Home » Telecom selger infrastruktur, noe som betyr å leie er bedre enn å eie

Telecom selger infrastruktur, noe som betyr å leie er bedre enn å eie

by Gunnar Garfors

Nettverksoperatørene Play og Plus har besluttet å selge telekommunikasjonsinfrastrukturen (BTS-tårn og master) til Cellnex. De største telekomselskapene i Europa bestemte seg også for å ta et lignende skritt, og bare Orange klarte å bryte denne trenden. Noen mener dette, kombinert med økende inflasjon, utgjør en risiko for brukerne i form av stigende priser.

BT, Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefónica og Vodafone er de seks største mobiloperatørene i Europa. Alle, med unntak av Orange, har gitt kontrollen over telekomtårnene sine (helt eller delvis) til eksterne enheter, for eksempel til et selskap også kjent i Polen Cellnex. Orange flytter sin infrastruktur til et eget selskap kalt Totemhadde full kontroll over det.










operatør tårnselskap Antall BTS Land Beholdte aksjer
BT MBNL 14 000 Storbritannia 50,0 %
Deutsche Telekom GD-tårnene 40 000 Tyskland, Østerrike 49,0 %
oransje totem 26882 Frankrike, Spania 100 %
Telecom Italia Invitere 23 000 Italia 15,4 %
Telefonica Telxius-tårnene 30722 Argentina, Brasil, Chile, Spania, Tyskland, Peru 0 %
Vodafone observasjonstårn 82 000 Tsjekkia, Hellas, Spania, Irland, Tyskland, Portugal, Romania, Ungarn, Storbritannia, Italia 81,7 %


Salg av tårn og økende kostnader

Verden sliter med en krise forårsaket blant annet av krigen i Ukraina. I Polen, men ikke bare, har inflasjonen steget til uante nivåer i mange år, noe som blant annet påvirker driftskostnadene til selskaper som administrerer telekommunikasjonsinfrastrukturen til mobiloperatører. Som vi kan lese i en interessant artikkel på nettstedet enkel lesingDen største trusselen i dag er at tårnleieavgiftene øker med type virksomhet Towercos og private equity De spør flere av sine leietakere. Som en varsler i telekomindustrien med forespørsler om anonymitet sa tidlig i 2021:

Først får du gode penger for å selge radiotårn. Og så? Da må de leies tilbake, og leieprisene stiger jevnt og trutt.

Så begynte problemer med forsyningskjeder, økende inflasjon og stadig høyere renter. Dette påvirket også leie av BTS-tårn av Telekom. Som byrået Moody’s rapporterer i sin rapport, Kostnaden for en slik leieavtale er rundt 5 % av de totale driftskostnadene til en typisk europeisk operatør. Operatører bruker omtrent det samme på energi.

Inflasjonen vil også øke kostnadene ved å leie tårn. Selskaper som har solgt tårnene sine og er fullt underlagt inflasjonskontrakter, vil sannsynligvis føle mer press. Et høyere inflasjonsmiljø kan teste forholdet mellom leietakere og tårnselskapene som underbygger tårnets forretningsmodell.

– leser vi i Moody’s-rapporten

Lek og Pluss roe ned

I Polen operatørene av Play- og Plus-nettverkene bestemte seg for å selge BTS. For å finne ut hvordan problemet beskrevet ovenfor ser ut fra deres perspektiv, sendte vi dem to spørsmål:

  • Med tanke på økende inflasjon og påfølgende økende kostnader hos selskapene som forvalter den mobile infrastrukturen, frykter du ikke en økning i kostnadene ved å bruke de solgte kanalene?

  • Trenger ikke kundene å bekymre seg for økningen i tjenesteprisene som følger indirekte av operatørens salg av infrastruktur?

Her er svarene vi fikk.

Driftsmodellen i infrastruktursektoren vedtatt av Play er basert på en tilbakeleieavtale og 30 prosent aksjer i selskapet som eier den passive infrastrukturen som Play benytter tilhører iliad-gruppen. Dette gir oss langsiktige, forutsigbare og stabile driftsforhold som gjør at vi hele tiden kan utvikle oss og tilby våre kunder de beste tilbudene. På den annen side er telemarkedet et regulert marked som hindrer eksisterende kontrakter i å stige i pris raskt og direkte.

– skrev Ewa Sankowska-Sieniek fra Play

Vår beslutning om å selge infrastruktur til Cellnex har ingenting med inflasjon å gjøre. Tvert imot håper vi at de økende kostnadene ved å vedlikeholde et mobilnettverk på grunn av inflasjon vil oppmuntre eiere av mobilinfrastruktur (inkludert Cellnex) til raskere å optimalisere nettverksressurser for å oppnå kostnadsbesparelser.

– skrev Arkadiusz Majewski fra Plus

Kommentarene ovenfor viser at Play- og Plus-kunder ikke har noe å bekymre seg for.

Utseende: Pluss Telecom-tårn kjøpt opp av Cellnex, transaksjonen fullført

Utseende: Cellnex fullfører oppkjøpet av 7000 spillstaver fra Iliad

Bildekreditt: Shutterstock

Tekstkilde: lightreading.com, Play, Plus

You may also like

Leave a Comment