Sosialdepartementet har sammen med forskere utviklet et budsjett for husholdningenes relative utgifter, en indikator som reflekterer husholdningenes reelle utgifter eller reelt forbruk etter dagens situasjon.
Forskningen ble utført av SIA «Projektu un Quality vadība» og SKDS i samarbeid med Vitenskapelig institutt for mattrygghet, dyrehelse og miljø BIOR, som utviklet innholdet i fôrkurven.
«Vi har vunnet den nåværende oppfatningen av det latviske samfunnet som en akseptabel levestandard, som vil være en nyttig analytisk verdi for utviklingen av videre politikk,» understreket sosialminister Gatis Eglītis.
Det relative utgiftsbudsjettet består av to deler – utgiftskategoriene dagligvarekurv og non-food utgifter – og beregnes for ulike husholdningstyper avhengig av hvor du bor. Dette betyr at det ikke er etablert et enkelt gjennomsnitt da dette beløpet ikke reflekterer behovene til de fleste husholdninger.
Beløpene kan variere med mer enn 150 euro per måned. For eksempel har en person i arbeidsfør alder i Riga 423,27 euro i måneden, en pensjonisthusholdning på landsbygda – 362,41 euro i måneden, en familie med et barn i alderen 15-17 år som bor i en annen by enn Riga – 797,64 euro.
Foreningen er også med på å utarbeide budsjettet – personer som beskriver familiens situasjon og forteller dem sine faktiske utgifter til ulike behov og ønsker i henhold til deres forståelse av en akseptabel levestandard. Dette settet med indikatorer bør tjene som et referansepunkt for utviklingen av ulike inntekts- og utgiftspolitikker.
Tidligere ble livsoppholdsnivået beregnet i Latvia basert på prisene på en rekke varer og tjenester. Det ble antatt å gjenspeile minimumsbeløpet som trengs for å overleve. Denne indikatoren har imidlertid ikke blitt brukt til å beregne offentlige betalinger.
Varene og tjenestene i livsoppholdskurven har ikke endret seg på lenge, så det konkluderes med at denne målingen ikke reflekterer dagens situasjon. Sosialdepartementet forpliktet seg til å foreslå en ny metodikk, men det tok flere år å utvikle det.
Resultatene fra en annen undersøkelse skiller seg vesentlig fra beregningen av det nye overlevelsesbudsjettet. I juli i fjor, SKDS-undersøkelsen om hvor mye du bør tjene i måneden for å kunne oppfylle alle dine drømmer, var gjennomsnittet 3378 euro.
Andre leser akkurat nå
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»