Home » Utenriksdepartementet oppfordrer latviske statsborgere til å forlate Ukraina

Utenriksdepartementet oppfordrer latviske statsborgere til å forlate Ukraina

by Gunnar Garfors

For avreise anbefaler Utenriksdepartementet bruk av alle tilgjengelige sikre transportmidler – luft- eller landruter til eller gjennom medlemsland i EU eller NATO.

I følge gjeldende informasjon må latviske statsborgere som av legitime grunner ikke kan forlate Ukraina, registrere seg i det konsulære registeret eller søke den latviske ambassaden i Kiev.

Utenriksdepartementet ber folk om å ikke reise til Ukraina for øyeblikket.

Utenriksdepartementet deler også ut et varsel om situasjonen i form av tekstmeldinger til alle mobiltelefonabonnenter registrert i Latvia som for tiden befinner seg i Ukraina.

Utenriksdepartementet melder at Latvias ambassade jobber fullt ut og forsterket.

I et intervju med latvisk TV Panorama innrømmet utenriksminister Edgars Rinkevičs (JV) at aggressive handlinger fra Russland eller militær konflikt i Ukraina kan starte i løpet av de kommende dagene. Han ba om at de pågående diplomatiske samtalene ble tatt i betraktning.

«Ledere fra forskjellige land og utenriksministre reiser til Moskva for å fortsette samtalene. Man må huske på at i slike internasjonale kriser kan ingenting forutses til slutten,» advarte Rinkevich.

Politikeren la til at flere andre land allerede har sendt ut en lignende oppfordring om å forlate Ukraina, men andre planlegger å gjøre det i nær fremtid.

«Vi mener at med tanke på informasjonen vi har, er det vår plikt å invitere latviske statsborgere til ikke å reise til Ukraina, eller hvis folket vårt er i Ukraina, så inviterer vi dem til å dra,» sa Rinkevičs.

Politikeren innrømmet at en plan for sikkerhetstiltak vil bli utviklet parallelt i tilfelle situasjonen eskalerte og det var en trussel mot Latvia eller et av NATOs medlemsland.

Latvia planlegger ikke å trekke sine diplomater ut av Ukraina da de trenger å overvåke utviklingen i Ukraina og støtte latviske borgere, la ministeren til.

Ifølge informasjonen som er tilgjengelig for utenriksdepartementet, har rundt 900 latviske statsborgere permanent opphold i Ukraina. Ministeren innrømmer at tatt i betraktning det faktum at mange latviere reiser til Ukraina med slektninger, kan antallet innbyggere i Ukraina være tre ganger høyere fordi ikke alle er registrert hos den konsulære tjenesten.

Russland har angivelig konsentrert en kontingent på 100 000 soldater ved Ukrainas grenser, noe som vekker bekymring for en ny invasjon fra et naboland.

Russlands president Vladimir Putin har truet med at dersom Moskva ikke mottar «sikkerhetsgarantiene» det har krevd, vil han måtte ta «militærtekniske tiltak».

På et videotoppmøte 7. desember advarte USAs president Joe Biden Putin om at USA ville innføre enestående sanksjoner mot Russland dersom det skulle angripe Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron orienterte onsdag Baiden om samtalene hans med russiske og ukrainske ledere denne uken.

Franske og russiske tjenestemenn har gitt forsiktig optimistiske uttalelser etter samtalene, selv om Kreml sender ut blandede signaler og fortsetter å øke sin militære tilstedeværelse på Ukrainas hav- og landgrenser.

Andre leser

You may also like

Leave a Comment