Home » TOP 25 mest verdifulle produksjonsbedrifter :: Dienas Bizness

TOP 25 mest verdifulle produksjonsbedrifter :: Dienas Bizness

by Gunnar Garfors

Den totale verdien av selskaper involvert i produksjon økte med 22,3 % i fjor til 10,44 milliarder euro, ifølge Lursofts siste selskapsvurdering, som er basert på Capitalias selskapsvurderingsmetodikk*.

En Lursoft-studie viser at mer enn halvparten av den totale verdien av produksjonsbedrifter består av TOP 25 industriledere.

I den nåværende listen er den totale verdien av de TOP 25-lederne anslått til 5,54 milliarder euro. Et år tidligere ble verdien av de TOP 25 lederne anslått til 4,73 milliarder euro.

SIA “Mikrotīkls” har opprettholdt sin ledende posisjon i den siste TOP 25-listen over de mest verdifulle selskapene i produksjonsindustrien. Ifølge Capitalia økte verdien av SIA Mikrotīkls med 28,64 % og passerte 1 milliard EUR.

Data samlet av Lursoft viser at sammen med SIA Mikrotīkls passerte verdsettelsen av Latvenergo AS alene 1 milliard EUR i 2021.

I fjor økte omsetningen til SIA “Mikrotīkls” med 24,93 % og nådde 353,6 millioner. EUR. I 2020 tjente selskapet 82,4 millioner dollar. EUR fortjeneste. Den fremlagte årsrapporten viser at 55 millioner euro fra omsetningen til SIA «Mikrotīkls» i fjor ble gjort av det amerikanske markedet, 32,6 millioner euro – det polske markedet, men 24,4 millioner euro – det russiske markedet. Selskapet har også solgt enhetene sine i Tsjekkia, De forente arabiske emirater, Italia, Spania, Tyskland og andre steder.

Blant de TOP 25 mest verdifulle produksjonsbedriftene er Mikrotīkls Ltd. den eneste som representerer sektoren for produksjon av kommunikasjonsenheter.

Den mest omfattende av denne listen er saging, høvling og impregnering, som er representert av opptil 5 selskaper. Av disse er den høyeste rangeringen SIA «AKZ», som økte salget til 77,50 millioner i 2020. EUR og tjente 9,58 millioner EUR.

Til tross for at selskapets verdivurdering har økt med 5,89 % det siste året til 152,24 millioner. EUR, på listen over de mest verdifulle produksjonsbedriftene i TOP 25-selskapene, falt den fra 9. plass til 11. plass.

Den nåværende listen over TOP 25 mest verdifulle selskaper inkluderer fire nykommere – SIA Latgran, SIA Graanul Pellets, SIA BYKO-LAT og SIA Vika Wood, SIA «Ceram Optec», JSC «Preiļu siers» og SIA «Kurekss».

Anslaget øker med nesten 100 millioner i løpet av året. EUR, SIA “LATGRAN” topper listen for nykommere. Hvis SIA «LATGRAN» i 2020 er verdsatt til 58,12M. EUR, da på den siste listen – allerede med 151,28 millioner EUR. Dette har gjort det mulig for selskapet å rangere 12. på listen.

Omsetningen til flispelletprodusenten SIA “LATGRAN” økte til 85,94 millioner i 2020. EUR, opp 7,84 % i løpet av året. I følge informasjonen som er tilgjengelig for Lursoft, økte ikke bare omsetningen til SIA «LATGRAN», men også overskuddet, som nådde 15,55 millioner. EUR. Nesten alle ferdige produkter av SIA «LATGRAN» eksporteres til landene i EU – Danmark, Sverige, Belgia og Nederland. Lursofts informasjon viser at SIA LATGRAN er et estisk selskap.

Lursoft påpeker at utenlandsk kapital er registrert i 17 av bransjens topp 25 mest verdifulle selskaper. De vanligste medlemmene i disse selskapene er enkeltpersoner og selskaper fra Danmark, Tyskland og Estland.

Ifølge Lursoft ble den nest raskeste verdiøkningen det siste året registrert av SIA Graanul Pellets. Verdivurderingen utført av Capitalia viser at SIA Graanul Pellets ble verdsatt til LTL 47,16 millioner i 2020. EUR, men i fjor har verdien av selskapet allerede vokst til 111,15 millioner. EUR. I løpet av året er det en økning på 135,69 %.

I fjor tilbød de TOP 25 mest verdifulle produksjonsbedriftene jobber med mer enn 11 000 ansatte. De største av dem var JSC Olainfarm og JSC Latvijas Finieris, med mer enn 1000 ansatte.

Den totale omsetningen til de TOP 25 mest verdifulle produksjonsbedriftene steg til 3,22 milliarder euro i fjor, og utgjorde 31 % av den totale omsetningen til industrien i 2020. Lederresultatet nådde 300,58 millioner. EUR (44,54 % av samlet industrifortjeneste i 2020).

Blant produksjonsbedriftene representert på listen var den største omsetningen i 2020 registrert for den nest største SIA «Severstal Distribution». Lursoft-data viser at selskapets omsetning steg til 719,56 millioner. EUR, noe som gjorde at den tok 4. plass blant selskapene med størst omsetning i Latvia. Gitt at den faktiske mottakeren av SIA “Severstal Distribution” Aleksejs Mordašovs ble inkludert i EUs sanksjonsliste, ble ytterligere vekst av selskapet suspendert. Dette bekreftes også av TV3s uttalelse fra styreleder for finans- og kapitalmarkedskommisjonen Santas Purgaile, som indikerer at sektoren som er mest berørt av sanksjoner i Latvia er metallforedling og flaggskipet SIA Severstal Distribution. Hun påpekte at selskapet står overfor svært alvorlige økonomiske problemer, mens det nest mest berørte området er salg av mineralgjødsel.

Lursoft rapporterte tidligere at den autoriserte mineralgjødselhandleren SIA Uralkali Trading ble verdsatt til 590,80 millioner i fjor. EUR og rangerer selskapet blant de mest verdifulle selskapene i detaljhandelen. Det skal bemerkes at SIA “Severstal Distribution” i det siste året sørget for jobber til 214 ansatte. I 2021 betalte metallforedlingsselskapet 12,27 millioner euro.

* Selskapsvurderingsmetoden som brukes er basert på den sammenlignbare selskapsmetoden, som er en av de allment anerkjente metodene for selskapsvurdering. Verdsettelsen er basert på de historiske økonomiske resultatene presentert av selskapet. Foretaksverdiberegningen tar hensyn til selskapets og bransjens historiske inntekter, inntektsvekst og lønnsomhetsmålinger. Verdsettelsesmodellen ble laget av Capitalia i samarbeid med Lursoft.

Studien bruker økonomiske data innsendt av selskaper for 2020 og analyserer selskaper der produksjon er rapportert som hovedaktivitetssektoren (NACE superkode C).

You may also like

Leave a Comment