Home » Verdensreaksjoner: USA og EU kunngjør nye sanksjoner mot Russland, Biden – Amerika vil forsvare hver tomme av NATOs territorium

Verdensreaksjoner: USA og EU kunngjør nye sanksjoner mot Russland, Biden – Amerika vil forsvare hver tomme av NATOs territorium

by Gabriel Scott

Verden fordømmer Russlands angrep på Ukraina: «uprovosert og uberettiget»

Verdens ledere fordømte torsdag på det sterkeste Russlands militæroffensiv mot Ukraina.

Vestlige hovedsteder har lovet å skjerpe sanksjonene mot Moskva, og FN-sjefen har bedt om en umiddelbar slutt på konflikten.

Presenterer de første reaksjonene fra verdens ledere på angrepet på Ukraina.

USAs president Joe Biden

– I kveld ber hele verden sammen med det ukrainske folket som er vitne til et uprovosert og uberettiget angrep fra russiske styrker, sa presidenten kort tid etter at Russland startet en militæroperasjon mot Ukraina.

Han advarte at «Russland alene er ansvarlig for dødsfallene og ødeleggelsene som dette angrepet vil føre til».

«Verden vil holde Russland ansvarlig,» sa Biden.

FNs generalsekretær Antonio Guterres

Etter et hastemøte i FNs sikkerhetsråd oppfordret Guterres direkte Russlands president Vladimir Putin til å stoppe angrepet «i menneskehetens interesse».

«For menneskehetens skyld, ikke tillat det som kan bli den største krigen i Europa ved århundreskiftet,» sa han.

«Konflikten må ta slutt nå», sa FN-sjefen og la til at det var «den tristeste dagen» i hans embetsperiode.

NATO-sjef Jens Stoltenberg

Alliansens generalsekretær sa at Russland «valgte aggresjonens vei mot en suveren og uavhengig stat».

Angrepet «setter livet til utallige sivile i fare», sa Stoltenberg i en uttalelse, og kalte angrepet «et alvorlig brudd på folkeretten og en alvorlig trussel mot den euro-atlantiske sikkerheten».

NATO-ambassadører holder et hastemøte torsdag for å diskutere Russlands angrep.

Storbritannias statsminister Boris Johnson

«Jeg er forferdet over de forferdelige hendelsene i Ukraina. Jeg snakket med [Ukrainos] president [Volodymyru] Zelensky på neste trinn,» skrev Johnson på Twitter.

«President Putin valgte veien til blodsutgytelse og ødeleggelse og startet dette uprovoserte angrepet på Ukraina. Storbritannia og våre allierte vil svare bestemt,» sa han.

Leder av Den europeiske union

«I disse mørke timene er vi uskyldige i Ukraina og i våre tanker [žmonėmis]«Kvinner, menn og barn som står overfor dette uprovoserte angrepet og frykter for sine liv», skrev Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen, og Charles Michel, president for Det europeiske råd, på Twitter.

«Vi vil holde Kreml ansvarlig,» la de til.

På sin side sa Joseph Borrell, EUs utenrikspolitiske sjef, at Russland står overfor «en enestående isolasjon» og «de tøffeste sanksjonene» som noen gang var annonsert av EU i kjølvannet av angrepet på Ukraina.

kansler Olaf Scholz

Det tyske statsoverhodet fordømte Putins «prinsippløse handlinger» på det sterkeste og uttrykte i en samtale med Zelenskyj landets «fulle solidaritet» med Ukraina.

«Verden vil ikke glemme denne skammelige dagen,» advarte den føderale utenriksministeren Annalena Baerbock.

– Dette angrepet vil få alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser for Russland, sa føderal økonomi- og klimaminister Robert Habeck.

Frankrikes president Emmanuel Macron

«Russland må avslutte sine militære operasjoner umiddelbart», skrev Macron på Twitter, og understreket at Russland hadde bestemt seg «å gå til krig mot Ukraina».

«Frankrike er i solidaritet med Ukraina. «Hun støtter ukrainerne og jobber med sine partnere og allierte for å få slutt på denne krigen,» la Macron til.

Canadas statsminister Justin Trudeau

«Disse uprovoserte handlingene er et klart ytterligere brudd på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, samt Russlands forpliktelser under internasjonal lov og FN-pakten,» sa Canadas leder i en uttalelse.

Trudeau sa at han ville møte G7-partnere for å forberede et felles svar «inkludert sanksjoner for å utfylle sanksjonspakken som ble annonsert tidligere denne uken».

«Disse hensynsløse og farlige handlingene vil ikke gå ubesvart,» advarte han.

Japans statsminister Fumio Kishida

«Russlands nylige invasjon har rystet den internasjonale orden og forbudt ensidige forsøk på å endre den status quo, sa den japanske lederen etter et møte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

ESBO

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, som Russland er medlem av, har uttalt at «dette angrepet på Ukraina utgjør en alvorlig trussel mot livet til millioner av mennesker og utgjør et alvorlig brudd på folkeretten og Russlands forpliktelser».

Uttalelsen ble sirkulert av Zbigniew Rau, den nåværende polske utenriksministeren, og Helga Schmid, organisasjonens generalsekretær.

Ukrainas ambassadør til FN

Den ukrainske ambassadøren Serhiy Kyslycia oppfordret Russlands sikkerhetsrådspresidentskap til å «gjøre alt mulig for å få slutt på krigen i landet» under et presserende emosjonelt FN-møte.

Han oppfordret Russlands FN-ambassadør, Vasily Nebenzia, til å trekke seg som leder av Sikkerhetsrådet, og la til: «Det finnes ikke noe slikt som å rense krigsforbrytere. Du går rett til helvete, ambassadør.»

You may also like

Leave a Comment