Home » USA følger en risikabel strategi: De dro i all hemmelighet til Putins allierte

USA følger en risikabel strategi: De dro i all hemmelighet til Putins allierte

by Gabriel Scott

Juan Gonzalez, seniordirektør for National Security Council, og James Story, leder av Venezuelas departement for saker, møtte Venezuelas leder Nicolas Maduro og hans kone på lørdag, det første besøket av amerikanske tjenestemenn siden 2019, som diplomatiske bånd mellom de to landene har blitt inkludert har blitt kuttet.

Møtet har så langt fokusert på sannsynligheten for at Det hvite hus kan oppheve noen av sanksjonene som er pålagt Venezuelas oljeindustri de siste årene for å erstatte oljeimport fra Russland, som ble forbudt av USAs president Joe Biden tirsdag.

Høytstående amerikanske tjenestemenn reiste i hemmelighet til Venezuela i helgen for å tine opp fiendtlighetene med en viktig latinamerikansk alliert av Vladimir Putin, en stor oljeeksportør hvis tilbakevending til amerikanske energimarkeder kan lette virkningene av Russlands oljeembargo.

Utfallet av forhandlingene med president Nicolas Maduros regjering er imidlertid ennå ikke klart.

Det uventede besøket kom etter at ulike mellomledd – amerikanske lobbyister, norske diplomater og internasjonale oljeselskapsledere – stille oppfordret Biden til å gjennomgå «maksimalt press»-kampanjen som ble vedtatt av Donald Trumps administrasjon for å kaste Maduro.



Men krav om å gjenoppta det risikable forholdet til sanksjonerte Maduro, som har blitt anklaget for narkotikasmugling i New York, har blitt ytterligere drevet av den russiske invasjonen av Ukraina, som har tvunget USA til å innføre sanksjoner som kan omgruppere globale allianser og bidra til å øke drivstoffpriser som allerede har presset inflasjonen til det høyeste nivået på fire tiår.

Sist uke begynte både innflytelsesrike demokrater og republikanere å støtte USAs intensjoner om å forby russisk olje- og naturgassimport på Capitol Hill i et ytterligere skritt for å straffe Putin for krigen i Ukraina.

Den amerikanske delegasjonen, ledet av Juan Gonzalez, seniordirektør for det nasjonale sikkerhetsrådet på den vestlige halvkule, sa at to personer som ble orientert om besøket ba om å ikke bli navngitt. Han ble ledsaget av ambassadør James Story, en senior amerikansk diplomat som ble igjen i Caracas da Trump-administrasjonen brøt båndene med Maduro i 2019 og anerkjente opposisjonsleder Juan Guaido som landets legitime president.

Imidlertid var det tilstedeværelsen av en annen tjenestemann i utenriksdepartementet, Roger Carstens, presidentens spesielle utsending på gisler, som vakte håp om at Mr. Maduro kunne løslate amerikanske fanger og vise velvilje til Mr. Bidens administrasjon. Det var snart over.

Carstens hadde tidligere reist til Caracas i desember og møtt seks oljeselskaper fra Houston-baserte Citgo, den tidligere amerikanske marinesoldaten Matthew Heathu og to tidligere Green Berets arrestert i et mislykket raid på et nabofengsel i Colombia var rettet mot å styrte Maduro.

Herr Bidens administrasjon har vurdert å lette på tøffe oljesanksjoner mot Venezuela i noen tid hvis Maduro lover å gå tilbake til samtaler med motstandere, som han avbrøt i fjor høst etter anklager om korrupsjon mot en sentral alliert i USA, sa en amerikansk tjenestemann spurte. for anonymitet når man snakker om interne overveielser.

Et alternativ er å la Chevron, USAs siste oljeselskap i Venezuela, øke produksjonen og potensielt gjenoppta oljeeksporten til offshore-gulfraffinerier som er i stand til å raffinere venezuelansk harpiksolje, sa en skytteldiplomat -Besøk sist helg. Amerikanske sanksjoner tillater Chevron å utføre kun grunnleggende vedlikehold på brønner som drives av Venezuelas statseide oljegigant PDVSA.

Maduro selv viser små tegn til å være klar til å forlate Putin i en vanskelig tid. Forrige uke snakket han med den russiske presidenten, uttrykte sin støtte og deltok på et møte i Caracas hvor Putins ambassadør mottok en stående applaus fra medlemmer av det regjerende sosialistpartiet.

«Det de gjør mot det russiske folket er en forbrytelse, en økonomisk krig,» sa Maduro under en begivenhet der han ble rasende over beslutningen fra USA og dets allierte om å utestenge russiske banker fra SWIFT-betalingssystemet og forby russiske flyselskaper. . «Det de gjør er galskap.»


Vladimir Putin, Nicolas Maduro

Vladimir Putin, Nicolas Maduro

Til tross for denne overdrevne retorikken, utgjør vestlige sanksjoner pålagt Russland og bipartisk amerikansk støtte til en total embargo på russisk olje en alvorlig trussel mot Maduros manøvrerbarhet til dags dato.

Russland har blitt en stor kjøper av venezuelansk olje etter amerikanske sanksjoner mot Caracas. I fjor solgte PDVSA råolje til Russland for rundt 2,5 milliarder dollar. dollar, sa en oljeindustriekspert, som kommenterte anonymt ikke-offentlige handelsdata. Dette tilsvarer omtrent en fjerdedel av alle søramerikanske valutareserver.

Selv om noen av disse salgene ble brukt til å dekke gjeld, returnerte mer enn 1 milliard dollar av dollaren til Caracas for å dekke avtaler for den urolige statseide oljegiganten PDVSA, sa oljeindustrien. PDVSA, hvis kontoer i USA og Europa er frosset, mottar også betalinger for oljeforsendelser til en konto hos Promsviazbank i Moskva, som går inn mellom offentlige etater autorisert av Biden-administrasjonen på grunn av bånd til det russiske militæret.

Det er ennå ikke klart hvordan en slik fleksibilitet i USA vil lette spenningene ved landets bensinstasjoner. Til tross for å være over verdens største oljefelt, falt Venezuelas oljeproduksjon i fjor til det laveste nivået på et århundre. Selv om produksjonen begynte å vokse mot slutten av 2021 til 755 000. Fat per dag Venezuela rapportert i januar utgjør bare en liten brøkdel av de mer enn 10 millioner. fat per dag ble pumpet fra Russland i fjor.

Noen medlemmer av kongressen har kritisert ethvert forsøk på å gjenoppta kontakt med Venezuela, og sier at forsøk på å isolere Russlands president Putin ikke bør støttes av andre autoritære ledere.

«Det hvite hus har foreslått at de som søker frihet fra Venezuela skal byttes for en ubetydelig mengde olje,» sa Floridas senator og republikaneren Marco Rubio på Twitter.

Den demokratiske senatoren i New Jersey, Robert Menendez, sa i en uttalelse at gjenopptagelse av oljehandel med Venezuela «truer med å opprettholde den humanitære krisen som har destabilisert Latin-Amerika og Karibien». Han kalte selv Maduro «kreften på vår halvkule» og bemerket at «vi ikke skulle blåse nytt liv inn i hans tortur og massakre».

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment