Home » Ulstein avduker Thor, et tankskip som kjører på thorium i stedet for uran

Ulstein avduker Thor, et tankskip som kjører på thorium i stedet for uran

by Peter Østbye

Gradvis, og kanskje forsinket, innser vi at planeten er i fare… Utviklingen av økoturisme har derfor blitt en stor utfordring for de involverte i denne sektoren. Dette gjelder spesielt for cruisepassasjerer som tilbyr reiser til steder som ofte er truet: våre farvann og hav … Behovet for å beskytte havbunnen, og spesielt i polarområdene, har blitt avgjørende. Cruise til Arktis eller Antarktis er veldig populært blant turister, men det er ingen hemmelighet at pakkisen er i ferd med å dø… I tillegg gjør disse havene noen ganger utilgjengelige Tanking av kompliserte båter i forhold til den geografiske konfigurasjonen, men også i forhold til de ulike gjeldende lovverkene. I et forsøk på å løse dette store miljøproblemet introduserer Ulstein-selskapet Thor, et konsept av et skip drevet av thorium for å støtte øko-cruising. Forklaringer.

Thor, et ny generasjons forsyningsskip

Thor er et allsidig skip som vil seile polarhavet for søk eller redningsformål, men som også kan tjene som et forsyningsskip for elektrisk drevne cruiseskip. Norwegian Marine Group Ulstein presenterte 149m Thor (3R) Drevet av en thoriumsmeltet saltreaktor (MSR) som kan brukes til å lade batteriet. For å fremme designet ytterligere kunngjør Ulstein også arbeid på et 100m fartøy som kan frakte 80 passasjerer og 80 mannskaper. Dette skipet ville åpenbart bli ladet til sjøs av den atomdrevne Thor.

Fotokreditt: Ulstein

Hvorfor thorium og ikke uran?

Reaktorene til disse tankskipene er vanligvis drevet med uran; Thor, vil det være med thorium, et grunnstoff som er mye mer rikelig enn uran i sin naturlige tilstand, og som kan brukes uten at det er nødvendig å berike det. Thorium er fruktbart og ikke spaltbart og kan ikke utløse en kjedereaksjon, så kan ikke stikke av og stoppe av seg selv ved overoppheting, noe som ikke er tilfelle med uran. Dessuten vil thoriumavfall ta noen hundre år å forfalle, mot hundretusenvis av år for uran.

Hvordan fungerer Thor?

Thor vil bruke en fjerde generasjons bærbar MSR thoriumreaktor. I MSR er thorium oppløst i en saltblanding oppvarmet til 700 °C (1292 °F). Denne blandingen kan brukes i begge som varmeoverføringsvæske og som thoriumlagringsmedium. Som en smeltet saltreaktor er den satt under trykk ved atmosfærisk trykk og bruker et passivt kjølesystem som lar den fungere i tilfelle en nødstans. Denne smeltede blandingen betyr også at reaktoren kan være tanket og rengjort av en kjemisk krets. Ifølge Ulstein kunne den produsere nok strøm til fire ekspedisjonscruiseskip samtidig. Reaktoren trenger heller ikke å fylles på for skipets levetid. «MSR-er har et enormt potensial for å muliggjøre ren navigasjon«, kalt Jan Emblemsvag, professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, ekspert innen thorium- og kjernekraftproduksjon. Thorium er designet for å erstatte uran, bekrefter vi, siden thorium ikke kan produsere atomvåpen, og det er ganske gode nyheter, er det ikke?

You may also like

Leave a Comment