Home » Verdensreaksjon: Nato har besluttet å ikke sende noen fly til Ukraina, selskaper trekker seg fra det russiske markedet

Verdensreaksjon: Nato har besluttet å ikke sende noen fly til Ukraina, selskaper trekker seg fra det russiske markedet

by Gabriel Scott

Russlands statsduma har vedtatt en lov som fengsler hæren for «løgnere».

Russiske lovgivere godkjente fredag ​​enstemmig et lovforslag som vil gi opptil 15 års fengsel for falske rapporter om landets væpnede styrker.

Loven ble vedtatt etter at Russland fortsatte sin offensiv i Ukraina i over en uke.

En lov vedtatt av statsdumaen gir ulike fengselsvilkår og bøter for å publisere «kjent feilinformasjon» om militæret. Det gis strengere straff i tilfeller hvor formidling av slik informasjon anses å ha alvorlige konsekvenser.

«Hvis den falske rapporten får alvorlige konsekvenser, risikerer man (i følge loven) inntil 15 års fengsel,» sa underhuset i parlamentet.

Det ble også vedtatt endringer for å bane vei for en bot eller fengsel for oppfordringer om sanksjoner mot Russland.

Ved åpningen av sesjonen angrep statsdumaens taler Vyacheslav Volodin sint utenlandske sosiale nettverk. En av dem, Facebook, var utilgjengelig i Russland en stund på fredag.

«Alle disse IT-selskapene, fra Instagram til andre, er basert i USA. Det er klart at de skal brukes som våpen. De sprer hat og løgner. Vi må kjempe tilbake mot det, sa han.

Russland har slitt med et enestående angrep på uavhengige og kritiske røster det siste året. Da invasjonen begynte, ble denne forfølgelseskampanjen bare intensivert.

Russlands medievakthund kunngjorde fredag ​​at tilgangen til flere uavhengige medienettsteder er begrenset ettersom Moskva skjerpet internettkontrollene.

Begrensede utenlandske medier

På forespørsel fra aktor har Russlands medievakthund Roskomnadzor annonsert at den har «begrenset» tilgangen til den britiske allmennkringkasterens russiske BBC-nettside, den uavhengige nyhetsportalen Meduza, nettsiden til den tyske kringkasteren Deutsche Welle og Radio Free Europe/Freedom. «(Radio Free Europe / Radio Liberty, RFE / RL) nettsteder.

Ifølge byrået ble aktors anmodning fremsatt 24. februar, dagen den russiske presidenten Vladimir Putin satte i gang et angrep på Ukraina.

Lederen for Kremls menneskerettighetsråd, Valery Fadeyev, har anklaget vestlige medier for «en enorm strøm av falsk informasjon fra Ukraina» og sa at rådet har satt i gang et prosjekt for å stoppe det.

Mens regjeringen fortsetter å slå ned på kritiske røster, slo russisk politi fredag ​​til mot landets mest kjente rettshåndhevelsesorganisasjon, Memorial.

Organisasjonens nedleggelse ble beordret sent i fjor, og utløste internasjonal forargelse.

I tillegg kunngjorde Civil Assistance Committee, landets mest kjente senter for migranthjelp, på sosiale medier at kontoret ble «ransaket» fredag.

Invasjonen har krevd hundrevis av menneskeliv, tvunget mer enn en million mennesker på flukt og fremprovosert krigsforbrytelser.

Vestlige sanksjoner innført som svar på invasjonen har devaluert rubelen. Russlands sentralbank innførte 30 prosent. Provisjon på transaksjonsverdien ved kjøp av utenlandsk valuta.

Statlige mediehistorier

Moskva har ikke mange økonomiske verktøy for å svare, men fredag ​​vedtok statsdumaen en lov som baner vei for å fryse all utenlandsk eiendom i Russland «som krenker russernes rettigheter».

Landets medier ble i forrige uke beordret til kun å publisere informasjon fra offisielle kilder, som beskrev invasjonen som en «spesiell operasjon».

På den tiden begynte statskontrollerte TV-kanaler å kringkaste Kremls narrativ om en «spesiell operasjon» som hadde som mål å «avnasifisere» Ukraina, og anklaget Kiev for å bruke sivile som «levende skjold».

Russland sier at det ikke gjelder sivile områder i Ukraina, til tross for betydelige bevis på at virkeligheten er annerledes.

Invasjonen ser nå ut til å markere begynnelsen på slutten av det som gjenstår av uavhengige medier i Russland.

Den liberale russiske TV-kanalen Dozd sa torsdag at den midlertidig stanser arbeidet etter å ha mottatt en ordre fra regjeringen om å stanse sendingene over Moskvas invasjon av Ukraina.

Den liberale radioen Echo Moskvy kunngjorde også torsdag at den ble fjernet fra eteren på grunn av krigen i Ukraina.

Rettshåndhevende tjenestemenn blokkerte radiostasjonens nettside mandag og stanset sendingene som straff for å ha spredt «bevisst falsk informasjon» om krigen.

Alexey Venediktov, sjefredaktør for Echo Moskvy, sa torsdag at radioen vil fortsette å legge ut innhold på YouTube og sosiale medier «til tross for styrets beslutning om å avvikle stasjonen og dens nettside».

Russlands uavhengige nyhetsside Znak kunngjorde fredag ​​at den også vil legges ned.

«Vi stanser arbeidet vårt på grunn av de nylig økende restriksjonene på arbeidet til russiske medier,» sa redaktørene i en uttalelse.

Den britiske allmennkringkasteren fortalte BBC denne uken at publikummet på nettstedet deres, som publiserer nyheter på russisk, har «mer enn tredoblet seg … til rekordhøye 10,7 millioner. Antall personer forrige uke.»

Som svar på fredagens blokade sa BBC at selskapet ville «fortsette sin innsats for å gjøre BBC News tilgjengelig i Russland og resten av verden» til tross for restriksjonene.

You may also like

Leave a Comment