- Samtalene mellom Ungarn og Norge startet i 2016.
- Regjeringen i Oslo understreker at vedtaket ble tatt i samråd med andre givere – Island og Liechtenstein
- Pengene holdes tilbake fordi det ikke var mulig å arrangere en uavhengig operatør av midler fra fondet
- Mer lignende informasjon finner du på Onet-hjemmesiden
– Jeg vil påpeke at vi etter en lang og omfattende forhandlingsprosess ikke kom til enighet – sa lederen for norsk diplomati Ine Eriksen Soereide, sitert i pressemeldingen.
Som det norske Utenriksdepartementet husker, har samtaler om bruk av over 2 milliarder kroner reservert til Ungarn pågått siden 2016. Rammeavtaler ble signert 21. desember 2020, og deretter ble det lagt til en klausul om at ingen av programmene, inkludert de som er knyttet til kultur- eller miljøvern, kun kan godkjennes etter utnevnelse av den uavhengige operatøren av Sivilsamfunnsfondet.
«Vi kunne ikke bli enige om en slik operatør innen 21. juli. Som et resultat av dette vil de avtalte programmene ikke bli implementert,» understreket det norske Utenriksdepartementet. Ifølge NRK ønsket det norske diplomatidepartementet å overlate denne funksjonen til et regjeringskritisk organ. Ungarske myndigheter var ikke enige.
I et kommuniké opplyser det norske utenriksdepartementet at beslutningen om å ta ut midler fra Ungarn ble koordinert med andre givere til EØS-fondene: Island og Liechtenstein.
EØS-midler er en form for ikke-tilbakebetalingspliktig utenlandsk bistand gitt av Island, Norge og Liechtenstein til de nye medlemmene av EU og de baltiske landene. Til gjengjeld for økonomisk støtte får giverstatene tilgang til EUs indre marked selv om de ikke er medlemmer. Hovedformålet med Norway Grants og EØS Grants er å bidra til å redusere økonomiske og sosiale forskjeller og å styrke bilaterale relasjoner mellom giver- og mottakerland.
Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.
(pmd)
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»