Home » Taliban i Oslo? Norge mottar en offisiell delegasjon!

Taliban i Oslo? Norge mottar en offisiell delegasjon!

by Gabriel Scott

Taliban-delegasjonen kommer på offisielt besøk til Oslo søndag, hvor de skal delta i samtaler om den humanitære krisen i Afghanistan, opplyste norsk UD fredag. Dette er første gang et vestlig land er vertskap for representanter for den nye afghanske regjeringen


© PAP/EPA/STRINGER
Taliban

Taliban-delegasjonen kommer på offisielt besøk til Oslo søndag, hvor de skal delta i samtaler om den humanitære krisen i Afghanistan, opplyste norsk UD fredag. Dette er første gang et vestlig land er vertskap for representanter for den nye afghanske regjeringen.

I løpet av det tre dager lange besøket vil Taliban møte representanter for det norske utenriksdepartementet, diplomater fra andre land og sivilsamfunnsaktivister i eksil i Afghanistan.

Som Norges diplomatisjef, Anniken Huitfeldt, forklarte, «er dette ikke en legitimitet eller anerkjennelse av Taliban». «Men vi må snakke med de som praktisk talt styrer Afghanistan i dag. Vi må ikke la den politiske situasjonen føre til en humanitær katastrofe, understreket hun.

Ifølge Huitfeldt bør «forventningene til Taliban være klart definert, spesielt på områdene utdanning og menneskerettigheter for jenter, samt kvinners deltakelse i det offentlige liv».

Norges UD har ikke offentliggjort hvem som skal danne Taliban-delegasjonen.

Ifølge medieoppslag har den norske diplomatiske stasjonen i Qatars hovedstad, Doha, forberedt møtet med Taliban i Oslo siden i høst.

Norge har vært medlem av FNs sikkerhetsråd siden begynnelsen av dette året.

Det krigsherjede Afghanistan står overfor fattigdom, en pandemi og den verste tørken på 20 år, og landets økonomi vakler på randen av kollaps. I 2021, etter at Taliban tok makten, utgjorde de 40 % av Afghanistans BNP, internasjonal utviklingshjelp ble holdt tilbake av de fleste land. Bare humanitære organisasjoner opererer i Afghanistan.

Les også: Frankrike: Vaksinasjonsmotstandere på barrikadene! De angriper politifolk og leger med steiner

PAP/kg

You may also like

Leave a Comment