Home » Til tross for gjeldende sanksjoner er tysk elektronikk inneholdt i russiske missiler

Til tross for gjeldende sanksjoner er tysk elektronikk inneholdt i russiske missiler

by Gunnar Garfors

Russiske missiler «inneholder komponenter fra Tyskland og andre allierte land, til tross for alle sanksjoner,» bemerket Vladislav Vlasyuk, en rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som videreformidlet Kievs funn til vestlige allierte. I følge disse dataene har Russland doblet produksjonen av ballistiske missiler og kryssermissiler siden angrepet på Ukraina i 2022.

«Dette er mulig fordi vestlige sanksjoner mot Russland blir omgått av tredjeland,» understreket den ukrainske siden. Ifølge Kiev kommer 81 prosent av komponentene som kommer ulovlig inn i Russland fra USA. På andreplass kommer Sveits (8%), på tredjeplass kommer Tyskland og Japan (3,5% hver). Komponenter fra Tyskland er plassert av blant annet russere. i Kh-101 kryssermissiler og Iskander-missiler.

Totalt 16 tyske selskaper leverte materialer til våpenproduksjon. Eksporten skjer hovedsakelig via Kina, men også via Sentral-Asia, Kaukasus og Tyrkia. På denne måten kan Russland få tak i blant annet: elektronikk eller plast – mest takket være «labyrinten av falske selskaper» i mellomland.

Berlin «bestrider ikke» disse rapportene. Som det tyske utenriksdepartementet bekreftet, blir rapporter «fra ukrainske kolleger om bruk av sanksjonerte komponenter i russiske missiler tatt svært alvorlig».

Corisk, et norsk konsulentselskap for utenlandsinvesteringer, anslår at det totale volumet av russisk import nå er tilbake på førkrigsnivå. Ifølge henne er Tyskland det ledende landet når det gjelder opprinnelsen til varer levert til Russland i strid med sanksjonene, fulgt av USA og Frankrike.

Transitland inkluderer Kasakhstan, Georgia, Armenia, Hviterussland, Kirgisistan og andre sentralasiatiske land. Det er mistanke om at husholdningsapparater (f.eks. kjøleskap) som kommer til Russland er «kannibalisert» – og brikkene og elektronikken som er hentet fra dem «bringer død til ukrainske byer som komponenter av russiske Iskanders eller Kindzhales.»

Ifølge Corisks funn blir store terrengkjøretøyer og lastebiler samt maskineri, plast, drivstoff og kjemikalier fraktet fra Tyskland. Som Vłasiuk understreket, stemmer disse dataene med Ukrainas funn.

Ifølge FAZ er årsaken til den store «skjulte eksporten» fra Tyskland at «den tyske økonomien er stor og nært knyttet til Russland». Den føderale regjeringens manglende besluttsomhet påpekes også. Som Własiuk bemerket: «Under de siste EU-forhandlingene om innstramming av sanksjonene, var Tyskland et av landene som var spesielt +nølende+ med å innføre nye straffer mot tredjeland.» (BREI)

masse/thebe/

You may also like

Leave a Comment