kaunas 2022, på slutten av sommeren for den 102. teatersesongen. Og faktisk har solide, langsiktige kreative samarbeid med artister fra Tyskland, Canada, Ungarn, Norge, Luxembourg, USA, Sacratwell og Latvia endelig blitt til åtte premierer med universelle temaer.

Trolig den største begivenheten i teaterhistorien og samtidig den største hemmeligheten er stykket «Dorian» basert på Oscar Wildes verk og liv, iscenesatt av den amerikanske teatersjefen Robert Wilson. Regissøren besøkte Kaunas i begynnelsen av oktober, ble kjent med teaterlaget og valgte uventet ut to litauiske skuespillere til den planlagte monoforestillingen – Mantas Zemleckas og Dainiai Svobonas. Premiere på «Doriano» i Kaunas – 2022 om høsten.

Foto av J. Deakin

Et annet svært viktig navn som endelig utvikler seg i det eldste litauiske dramateateret er Oskaras Koršunovas. Vilniuseren, som turnerer over hele verden og har premiere på de mest kjente teatrene og festivalene, gir endelig Kaunas talentet hans. Denne regissøren fikk i oppdrag å jobbe med den andre delen av «Contemporary Kaunas Myth Trilogy» «Santaka». Hvor Nemunas og Neris møtes

I slutten av mai vil en kreativ aksjon «The Appearance of a Beast» syntetisere ulike kunster. Dette unike verket vil senere bli overført til hovedscenen til Kaunas National Drama Theatre.

Endelig er du i Kaunas!

«Endelig», ropte ikke bare teamet fra Meno Parkas-galleriet, som endelig bekreftet en av de mest ambisiøse hendelsene i historien, men også mange som fulgte Kaunas 2022-programmet live eller virtuelt.

En unik mulighet til å besøke den personlige utstillingen til den mest kjente kunstneren i verden Marina Abramović «Memory of Existence» venter på de som vil være i Kaunas våren 2022. Det er allerede klart at dette – og Skaperens eget besøk i Kaunas – blir en av de viktigste begivenhetene i den europeiske kulturhovedstaden.

Utstillingen i Kaunas Gemäldegalerie er basert på den globalt turnerte utstillingssyklusen «The Cleaner». Det vil være mulig å se de viktigste stadiene i Abramovićs oeuvre siden 1960-tallet – de mest kjente verkene, videodokumentasjoner av intervjuer og de mest kjente videoinstallasjonene av kunstneren. Dette imponerende prosjektet vil bli presentert i 2019 av Meno Parkas Gallery i samarbeid med Znaki Czasu Center for Contemporary Art i Toruń. Renseren og Marina Abramović-instituttet i samråd med Museet for samtidskunst i Beograd og Moderna Museet i Stockholm.

Det er symbolsk at arbeidet til George Mačiūnas, en venn av Yoko Ono, oppfinneren av Fluxus-bevegelsen, som ble født her, vil bli presentert i Kaunas i 2022. The Learning Garden of Freedom er et retrospektiv av Yoko Onos arbeid, organisert i samarbeid med kunstnerens Studio One i New York og Kaunas Picture Gallery nær Mačiūnas barndomshjem.

Utstillingen, som går om høsten, er full av verk av kunstneren, som ser tilbake på ulike kreative perioder og praksiser: fra konseptuell kunst og eksperimentell kino til rominstallasjoner, objekter, ordstykker og performance. Kunstnerens ikoniske Exit Den er utstilt i Bank of Litauens sjarmerende mellomkrigsbygning det meste av året.

Foto av N. Fabaek

Verdenskjent musikkprogram – med litauiske krydder

Kaunas 2022 er en flott mulighet til å invitere utenlandske artister så vel som våre talenter som tilbringer mye tid i utlandet til Litauen. Invitasjonen til Pažaislis Music Festival ble vennlig akseptert av en av de mest anerkjente dirigentene, Mirga Gražinytė-Tyla, som vil delta i «World Music Stars in Pažaislis»-festivalen spesielt organisert for det europeiske kulturhovedstadsåret.

I en eksklusiv konsert til minne om Irena Veisaitė i 2022. 2. september dirigerer kvinnen Litauens nasjonale symfoniorkester, Kaunas State Choir, Joint International Choir og pianisten Onute Gražinytė (ja, søstrene hennes!). I Pažaislis-klosteret, kjent som en barokkperle, vil Maurice Ravels «Konsert for klaver og orkester i G-dur» skinne i forskjellige farger. Verdenspremiere på den niende symfonien av den polske komponisten Mieczysław Weinberg.

Besøkende til den europeiske kulturhovedstaden 9. oktober får den unike muligheten til å høre et av Storbritannias mest prestisjefylte orkestre, Royal Philharmonic Orchestra. Orkesteret opptrer i Kaunas Sports Hall sammen med Kaunas State Choir, med en kraftfull klang, og fremfører Ludwig van Beethovens Choral Fantasy, Op. 80 ”, forløperen til den berømte “Ode to Joy”, EUs hymne.

I 2022 vil Requiem, som mottok den prestisjetunge Grammy Music Award fra Andrew Lloyd Webber, en av de mest kjente samtidskomponistene, bli fremført for første gang i Litauen. Verket skal fremføres av Kaunas City Symphony Orchestra, som initierte prosjektet, og en stor gruppe verdenskjente tolker og solister: Kaunas City Symphony Orchestra, Kaunas State Choir, Dagilėlis gutte- og ungdomskor, Lina Dambrauskaitė (sopran), Edgaras Montvidas (tenor), dirigent som Orbelianas.

«Jeg tror det blir et moderne arrangement som gjenspeiler kulturen i den moderne byen som folk ikke vil glemme på lenge», sier prosjektleder Algimantas Treikauskas, som oppfordrer alle 30. oktober. å besøke arenaen «Žalgiris».

Vende hjem

Kaunas 2022s Memory Office-program, som gir full oppmerksomhet til byens multikulturelle minne, bidrar til at Kaunas, landet til forfedrene, blir besøkt av mange fremtredende internasjonale skapere. Resultatet av dette viktige arbeidet er World Litvak Forum, som er planlagt å finne sted i Kaunas i 2022.

Foto av M. Plepius

En av de mest etterlengtede begivenhetene i Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022 er verket «Kaunas Cantata: Reconciliation» av den sør-Miller-fødte og Kaunas-fødte komponisten Philip Miller og den britisk-fødte kunstneren Jenny Kagan, hvis røtter også er i Kaunas. følge med på forumet. Kaunas største og mest massive musikalske opplevelse har blitt skapt i flere år – mer enn 400 utøvere: lokale musikere og sangere, kor, representanter for forskjellige sjangre og generasjoner. J. Kagan vil også organisere en personlig utstilling i Kaunas som forteller historien om familien hans – en kvinnes foreldre ble kjent med Kaunas-gettoen.

Det er viktig å understreke at hver av de åtte grenene av Kaunas 2022-programmet, som feirer design, modernitet, fellesskap, co-creation og fremtiden, har sin egen superhelt – og det er ingen tvil om at noen av dem vil blinke i fremtiden , og Kaunas og Kaunas-distriktet vil bli et kreativt springbrett for dem. Dette er tross alt et av målene for Europas mest populære kulturinitiativ og rett og slett en uunngåelig konsekvens.

I det neste året vil Kaunas og Kaunas District bli et sted hvor du ikke vil unnslippe kulturen. Mer enn 40 festivaler, over 60 utstillinger, mer enn 250 begivenheter innen scenekunst (inkludert mer enn 50 premierer), mer enn 250 konserter er planlagt.

You may also like

Leave a Comment