Home » Danmark endrer sin politikk overfor NATO-styrker

Danmark endrer sin politikk overfor NATO-styrker

by Gabriel Scott

En slik avtale vil markere en endring i det nordiske landets mangeårige politikk for utenlandske militære styrker, sa Frederiksen til journalister i København torsdag. Samtalene blir imidlertid ikke drevet av den nåværende eskaleringen i spenningen mellom Russland og Ukraina, sa hun, uten å spesifisere vilkårene for samtalene, skriver Bloomberg.

Denne avtalen er «en ny fase i vårt sterke transatlantiske forhold», sa Frederiksen. «Danmark vil bidra til å styrke USAs tilstedeværelse i Europa. Det har å gjøre med å forsvare våre felles verdier,» sa hun.

Danmarks naboland Norge, som grenser til Russland, har siden 2017 tillatt amerikanske tropper å bli utplassert på landets territorium. I april i fjor signerte den en revidert forsvarssamarbeidsavtale med USA, som tillater amerikanerne å bygge anlegg på flyplassene og marinebasen.

Selv om USA har sin nordligste base i Tula, har Grønland, en autonom del av kongeriket Danmark, ingen andre amerikanske militærbaser på fastlandet i Danmark, sa Frederiksen.

Danmark har blitt en av Washingtons nærmeste allierte i Europa de siste to tiårene, sammen med USA i militære aksjoner i Irak.

«USA har henvendt seg til Danmark og tilbudt bilateralt forsvarssamarbeid. Den nøyaktige karakteren av dette samarbeidet er ennå ikke bestemt, men det kan forutsi tilstedeværelsen av amerikanske tropper, materielle ressurser og militært utstyr på dansk territorium, sa den danske statsministeren til journalister.

Samtalene er ikke et resultat av den nåværende krisen mellom Russland og Ukraina, men krisen synliggjør behovet for tettere samarbeid, sa Frederiksen.

«Det er klart at situasjonen i Ukraina er veldig, veldig tydelig at vi ikke kan ta vår frihet, fred og sikkerhet for gitt,» sa hun.

Norge og de baltiske statene har lignende avtaler med Washington, sier København.

«NATO og USA er garantistene for vår sikkerhet. Det er derfor vi forener oss med USA når vestlige verdier som demokrati og frihet er truet, sa den danske forsvarsminister Morten Bodskov, som også deltok på en pressekonferanse torsdag.

Ingen baser, ingen atomvåpen

Ifølge Peter Vigg Jakobsen ved Det Kongelige Danske Forsvarshøgskole er flyttingen i København ment å sende et signal til Russland.

– Målet er å vise russerne at vi raskt kan øke troppenivået i Baltikum og Polen, sa han til Ritzau.

Selv om detaljene i samarbeidet ikke er offentliggjort, har Danmark indikert at de ikke har noen planer om å ha en ny militærbase eller atomvåpen på sitt territorium. På den selvstyrte øya Grønland, som tilhører Danmark, har USA en flybase i Tula.

– Når amerikanerne sier at de trenger lisens for å ha atomvåpen på dansk territorium, er svaret nei, sa Bodskov.

I begynnelsen av februar annonserte USA totalt 3000 leveranser. Tropper for å styrke NATO-styrker i Øst-Europa som svar på russisk troppemobilisering rundt Ukraina. Av disse skal 1,7 tusen soldater sendes til Polen, som også har en bilateral forsvarsavtale med USA.

Danmarks viktigste opposisjonsparti, Venstre, har sagt at de støtter en ny forsvarssamarbeidsavtale til tross for kritikk fra to regjeringsvennlige partier.

«USA er vår allierte, men samarbeidet må forbli innenfor NATO», skrev Karsten Honge, medlem av People’s Socialist Party, på Twitter.

Tidligere denne uken kunngjorde Danmark at som svar på Russlands «uakseptable militære press» på Ukraina, vil de øke sin militære beredskap ved å øke den operative beredskapen til NATOs 700-800-sterke mobile operative bataljon.

Hun sa også at hun er villig til å sende to F-16 jagerfly til sin egen øy Bonrholm i Østersjøen «hvis hun anser det som nødvendig».

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment