Home » Ærlig, hederlig, men uten seire – Respublika.lt

Ærlig, hederlig, men uten seire – Respublika.lt

by Erlend Loe

hodet ikke ned

Litauerne manglet en grei omgang i alle tre kampene i gruppe F. I kamper mot Russland (27:29) og Slovakia (26:31) spilte vi dårlig frem til pause. I spill med 2017 og 2019. Vise verdensmesterne i Norge (29:35) ble ødelagt av en svak andre omgang. På Košice-arenaen var det ingen lag som slo litauerne, men alle beviste sin overlegenhet.

«Vi kjempet hardt, men vi manglet fortsatt noe. Mangel på erfaring i de to første kampene. Vi startet den tredje kampen bra, men falt fra hverandre etter pause. Jeg hadde bestemt meg for at hvis vi ikke vant, ville jeg trekke meg, sa Andriuška etter kampen mot Norge. Han var hovedtrener for landslaget i tre år.

«Vi la merke til det den gangen. Vi klarte absolutt å spille de to første kampene mye bedre, men den tredje kampen viste at vi kan holde ut lenge mot motstandere som de norske, selv når vi er veldig slitne. Hver av oss gjorde det vi kunne. Vi vil ikke reise hjem med hevet hode, men absolutt ikke med hodet ned, sa landstrener Aiden Malašinskas.

Tre lag ble forbigått

Resultatet er utilfredsstillende, men prestasjonen skammet seg ikke – slik kan utsagnene til landslagets medlemmer oppsummeres. Generalsekretæren i det litauiske håndballforbundet, Miglius Astrauskas, kom med en lignende uttalelse. «Vi la merke til det den gangen. Laget viste seg bra, ble ikke knust. Vi tapte mot Russland med to mål. Vi håpet å slå Slovakia, men psykologien tok tak. Det virket som spillerne var for ivrige etter å vinne. Og vi spilte med Norge så mye som mulig. Når man vurderer den totale prestasjonen, er ikke den 21. plassen en skam,” sa M. Astrauskas til Republic.

Ifølge ham satte ikke forbundet en spesifikk oppgave for landslaget. «Målet var å sikte på høyest mulig plass,» sa M.Astrauskas. – Det understrekes at stedet kan bestemmes av hvilket som helst mål. Det var bare ett mål igjen for å bli nummer 20.

24 lag deltok i EM i Ungarn og Slovakia, og lagene som ikke kom til andre runde ble rangert etter antall seire og målforhold. Litauerne vant ikke, men målforskjellen (-13) er virkelig ikke dårlig for det tre ganger mislykkede laget. Våre lagoppstillinger passerte Nord-Makedonia, Bosnia-Hercegovina og Ukraina.

Plasseringen av landslagene er viktig for trekningen av kvalifiseringskonkurransen. Til våren kjemper litauere om en billett til verdensmesterskapet i 2023 i Polen og Sverige i januar. Vårt deltok ikke i den første uttaksrunden, i den andre skal vi tilhøre de delte lagene. Det betyr at motstanderen vil være relativt svakere. Det blir tre faser totalt, uttaksformene trekkes på EMs siste dag, 30. januar.

penger og oppmerksomhet

I følge M.Astrauskas, når man evaluerer den 21. posisjonen, er det nødvendig å sammenligne den med prestasjonene til andre idrettsutøvere: Euro-opprykk. Jeg nevnte svømming fordi det er best finansiert og må fokusere på å få det beste. Individuelle idretter blir imidlertid sett litt annerledes på – det er en medalje og det er veldig bra for alle. Vi trenger 16 raps- eller rapselskere for å vinne en medalje. Samtidig trengs det mer midler.

Men mangelen på penger i pengepungen merkes foreløpig ikke like mye som før. Opptaket til EM bidro også til dette. «Vi mottok 143.000 euro. Fra den olympiske komité for utvikling av ungdomslaget – 92.000. Vi mottok fortsatt 58.000. For organiseringen av EM for jenter i Klaipeda. Beløpet er ca. 293.000, og budsjettet til forbundet vil overstige 700 000 «Mer enn 400 000. Vi genererte oss selv, fra ikke-statlige kilder. Dette er et rekordbudsjett for oss, så det var et godt år. Selvfølgelig var EM viktig her, de hjalp til med å finne sponsorer,» sa foreningens generalsekretær .

Dermed styrket deltakelse i EM det økonomiske grunnlaget. Et annet positivt aspekt er den økte interessen for håndverk. Flere hundre fans reiste til Slovakia og titusener så kampen på TV. Spillet med slovakene fikk mest oppmerksomhet. 159,5 tusen mennesker deltok i dette spillet, i det minste for en kort periode. Tilskuer.

Kandidat #1

Det er viktig at arbeidet ikke er forgjeves og du slipper å vente 24 år på neste mesterskap. «Neste steg er å komme inn i verdenscupen, spille i de store turneringene hele tiden, så det er ingen spenning i starten, spillerne får erfaring. Da tror jeg det kommer høyere plasser, sa M. Astrauskas.

