Home » Varselalarmtest i overmorgen. Telefonene piper over hele Norge

Varselalarmtest i overmorgen. Telefonene piper over hele Norge

by Connie Nielsen

Mobiltelefoner over hele Norge vil pipe og vibrere når politiet setter i gang en varslingstest, opplyser Justis- og offentlig sikkerhet i en uttalelse. – Rask og sikker kommunikasjon om en nødsituasjon eller krise gir mer trygghet og har vært en sentral prioritet for Senter- og Arbeiderpartiene i regjeringen, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Testen gjelder alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og koblet til 4G/5G-nettet. Noen nettbrett og smartklokker kan også vise varsler. Hvis telefonen ikke er oppdatert, kan det hende at testvarslingen ikke vises. Mobiltelefoner som mottar testen vil vibrere og avgi en høy, sirenelignende tone i omtrent 10 sekunder. Tekst vil vises på skjermen som forklarer at dette er en alarmtest.

Alarmtesten er spesielt merkbar der mange mennesker samles og mange enheter spiller lyd samtidig. Kontoret for trygd og kriseforebygging (DSB) anbefaler at du snakker med pårørende på forhånd, f.eks. For eksempel barn eller eldre, for å snakke om det nye varslingsalternativet slik at flest mulig er forberedt og vet at det kun er en test og ikke en reell trussel.

– Til nå har samfunnet vært avhengig av sivilforsvarssirenesystemet, som når rundt halvparten av befolkningen. Takket være mobiltelefonvarsling kan vi raskt og tydelig informere innbyggere over hele landet om trusselen.

You may also like

Leave a Comment