Home » Varm sesjon av UNSC. Den russiske ambassadøren hoppet demonstrativt over møtet

Varm sesjon av UNSC. Den russiske ambassadøren hoppet demonstrativt over møtet

by Gabriel Scott

Hvis Russland angriper Ukraina, vil ingen av oss kunne si at vi ikke forutså det. Og konsekvensene vil være skremmende – sa Linda Thomas-Greenfield under FNs sikkerhetsråds møte. Kina og Russland motsatte seg konsultasjonene.


© PAP/EPA/JASON KOHLE


USA og dets allierte har presset på for et møte mandag, siste dag av Norges roterende presidentskap i FNs sikkerhetsråd. I morgen, 1. februar, erstattes den av Russland.

10 land støttet organisering av et åpent møte, mens India, Gabon og Kenya avsto fra å stemme mot Russland og Kina. Kina rettferdiggjorde sin motstand med behovet for å drive diplomati «stille, ikke med megafoner».

Det var den første offentlige sesjonen der alle krisens helter i Ukraina kom med offentlige uttalelser.

USAs ambassadør Linda Thomas-Greenfield sa at Russlands økende militære styrke med mer enn 100 000 soldater langs Ukrainas grenser er den «største militære mobiliseringen» i Europa på flere tiår, ledsaget av en økning i nettangrep og desinformasjon.

Fortsett å lese

Vil Russland angripe Ukraina? krig ikke ennå

Thomas-Greenfield anklaget også myndighetene i Moskva for å forsøke, uten noe faktagrunnlag, å fremstille Ukraina og vestlige land som aggressorer for å fremstille et påskudd for et angrep.

USAs ambassadør sa også at USA fortsatt håper at Russland vil velge den diplomatiske veien i konflikten i Ukraina. «Men vi kan ikke bare sitte og vente,» sa hun. – Det er ekstremt viktig at Sikkerhetsrådet tar tak i risikoen som utgjøres for hele verden av Moskvas aggressive og destabiliserende handlinger. Hvis Russland angriper Ukraina, vil ingen av oss kunne si at vi ikke forutså det. Og konsekvensene vil være skremmende.

Russlands FN-ambassadør, Vasily Nebenzia, svarte at avsettingen av Ukrainas pro-Kreml-president i 2014 brakte ham til makten «Nasjonalister, radikale, russofober og rene nazister» som utløste motsetninger mellom Ukraina og Russland.

«Hvis de ikke hadde gjort det, ville vi nå levd i en ånd av godt naboskap og gjensidig samarbeid,» sa Nebenzia. «Men noen i Vesten likte bare ikke det positive scenariet. Det som skjer i dag er nok et forsøk på å drive en kile mellom Russland og Ukraina.

Fortsett å lese

Pentagon: Putin styrker stadig sin hær rundt Ukraina

– RoUtplasseringen av russiske tropper på vårt eget territorium får våre vestlige og amerikanske kolleger til å hevde at militæraksjon og til og med en aggresjonshandling fra Russland mot Ukraina er planlagt. Alle forsikrer at det vil skje om noen uker, om ikke noen dager. Det er imidlertid ingen bevis for en så alvorlig påstand, sa representanten for Russland. Han henvendte seg til USAs ambassadør: – Du ventertil det blir som du vil at spådommene dine skal gå i oppfyllelse. Dette til tross for at vi fortsetter å benekte disse påstandene og til tross for at det i denne perioden ikke har vært noen trussel om en planlagt invasjon av Ukraina av en russisk politiker eller offentlig person.

Nebenzia forlot demonstrativt møtet da Ukrainas faste representant til FN, Serhiy Kislic, tok ordet. Ukraineren sa at Russland allerede har samlet 130 000 rundt Ukraina. tropper, inkludert bakke-, luft- og marinestyrker, og forbereder en begrunnelse for hans aggresjon.

Fortsett å lese

Avstemning: En tredjedel av polakkene forventer krig mellom Russland og Ukraina

bakenMandagens møte i FNs sikkerhetsråd kommer dagen før forventede samtaler mellom USAs utenriksminister Antony Blinken og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov – det første siden USA sendte Moskva i forrige uke skriftlige svar på spørsmål om alliansens utvidelsesplaner østover.

Reaksjonene på disse skriftlige svarene – der USA indikerte sin vilje til å samarbeide med Russland om spørsmål som våpenkontroll, men nektet å avvike fra NATOs «åpne dør»-politikk – var stort sett pessimistiske.

You may also like

Leave a Comment