Home » Tragedie i Norge: jordskred ødelegger landsbyen

Tragedie i Norge: jordskred ødelegger landsbyen

by Thure Lindhardt

GettyImages-185239681 |
Kilde: Getty Images

Et stort jordskred ødela en kløft i den lille norske landsbyen Ask i de tidlige morgentimene 30. desember. Raset, som skal ha vært over 600 meter langt, ødela en vei og minst 14 landområder.

Nesten 1000 innbyggere er evakuert, men 10 personer er fortsatt savnet mer enn 24 timer senere. Håpet om å finne henne i live svinner.

Ask er det største byområdet i Gjerdrum kommune, ca 40 km nordøst for Oslo og i nærheten av byens internasjonale hovedflyplass.

Hundrevis av mennesker evakuert for ødeleggelse av eiendommen deres

Redningsteam har blitt hindret av dårlige lys- og værforhold og den pågående ustabiliteten i landet i området. Frykt for en ny kollaps, nesten 1000 mennesker ble evakuert fra området nærmest raset.

Ti personer skal ha blitt skadet så langt, inkludert én alvorlig. Det er ennå ikke rapportert om dødsfall, men ti personer fra de berørte hjemmene er fortsatt savnet. Antall savnede gikk jevnt ned i løpet av dagen når folk ble kontaktet, og mange var bortreist på ferie.

Politiet fortsetter å søke i området ved hjelp av temperaturfølsomme enheter og snifferhunder mens de prøver å finne de 10 savnede personene.

Redningssjef Dag Andre Sylju sa til TV2 at det er håp om å finne henne i live. «Tid er avgjørende gjennom hele redningsaksjonen. Jo mer tiden går, jo verre blir sjansene, sa han.

Erklært katastrofesituasjon

Norske myndigheter har offisielt erklært en «katastrofe» og beredskapsplaner er i gang. Det betyr at politiet støttes av lokalsamfunnet, forsvaret og frivillige organisasjoner. Sea King-helikoptre brukes til søk og redningsaksjoner, mens droner bidrar til å gi oversikt over det berørte området.

Geologer fra Norges geotekniske institutt (NGI) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har jobbet med å vurdere dagens risiko for nye skred. Mindre skred fortsatte utover formiddagen, men faren for ytterligere større hendelser er nå lite sannsynlig.

Det sa den norske statsministeren Twitter «Det er vondt å se hvordan naturkreftene har ødelagt regionen.»

gripende vitnesbyrd

De første nødanropene kom rundt klokken 04.00 30. desember.

Omfanget av hendelsen var i utgangspunktet vanskelig å vurdere i snølandskapet og mørket. Et vitne sa det NRK : «Det var så uvirkelig. Jeg satte på meg hodelykten og kom nærmere, så alt jeg så var et stort hull i bakken og mange hus manglet.»

En annen takket ja VG at det i hagen hans nå var en skog der det ikke fantes dagen før.

Fare for ras i regionen

Årsaken til raset er foreløpig ukjent. Imidlertid er leirjorda under Gjerdrum kommune kjent for å ha høy rasfare.

Et større skred gikk utenfor Alta i Nord-Norge tidligere i sommer som også ødela flere hus og kuttet en gate.

Artikkel oversatt fra Forbes USAs forfatter: David Nikel

<< Lesen Sie auch: Flyer: Die neue norwegische Airline trotzt der Krise >>>

You may also like

Leave a Comment