Home » Tyrkia forlater utvisningen av 10 diplomater på grunn av deres støtte til Osman Kavala. ble truet

Tyrkia forlater utvisningen av 10 diplomater på grunn av deres støtte til Osman Kavala. ble truet

by Thure Lindhardt

Tyrkias president Recep Tayipp Erdogan frafalt mandag deportasjonen av de 10 ambassadørene han hadde beordret, inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA som krevde løslatelse av den tyrkiske motstanderen Osman Kavala.

Mandag 25. oktober ga Ankara opp å erklære ti vestlige ambassadører hvis avgang det hadde beordret til å være «persona non grata» for å forhindre at landet finner seg selv diplomatisk isolert og økonomisk svekket.

De 10 ambassadørene – USA, Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige – hadde mobilisert skytshelgen og forretningsmannen Osman Kavala, som hadde sittet fengslet i fire år uten rettssak.

Diplomatene «kopierer» og «vil være mer forsiktige i fremtiden», sa statsoverhodet etter en lang sesjon med regjeringen hans, hvis innhold ikke var kjent, men hvor han ifølge observatører utvilsomt ble advart. om de katastrofale konsekvensene av en ny internasjonal krise.

I en felles uttalelse 18. oktober ba ambassadørene om en «rettferdig og rask løsning av Osman-Kavala-saken».

Denne teksten representerer et «angrep» og en «stor fornærmelse» mot det tyrkiske rettsvesenet, sa Recep Tayipp Erdogan. «Vår intensjon var ikke å skape en krise, men å beskytte våre rettigheter, vår ære, vår stolthet og våre suverene interesser,» sa han.

I løpet av dagen hadde de 10 berørte advokatfirmaene satt i gang en deeskalering ved hjelp av kommunikasjoner der de bekreftet at de handlet «i samsvar med Wienkonvensjonen og dens artikkel 41», som regulerer diplomatiske forbindelser og enhver innblanding i de indre anliggender i landet vertene .

Det offisielle nyhetsbyrået Anadolu bemerket at en uttalelse fra den tyrkiske presidenten ble «positivt mottatt».

Denne innledende avslapningen førte umiddelbart til at den tyrkiske liraen steg, noe som åpnet dagen med et nytt fall.

kollisjon

Utvisningen av 10 vestlige ambassadører og for det meste allierte til tross for forskjellene ville direkte kollidere med to internasjonale møter planlagt til helgen: G20-toppmøtet i Roma lørdag, gruppen av de sterkeste industrilandene, deretter FNs klimakonferanse som finner sted i Skottland på søndag (Storbritannia) åpnet.

Den tyrkiske presidenten håper imidlertid å møte den amerikanske presidenten Joe Biden i Roma. Spesielt Tyrkia er med Washington om kontrakter for F-35 jagerfly – betalt og ikke levert – og en ordre på deler til F-16 jagerfly i kulden. Og kjøp av et russisk S-400 luftvernsystem til tross for NATO-medlemskap.

For observatører var det hovedsakelig dette sentimentet for å «skape en distraksjon» ettersom Tyrkia er inne i en økonomisk krise, med en offisiell inflasjonsrate på nesten 20 % og en valuta i fritt fall på rundt 25 % i året. til dags dato mot dollar.

For Didier Billion, visedirektør for Institutt for internasjonale og strategiske relasjoner (Iris) og spesialist i Tyrkia, ble president Erdogan utvilsomt minnet av «sin utenriksminister om prinsippet om virkelighet: Tyrkia kan ikke trekke seg fra sine hovedpartnere». . «

«Nå blir det vanskelig å komme overens med velgerne,» spår han: «Han kommer ikke lenger ut av linjen.»

«Dette vil bli sett på som en ganske uvanlig manøver i Tyrkia, gitt dets image som en sterk mann på verdensscenen som det drar nytte av innenlands,» sa Soner Cagaptay, direktør for Tyrkia-programmet i Washington.

For president Erdogan maner eksperten frem et «kvarter med ydmykhet»: «Han hadde ikke trukket seg tilbake fra Vesten siden flyktningkrisen med Europa i 2015».

Dagen etter publiseringen av deres pressemelding om Osman Kavala ble de ti ambassadørene innkalt til Utenriksdepartementet.Myndighetene anså deres handlinger som «uakseptable».

sammensvergelse

Paris-fødte forlegger og filantrop Osman Kavala ble fengslet i begynnelsen av oktober av en domstol i Istanbul som mente han «manglet nye elementer for å sette ham fri».

64-åringen har hele tiden avvist anklagene mot ham. Den vises igjen 26. november.

I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) «umiddelbar løslatelse» av beskytteren – uten å lykkes.

For Hasni Abidi, professor i internasjonale relasjoner ved Universitetet i Genève (Sveits) og direktør for Senter for studier og forskning om den arabiske og middelhavsverdenen (CERMAM), henvendte Erdogan seg først og fremst til grasrota og nasjonalistene bak lederens konspiratoriske anklager. av staten. «» Jeg er ikke sikker på om Kavala vant denne mediedekningen,» sier han.

«Erdogan har ikke råd til å frigjøre Kavala nå, det vil få ham til å virke svak. Han gjør en helt av internasjonal status, en slags tyrkisk navalny,» oppsummerer Timur Kuran, professor i økonomi og statsvitenskap ved Duke University (USA) sammen. , med henvisning til den russiske motstanderen.

Med AFP

You may also like

Leave a Comment