Home » Szymon Marciniak talte før VM-finalen

Szymon Marciniak talte før VM-finalen

by Gunnar Garfors

Nominasjonen av den snart 42 år gamle dommeren fra Płock til å dømme verdenscupfinalen i Qatar ble offentliggjort torsdag.

SE OGSÅ: Hvor mye tjener Szymon Marciniak ved verdensmesterskapet i Qatar?

Hans assistenter vil være sønn av tidligere dommer og president for det polske fotballforbundet Michał Listkiewicz-Tomasz og Paweł Sokolnicki. Rollen som den fjerde dommeren ble betrodd amerikanske Ismail Elfath. Tomasz Kwiatkowski, den fjerde polakken i finalen, skal ha ansvaret for VAR-laget.

– Å være dommer i en VM-finale… Det er utrolig, for å være ærlig. Jeg er veldig stolt av meg selv og laget mitt fordi det selvfølgelig ikke bare er Szymon Marciniak, det er et flott lag, sa den polske dommeren til fifa.com.

«Vi har alltid jobbet sammen og vi er som familie: vi vinner sammen, noen ganger taper vi sammen,» la han til.

Det ble for øvrig minnet om at polakken hadde helseproblemer, som – som det ble understreket – «tilhører fortiden».

«Jeg har gått gjennom en veldig vanskelig tid det siste halvannet året. Jeg hadde takykardi – det er en hjertesykdom. I begynnelsen var det veldig vanskelig for meg, og jeg måtte gi opp å dømme. Jeg gikk glipp av EM (i fjor) som var en fryktelig følelse for en dommer i sin beste alder. Bare jeg og teamet mitt vet hvor vanskelig denne gangen var for meg. Nå kommer livet tilbake til meg, og jeg kan ikke slutte å smile fordi det er en god følelse – innrømmet Marciniak.

Som FIFA minnet om, pleide dommeren fra Płock å være en spiller fra den lokale Wisła. Han bestemte seg for å prøve seg på å dømme etter å ha blitt utvist under en kamp. Inspirasjonen var en samtale med dommeren som viste ham det røde kortet den gangen.

«Vi snakket etter kampen og han sa noe veldig viktig til meg: «Hvis du synes det er en enkel jobb, gå og prøv den. Du får se.» Jeg tenkte hvorfor ikke, så jeg gikk rett til kurset og begynte å dømme, jeg er takknemlig for ham, for uten det røde kortet – hadde jeg nok aldri blitt dommer – innrømmet Marciniak.

På årets turnering dømte han tidligere to kamper – Frankrike mot Danmark (2-1) i gruppespillet og Argentina mot Australia (2-1) i 16-delsfinalen.

Hans første store turnering var Euro 2016 i Frankrike, hvor han dømte tre kamper. To år senere dømte han to VM-kamper, men i Russland ble han slått ut etter gruppespillet.

Senere har f.eks. På grunn av de nevnte helseproblemene tapte han EM i fjor – utsatt fra 2020 – men kom tilbake i 2022 på høyt nivå, for eksempel å «offisere» semifinalen i Champions League mellom Liverpool og Villarreal.

AA, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment