Home » Taliban er fornøyd med Oslo-samtalene. Statsminister nekter å anerkjenne nye afghanske myndigheter – EURACTIV.pl

Taliban er fornøyd med Oslo-samtalene. Statsminister nekter å anerkjenne nye afghanske myndigheter – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi han var fornøyd med det tre dager lange møtet i Norge. Han sa imidlertid ikke om Taliban-regjeringen hadde gitt noen spesifikke forpliktelser for å opprettholde kvinners rettigheter i Afghanistan.

Hvilke utfordringer forventer Polen i forbindelse med EU-pakken «Fit for 55»?

– Det var et godt møte, sa Muttaqi i et intervju med NRK.

Journalistens kommentar om at mange nordmenn er sterkt imot invitasjonen av representanter for en terrororganisasjon til landet, antydet ministeren at oppfatningen av Taliban som terrorister er helt feil. Han hevdet at Taliban var frihetskjempere.

Norges statsminister Jonas Gahr butikk Han avfeide påstandene om at møtet var en erkjennelse av Taliban-styret fra den norske regjeringen. utenriksminister Anniken Huishfeldt Hun forklarte på sin side i et intervju med TV2 at møtet i den norske hovedstaden var begynnelsen på en bedring av situasjonen i Afghanistan.

En felles uttalelse publisert på regjeringens nettside tirsdag kveld sa at møtet var «en viktig mulighet til å diskutere hastesaker direkte, noe som ga opphav til ytterligere diskusjoner».

Taliban hadde samtaler i Norge med representanter fra USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia og EU. De hadde også et møte med norske humanitære organisasjoner.

Formann i Flyktninghjelpen Jan Egeland Hun fikk klare, bindende løfter fra Taliban tirsdag om at afghanske jenter skulle ha rett til utdanning på alle nivåer fra mars. Egeland sa at Taliban også var mer forpliktet enn noen gang til å beskytte minoriteter.

I et intervju med NRK forsikret Muttaqi at ingen i Afghanistan blir straffet uten rettssak.

Taliban tok makten i Afghanistan i august i fjor etter at de siste amerikanske troppene forlot landet. Siden den gang har land opplevd en dramatisk forverring mht kvinners rettigheter og grunnleggende friheter.

You may also like

Leave a Comment