Home » To tusen bøker av nobelprisvinner Jon Fosse ble solgt på nett i løpet av minutter

To tusen bøker av nobelprisvinner Jon Fosse ble solgt på nett i løpet av minutter

by Catherine Monroe

Før Nobelprisen i litteratur ble delt ut, skaffet vi oss trykkrettighetene til alle de syv bindene av Septology av Jon Fosse. 5. oktober solgte vi to tusen eksemplarer på nett på bare noen få minutter. Hans siste roman vil bli publisert i Polen i februar – Krzysztof Cieślik, sjefredaktør for ArtRage Publishing, fortalte PAP.

Den 5. oktober delte Svenska Akademien ut Nobelprisen i litteratur 2023 til den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse. Årets nobelprisvinner var ikke kjent i Polen. Da dommen ble forkynt, var boken «The Second Name. Septologia I-II» er allerede utsolgt. ArtRage-forlaget har utarbeidet et opptrykk – 23. oktober var nobelprisvinnerens bøker tilgjengelig i bokhandlere i hele Polen.

«Hver Nobelpris øker interessen for forfatterens bøker. Før nominasjonen satset kundene våre til og med på hvem som skulle bli årets vinner. Da det ble kjent at Jon Fosse +Septologia+ var årets nobelprisvinner, var vi ikke her lenger, vi måtte vente på et opptrykk. Femti prosent av menneskene som kommer «er interessert i å kjøpe nobelprisvinnerens bok», fortalte Bożena Skwarska fra bokhandelen på Ul. til PAP. Wiejska 14.

– Det er imidlertid vanskelig å sammenligne det med situasjonen da det var lange køer og TV-team kom hit etter Nobelprisutdelingen til Olga Tokarczuk. Fosses bok er ikke for alle, den er spesifikk litteratur, ikke lettlest, den er absolutt ikke for tilfeldige lesere. Fosse er så vidt på vei inn i bevisstheten til polske lesere. Boken selger konstant,” forklarte Skwarska, og understreket at bokhandelen i Wiejska-gaten vanligvis besøkes av velinformerte, svært erfarne lesere som er godt kjent med nyvinningene på bokhandelsmarkedet.

«De leser god litteratur og vet hva som skjer i den,» sa hun.

«Interessen for Foss er moderat, tatt i betraktning at nobelprisvinnerens bok solgte flere titalls snarere enn hundrevis av eksemplarer. Det som derimot er interessant er at mange kjøper den engelske versjonen av boken hans. Det kjøpes ikke bare av utlendinger, men også av polakker.» . Det er vanskelig å snakke om en rask økning i salget, sier en ansatt i Scientific Bookstore til PAP. Bolesław Prus i Warszawa Łukasz Bartnicki. Han understreker at polske leseres interesse for skandinavisk litteratur stadig øker og var tydelig allerede før nordmannen ble tildelt prisen.

«Den skandinaviske serien, utgitt av et av de største forlagene, nyter konstant popularitet. – I tillegg er leserne interessert i kriminalromaner, samfunnslitteratur og nye utgaver av klassikere – Knut Hamsun og Karen Blixen er fortsatt populære, forklarte han.

«Leserne spør om Fosses bok, jeg anslår salget vårt til flere titalls eksemplarer,» sa Marek Soszyński fra bokhandelen Leksykon i Warszawa.

Selgere ved flere Empik-butikker i hovedstaden viser interesse for nordmannens bok. Etter opplaget ble boken ofte bestilt.

Ifølge forlaget har de fleste eksemplarene så langt ikke blitt solgt i tradisjonelle bokhandler, men heller på nett. «Det første bindet av +Septologia+ dukket opp i september, opprinnelig med et opplag på tusen eksemplarer. Leserne tok den godt i mot. 5. oktober solgte vi to tusen eksemplarer på nett på bare noen få minutter. Vi har trykket 38.000 eksemplarer og håper det blir tilfelle.» «De vil bli distribuert til leserne i år. år,» sa Krzysztof Cieślik, sjefredaktør for ArtRage Publishing, til PAP.

– Allerede før Fosse ble tildelt Nobelprisen, skaffet vi oss trykkerettighetene for alle de syv bindene av +Septologia+ – de vil vises i tre bøker. Vi vil gi ut neste, andre bok høsten 2024. Vi ønsker også å publisere den siste romanen hans i februar 2024. Vi har ikke en polsk tittel ennå, sannsynligvis blir det +White+ eller +Glow+», forklarte han.

Cieślik understreket at skandinavisk litteratur blir stadig mer populær i Polen.

«Fosse er en verdenskjent dramatiker og har vært høyt ansett i Norge i årevis og regnes som den viktigste samtidsforfatteren der. Han er ikke en anonym skaper. Han ble nominert til Booker og mange andre priser,» påpekte han.

«Vi vil gjerne invitere forfatteren til Polen, men han er ikke interessert. Han liker virkelig ikke å reise utenfor Norge, understreket han.

You may also like

Leave a Comment