Kontinuitet må oppnås med ny trener. M.Astrauskas forklarte at han ikke visste om M.Andriuškas intensjon om å forlate hvis det ikke ble seire: «Jeg levde bortsett fra laget og jeg fant ut om avgjørelsen hans fra media. Det er trenerens avgjørelse. Han har fått til mye, ledet laget til EM. Jeg forstår ham. Jeg var selv landstrener og la opp etter utvelgelsesprosessen da jeg bommet på et mål før EM-kvalifiseringen. Det er spenning, behov for avslapning. Ikke alle av oss er jern. Takk til treneren for hans tjenester, og vi vil oversette et nytt ark.»

Den nye buen åpnes om kort tid – konkurransen om verdenscupbilletten starter i mars. Det er derfor ønskelig å finne en ny strateg så raskt som mulig. Alle øyne er rettet mot G. Savukynas, som tidligere trente laget og nå jobber i Motor Club (Ukraina) i Zaporozhye.

«Utvilsomt er han en nr. 1-kandidat,- M.Astrauskas gjemte seg ikke. – Spørsmålet er bare hvordan man sjonglerer alt. Han må først være enig med klubben, og deretter diskutere vilkårene med oss. Alternativene våre er ikke store , men vi trenger virkelig en trener på dette nivået, og vi vil gjøre vårt beste for å møte forholdene hans. Det er bra at Motor ikke føler spenningen på hjemmefronten, han blir lett ukrainsk mester. Denne fronten er ikke et problem, Champions League gjenstår, men først og fremst må det være et klubbpass.

Gruppe F-tabell

1. Russland 3 0 88:76 6

2. Norge 2 1 92:77 4

3. Slovakia 1 2 83:97 2

4. Litauen 0 3 82:95 0

(plass, lag, seire, tap, målforskjell, poeng)

Vi snakket med Antanas SKARBALIUS, en av de mest kjente litauiske håndballspesialistene, som tidligere har trent både herre- og damelandslag, om prestasjonen til landslaget i EM og fremtidsutsikter.


– Hadde laget potensial til å forbedre seg og få minst én seier?

– Selv om det er 99 prosent. Sannsynlighet for feil 1 prosent. gjenstår fortsatt. Det samme gjelder her. I prinsippet kunne landslaget vunnet, men den besatte plassen tilsvarer vårt nivå, siden det ikke finnes et profesjonelt håndballag i Litauen. Uten trening som konkurrentene er det vanskelig å konkurrere med dem.

Det flotte resultatet er at vi rykket inn i mesterskapet. Selvfølgelig var det mulig å vinne en kamp med russerne eller slovakene, men i prinsippet tilsvarer feltet nivået til litauisk håndball. For det første var det mangel på vilje som håndballspillere i verden har. For det andre var det mangel på erfaring i konkurranser av denne rangeringen.

– Noen landslagsspillere spiller imidlertid i ganske høyprofilerte klubber.

– Ja, men bare delvis. Og i andre lag krever 4-5 eller til og med 7 spillere plass, og de er alle profesjonelt trente håndballspillere. Dette er ikke tilfelle hos oss. Du kan ikke finne en profesjonell i alle posisjoner, du må ta spillere fra ikke-profesjonelle litauiske klubber.

– Jonas Truchanovičius var ikke på landslaget. Ville spillet hans ha endret seg litt i ligaen?

– Jeg vil sammenligne rollen som J. Truchanovičius med rollen som Valdemaras Novickis i bestetiden til Kaunas «Granite». Både han og Aiden Malašinskas ville åpne flere muligheter for andre håndballspillere ettersom de ville vekke oppmerksomhet. Å ikke spille John var selvfølgelig et stort tap.

– Ser du mange håndballspesialister i Litauen som kan fylle stillingen som landslagstrener?

– Det er kun én kandidat og han bør bes om å si ja til å trene landslaget. Jeg snakker om Gintaras Savukynas. Han har fått lang erfaring i utlandet og har allerede trent det litauiske landslaget. Forresten, ganske vellykket trent. Ja, han trener klubben også, men det finnes eksempler rundt om i verden. Det er tross alt det samme i basketball nå – Kazys Maksvytis trener både landslaget og klubben. Klart det ville vært vanskelig, men hovedtreneren har hjelpere. Etter min mening ville G. Savukynas være veldig passende.

– Hvilken håndballkamp gjorde best inntrykk i mesterskapet?

– Jeg vil helst ikke snakke om personlige prestasjoner, men hvor jeg synes det var svakheter. I forsvar forsvarte vi oss ikke mot venstrehendte til våre rivaler. Angrepet manglet aggresjon og effektivt spill på streken. Vi forsvarte oss ikke mot rivalenes kontringer, og kontringene våre var svakere. Orienteringen til spillerne er også forskjellig. Våre beslutninger er litt tregere enn i elitelag.

– Regner du ikke med å måtte vente 24 år på neste mesterskap?

– Det er jeg ikke i tvil om. Dette laget har fått erfaring, det bør gå inn i verdensmesterskap og andre mesterskap. Det ville være grunnlaget, et insentiv for yngre spillere. Det er imidlertid nødvendig å ha minst fire profesjonelle lag i Litauen som trener to ganger om dagen. Slik trener europeiske elitehåndballspillere.

You may also like

Leave a Comment