Home » Uavhengighet. Krigen går tom for vanskelige spørsmål – Respublika.lt

Uavhengighet. Krigen går tom for vanskelige spørsmål – Respublika.lt

by Gabriel Scott
1 bilde

Uavhengighet. Upraktiske spørsmål feier krigen. Redaksjonelt arkivbilde

Vi er glade for at vi endelig slo på «Ivano gassrørledningen». Vi kjøper nå gass fra vennlige USA og Norge og importerer den gjennom LNG-terminalen. Dessverre stiger gassprisene som gjær. opptil 1,59 EUR per kubikkmeter.

Regjeringen holder prisen på gassen den kjøper høyst hemmelig. Noe som tvinger den til å skjule gassprisene for innbyggerne, som betaler titalls millioner euro hvert år for differansen mellom markedsprisen på naturgass og innkjøpsprisen på LNG fra en bestemt leverandør, det norske selskapet Equinor ASA, for det «nødvendige ” LNG-terminal?

Hvorfor presser ikke Independence Gas på? Gasspropagandister tier. Hun forblir taus fordi hun er klar over at ingen anlegg og ingen «venner» også kan påvirke markedsprisene på gass – lenge bare en stein under nakken.

For en uke siden annonserte Estland og Finland at de i fellesskap ville leie en flytende flytende naturgassterminal for å sikre gassforsyningen. Det er planlagt at Estland og Finland skal bygge de nødvendige kaiene for LNG-tankere innen høsten i år. Å leie terminalen vil koste dem totalt 10 millioner. per år. Slike priser burde misunnes alle litauiske forbrukere.

Til sammenligning: Litauiske forbrukere har betalt 67 millioner euro årlig for uavhengighet siden 2015. Det betyr at uavhengighet koster oss 185 000 euro om dagen. Forskjellen i leiepris er åpenbar – mer enn 6 ganger.

Hvorfor er uavhengighetsbeviset så dyrt, politikere og økonomer har diskutert det i åtte år, bare rettshåndhevelse er taus, og det er ikke alt: innen 2045 må vi betale tilbake de 300 millioner euro som AB Klaipėdos Nafta lånte renter. for retur av LNG-skipet og for delvis tilbakebetaling av charteret. Så innen 2045. Uavhengighetsprosjektet vil koste energiforbrukerne 1 milliard euro og 300 millioner euro. For den summen kunne vi kjøpe en LNG-tanker og ytterligere to krigsskip som den franske Mistral.

Det er ikke lenger en hemmelighet at Hoegh LNG Ltd i 2011 kjøpte LNG-fartøyet Independence fra det koreanske verftet Hyundai Heavy Industries for 250 millioner dollar (225 millioner euro) Bermuda-Kypros-basert selskap, og jeg ville ikke bli overrasket over at litauiske navn over tid vil dukke opp i disse selskapene.

I 2012 avsto regjeringen til A. Kubilius bevisst fra å bruke økonomisk støtte fra EU til gjennomføringen av LNG-terminalprosjektet. Dette kan ha vært på grunn av den strenge kontrollen som ble pålagt av EU-kommisjonen. Prøvde ikke å kjøpe eller lease LNG-fartøyet med naboer. Påfølgende regjeringer i Latvia og Estland ble gjentatte ganger overtalt til å bli en del av LNG-terminalen, men ble ikke enige, antagelig på grunn av dens kraftig oppblåste kostnad.

På slutten av perioden hadde ikke bare Rokas Masiulis, sjefen for AB Klaipėdos Nafta, som hadde signert en ugjenkallelig 10-årig uavhengighetskontrakt med Bermuda-registrerte Hoegh LNG Ltd i mars 2012, det travelt, men også A. Kubilius , etter Seimas-valget i 2012. Den 16. oktober 2006 klarte den å presse gjennom regjeringsdekretet som regulerer prosedyrene for innkjøp av gass som skal leveres til LNG-terminalen.

LNG-terminalprosjektet, som ble startet 12. juni 2012 som et kommersielt prosjekt av AB Klaipėdos Nafta, ble et langsiktig prosjekt med vedtakelse av LNG-terminalloven foreslått av regjeringen i A. Kubilius av Seimas alle energiforbrukere gjennom sine vedlikeholdskostnader har blitt «sosialisert» – overført til forbrukerne.

La oss også huske hvordan «Uavhengighetsprosjektet» tok av: Etter at Høyre vant Seimas-valget i 2008, ble «Naturgassterminalen»-prosjektet initiert av staten og den største gassforbrukeren AB Achema avbrutt. Offiserene fra den spesielle etterforskningstjenesten utførte konfiskering av dokumenter i økonomidepartementet, angrep Achema og den nybygde naturgassterminalen.

2009 Denne terminalen ble stengt i høst. Tjenestemenn i økonomidepartementet sa den gang at byggingen av naturgassterminalen i Litauen kunne ha blitt ødelagt av Russlands Gazprom. At Kreml var interessert i litauisk energi, vises også ved at R. Masiulis, sjefen for AB Klaipėdos Nafta, på slutten av Kubilius-regjeringen, inngikk en avtale med LITASCO SA, et selskap i det russiske oljeselskapet Lukoil. som han ga strategisk kontroll, et nasjonalt sikkerhetsselskap i tre år.

Det som er overraskende med denne historien er at LITASCO SA ikke opererte i Klaipedos Nafta, men betalte pengene. R. Masiulis, som rettferdiggjør slike geopolitiske spill av det russiske selskapet, har gjentatte ganger uttalt offentlig at pengene mottatt som en gave er svært nødvendige for installasjonen av infrastrukturen for «uavhengighet».

Til slutt, 27. mai 2014, forsvarte Høyesterett i Litauen ikke bare den mørklagte nasjonale virksomheten og tidligere tjenestemann i økonomidepartementet, men erklærte også: «Skaden på staten skyldtes ikke rettslige skritt, gassterminal .» Men allerede «skje på ettermiddagen.» Naturgassterminalprosjektet lansert av staten og den største gassforbrukeren AB Achema er allerede ødelagt. Litauiske forbrukere gikk glipp av muligheten til å sikre sikker gassforsyning til lavest mulig pris.

Derfor, nå som Litauen ikke går gjennom den letteste tiden, bør de som bygde selvstendighetsprosjektet spørre seg selv: har de gjort alt for å sikre at dette prosjektet ikke blir en langsiktig byrde for innbyggerne?

You may also like

Leave a Comment