Tysklands energipolitikk er den minst transparente og forutsigbare i Europa, vurderer den Brussel-baserte tenketanken Eurointelligence i en fredagsanalyse og beskriver utviklingen av den tyske posisjonen til blått hydrogen – fra resolutt avvisning til avhengighet.
«Tysklands neste avhengighet» – slik oppsummerer Eurointelligence Berlins holdningsendring til blått hydrogen.
«Tysklands energistrategi er for tiden et av de minst transparente politikkområdene i Europa. (…) De Grønne har alltid avvist CSS-teknologi – lagring av CO2, som produseres under bakken under produksjon av blått hydrogen, på grunn av muligheten for lekkasje. Dette er også en teknologisk trend som Tyskland har savnet de siste tiårene. Landet som ikke har gått glipp av det er Norge», minner den Brussel-baserte business intelligence-tjenesten om.
«Ironisk nok reiste Robert Habeck, Tysklands (grønne) økonomiminister, til Norge for å signere en blå hydrogenavtale med den norske regjeringen. Han fant ut at CO2 er bedre i bakken enn i luften. Det ledende prinsippet for tysk energipolitikk er nå å importere blått hydrogen fra Norge og deretter eksportere tysk CO2 via en annen rørledning tilbake til Norge for lagring. Mot CSS-teknologien av ideologiske årsaker eksporterer Tyskland nå sin overflødige CO2 til tredjeland. Et slikt rot skapes når energistrategien bygger på røde linjer.
Som han påpeker, planlegger Tyskland å starte med blått hydrogen og gradvis erstatte det med grønt hydrogen etter hvert som teknologien forbedres. Tenketanken understreker at dette vil gjøre Norge til den viktigste energileverandøren for Tyskland i lang tid fremover. Begge landene signerte to avtaler om emnet denne uken.
Blått hydrogen lages ved hjelp av energi fra forbrenning av fossilt brensel. Grønt hydrogen produseres CO2-fritt.
Kilde: (PAP) Forfatter: Fra Brussel Artur Ciechanowicz
Foto.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»