Home » Venstre Brussel rapport. Energi, Ungarn, penger og Oder-økokatastrofen

Venstre Brussel rapport. Energi, Ungarn, penger og Oder-økokatastrofen

by Gabriel Scott

– Den nåværende polske regjeringen bør lære en lekse av Wągier-saken og avslutte denne striden med EU og EU-kommisjonen om rettsstaten – sa Bogusław Liberadzki, venstreorientert MEP tirsdag, og kommenterte søndagens kunngjøring fra EU om fryse betalinger til Ungarn 65 prosent. gruppen av fellesskapsmidler under Samholdsfondet på grunn av landets anerkjennelse av irregulær og utbredt korrupsjon. – Ikke bare innenfor rammen av Nasjonal gjenopprettingsplan, men også innenfor midlene vi har krav på fra strukturfondene. Hvis denne mekanismen hypotetisk ble brukt på oss, ville summene vært mye større. Ikke som i tilfellet med Ungarn 7,5 milliarder euro, men allerede flere titalls milliarder euro.

Pressekonferansen til venstreorienterte politikere fra regionen tirsdag hadde kun EU-sammenheng, også i de andre temaene de kalte dem opp til, og tematisk knyttet til den nasjonale bakgården. Også nevnt var energikrisen i drivstoffmarkedet med tanke på den pågående krigen i Ukraina, sanksjoner mot Russland, begrensning og sparing av drivstoff og energiforsyninger med tanke på starten av fyringssesongen, samt letingen etter alternative kilder til energi. Den økologiske katastrofen på Oder var også et tema.

– EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen innrømmet at landene i Vest-Europa gjorde en feil ved å se bort fra meningene til landene i Øst-Europa, spesielt de baltiske statene og Polen, om de virkelige intensjonene til Russland og imperialisten Vladimir Putins intensjoner. Derfor bør du lytte til stemmen deres i fremtiden, fordi de er nærmere og har egne erfaringer og deres følsomhet er ofte berettiget. Til slutt ble det åpent innrømmet at Russlands politikk er imperialistisk, rettet mot å gjenskape et Stor-Russland og muligens til og med Sovjetunionens fremtid. Han bruker verktøy, tiltak og regler som er absolutt uakseptable for vår verden, sa MEP Liberadzki. – Sånn er det ikke, og jeg synes det er et veldig positivt signal.

Derav posisjonen at ingen av sanksjonene som er pålagt Russland så langt ikke bare ikke vil bli opphevet, men også strammet inn og forseglet slik at det ikke er noen porter som kan omgå dem. Og her er også det sentrale spørsmålet, nemlig energisektoren og dens økende kostnader og kildene til EUs oppkjøp for å overleve neste vinter.

– Vi har Baltic Pipe, men vi vet fortsatt ikke hvor mye gass som vil bli levert til Polen – minnet Liberadzki om. – Vi har ingen kontrakter ennå. Nordmennene overlater denne saken til det frie markedet, derav EU-kommisjonens standpunkt om at EU vil slå ned på politikken om å tjene overskudd. Deres maksimering i en slik mangelsituasjon er uakseptabel i den virkelige krigstilstanden i Ukraina. © ℗

Mer om dette emnet i «Kurier Szczeciński» og eKurier fra 21. september 2022.

(m)

You may also like

Leave a Comment