Som en del av innovasjonsfondet investerer EU mer enn 1,1 milliarder euro i 7 store innovative prosjekter. Disse tilskuddene støtter prosjekter som tar sikte på å bringe banebrytende teknologier til markedet i sektorer med høyt energiforbruk som hydrogen, karbonfangst, bruk og lagring og energi. De aktuelle prosjektene er lokalisert i Belgia, Italia, Finland, Frankrike, Nederland, Norge, Spania og Sverige.
fransk Timmermans, konserndirektør, sa i denne forbindelse: «Innovasjon er avgjørende for å gi løsningene vi trenger dette tiåret for å begrense temperaturstigningen til 1,5 grader Celsius. Og innovasjon, kombinert med en sterk reduksjon i utslipp, baner vei for gjennomføringen av Parisavtalen. Med dagens beslutning vil clean tech-prosjekter i Europa gis konkret støtte, noe som gir dem muligheten til å gi mer plass til revolusjonerende teknologier som fremmer og fremskynder overgangen til klimanøytralitet. I «Adjustment to Goal 55»-pakken foreslår vi en økning av innovasjonsfondet slik at enda flere innovative europeiske ideer og prosjekter kan lede det globale kappløpet om klimainnovasjoner.»
De 7 prosjektene ble valgt ut for finansiering under første utlysning innenfor rammen av innovasjonsfondet, som involverte store prosjekter med en samlet investeringskostnad på over 7,5 millioner euro. De har blitt vurdert av uavhengige eksperter for deres evne til å redusere utslipp av klimagasser sammenlignet med tradisjonelle teknologier og for å bringe innovasjon utover toppmoderne, samtidig som de er så avanserte at de kan implementeres raskt. Ytterligere utvalgskriterier var prosjektenes potensiale med tanke på skalerbarhet og lønnsomhet.
De utvalgte prosjektene dekker et bredt spekter av sektorer som er relevante for avkarbonisering av ulike deler av europeisk industri og energisektoren, spesielt kjemikalier, stålverk, sementverk, raffinerier og elektrisitets- og gassvarmeproduksjon. Hvert av prosjektene er allerede en del av en industripol eller starter en avkarboniseringspol som forbinder ulike sektorer.
Prosjektene i korte trekk
Energikrevende industri: I Sverige har et prosjekt i Gällivare og Oxelösund som mål å fullstendig eliminere klimagassutslipp fra stålproduksjon gjennom bruk av fornybart hydrogen. I Finland skal et prosjekt demonstrere to typer ren hydrogenproduksjon i et raffineri i Porvoo, en som bruker fornybar energi og en gjennom CO-fangst.2 og på den annen side dens permanente lagring i Nordsjøen.
I Frankrike vil et prosjekt måle de uunngåelige utslippene fra en sementfabrikk og deretter CO. å redde2 dels i et geologisk lag i Nordsjøen, dels i betong. I Belgia, for å redusere utslipp knyttet til produksjon av hydrogen og kjemikalier, vil et prosjekt i havnen i Antwerpen sette opp en komplett verdikjede for karbonfangst, transport og lagring.
Fornybar energi: I Italia, som en del av et prosjekt i Catania, bygges en industriell pilotlinje for produksjon av innovative og høyytelses solcelleceller. I Spania vil et prosjekt konvertere ikke-resirkulerbart fast avfall fra kommunen El Morell til metanol, et essensielt kjemisk og lavkarbondrivstoff. I Sverige vil et annet prosjekt i Stockholm bygge et storskala system for CO2-fangst og -lagring for bioenergi ved et eksisterende kraftvarmeanlegg for biomasse.
Neste skritt
Finansieringsavtaler medExecutive Agency for klima, infrastruktur og miljø (CINEA) – fondets implementeringsbyrå – begynner med forberedelsene til de utvalgte prosjektene. Disse avtalene forventes inngått i første kvartal 2022; Kommisjonen kan deretter ta en passende beslutning om tildeling av tilskudd og sørge for at tilskuddene fordeles.
Den 26. oktober godkjente kommisjonen andre utlysning for store prosjekterFrist for innlevering er 3. mars 2022. Alle hvis prosjekt ikke ble akseptert ved slutten av den første utlysningen, oppfordres til å sende inn på nytt.
Lære mer
Større prosjekter finansiert av innovasjonsfondet
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»