Home » Ukraina Tidligere russisk parlamentsmedlem: Tidligere rådgiver arrestert i Russland …

Ukraina Tidligere russisk parlamentsmedlem: Tidligere rådgiver arrestert i Russland …

by Gabriel Scott

Den ukrainske portalen Pravda sa tirsdag, med henvisning til det tidligere russiske parlamentsmedlemmet Ilja Ponomariov, at Vladimir Putins tidligere rådgiver for president Vladimir Putin, som tidligere var ansvarlig for Ukrainas politikk i Kreml, er arrestert i Moskva.

Ifølge Ponomariov, som siterer kilder i Russland, er Surkov i husarrest. Det pågår en etterforskning av underslag i Donbass etter 2014 – det vil si i perioden etter utbruddet av Donbass-konflikten som involverer pro-russiske separatister. Ponomariov tok forbehold om at han ikke kunne bekrefte disse rapportene og forventet at nyheter om Surkovs fengsling ble bekreftet eller avvist.

Surkov var assosiert med separatistene i Donbass. Som Ponomariov skrev, fortsetter Putins tidligere rådgiver å opprettholde omfattende kontakter med separatister, så vel som med russiske «Donbass-veteraner». I tillegg har Surkov gode kontakter med lederen i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov.

I mange år ble Surkov ansett som Kremls grå eminens. Fra 1999 var han først stedfortreder og deretter sjef for presidentadministrasjonen. I denne stillingen formet han innenrikspolitikken i Russland og var en av de mest innflytelsesrike funksjonærene. For eksempel er han kreditert for å ha laget begrepet «suverent demokrati» for å beskrive det interne systemet i Putins Russland – en autokratisk makt med bare formelle demokratiske institusjoner.

I 2013 ble Surkov rådgiver for Russlands president om samarbeid med Abkhasia og Sør-Ossetia – separatistregioner i Georgia støttet av Russland. I denne egenskapen var han også ansvarlig for samarbeidet med landene i det post-sovjetiske samveldet av uavhengige stater (CIS).

Han ble ansett som en av strategene i russisk politikk overfor Ukraina. Etter 2014 representerte Surkov russisk side som presidentutsending i samtaler med representanter for amerikanske myndigheter om konflikten i Donbass. Han forlot sine stillinger i Kreml tidlig i 2020. (MASH)

syl/ ganger/

You may also like

Leave a Comment