Home » Stillheten er like før stormen

Stillheten er like før stormen

by Gabriel Scott

På slutten av uken bidro, sammen med sveitsere og amerikanere, også nordmenn og briter i finansverdenen. Etter onsdag og torsdags følelser som dominerte markedene, tenkte jeg at det var på tide med en litt roligere fredag. Ingenting kan være mer galt. I dag mottok vi flash service og industrielle PMI-data fra Europa som også forårsaket litt turbulens i markedet. På ettermiddagen mottar vi informasjon om disse indikatorene fra utlandet. Rentekuttet i Tyrkia ligger også bak oss.

PMI i Europa

Flere avlesninger fra europeisk økonomi ligger bak oss. Husk at PMI for tjenester og industri er en ledende indikator, hvis verdi over 50 betyr en økning i aktiviteten til en spesifikk sektor og omvendt. I Tyskland var begge indeksene under dette nivået. Tjenester PMI var verre. Verdien på 45,4 poeng var til og med under konsensus. Ting ser litt bedre ut i Frankrike. Mens industrien fortsatt er spådd for en resesjon, kom tjenester foran markedets forventninger på 53 poeng. Hele eurosonen og den største europeiske økonomien falt også under konsensus. PMI for tjenester er 48,9 poeng og for industrien 48,5 poeng. Reaksjonen til verdens store valutapar sier alt. Etter at dataene ble sluppet, fortsatte vi bevegelsen sørover og falt under $0,978 per euro-nivå.

Renteøkningene fortsatte

Etter det restriktive vedtaket fra FED og SNB, er tiden inne for nordmenn og briter. Etter å ha fulgt i fotsporene til sine sterkere jevnaldrende, økte de også kostnadene for penger. I begge tilfeller er dette trekk i tråd med markedets forventninger. Deres verdi var imidlertid lavere enn i Amerika eller Sveits og utgjorde 50 basispunkter. Rentene i Storbritannia og Norge er for tiden 2,25 %. Dagen etter at dataene ble sluppet kan vi se at prisen er omtrent der den var før kunngjøringen. GBP tapt mot USD og PLN de siste 24 timene. Vinden i vingene la heller ikke Norges Bank til sin valuta. Siden i går har den norske kronen falt mot EUR, USD og PLN.

Tyrkia fortsetter å gjøre sitt arbeid

Mens verdens inflasjon galopperer, og svever rundt 10 % (eller til og med et dusin prosent) i de fleste land, bestemmer nesten alle verdens store sentralbanker seg for å øke kostnadene for penger. MPC gjør det samme. Pioneren er Tyrkia og dets president, som kontrollerer sirkulasjonen av penger i landet sitt. Til tross for forbrukerinflasjonen, som var mer enn 80 % ifølge de siste tallene, fortsetter Erdogan å svømme mot strømmen. Nok en gang tar han en dristig beslutning om å kutte renten. Deres verdi i Tyrkia er for tiden 12 %. Det er 1 prosentpoeng mindre enn hva markedet forventet. Jeg vil legge til at 3. oktober vil vi ha en ny KPI-måling her til lands. Kanskje en dag vil verdien av denne indeksen endelig bli et argument som er sterkt nok til å endre holdningen til gjennomføringen av lokal pengepolitikk.

I dag, på den makroøkonomiske datakalenderen, er det verdt å merke seg følgende:

15:45 – USA – Industriell PMI-indeks
15:45 – USA – PMI-indeks for foreløpige tjenester

You may also like

Leave a Comment