Home » Vi går inn i en tid med gigantiske endringer i infrastruktur

Vi går inn i en tid med gigantiske endringer i infrastruktur

by Thure Lindhardt

Hvis energiomstillingsprosjekter startes i mange deler av verden, må vi konkurrere med mange sterke konkurrenter om knappe ressurser når det gjelder kunnskap, ferdigheter, mennesker, byggematerialer eller penger – advarer Marcin Bejm, advokat, partner som leder praksisen. for infrastruktur- og infrastrukturprosjekter ved CMS . Polen bør sikre sin forutsigbarhet, troverdighet og attraktivitet for investorer.

– I år tok Polen 21. plass i den globale CMS-rankingen og 12. plass blant europeiske land. Singapore kom ut som vinneren, og okkuperte de neste plassene i topp 10: Tyskland, Nederland, USA, Australia, Storbritannia, Norge, Canada, Østerrike og Finland. Gitt resultatene fra 2019 har Polen falt 2 plasser totalt, selv om vi fikk flere poeng enn før i to underkategorier.

Makrodataene for vår økonomi i første halvår var svært lovende. Vurderingen av den økonomiske situasjonen i Polen med tanke på BNP-vekst, handel, innenlandsk forbruk og renter ga oss ytterligere poeng i år sammenlignet med 2019-rangeringen.

Vi oppnådde også et bedre resultat enn i 2019 i kategorien «Organisatorisk og juridisk rammeverk for å fremme bærekraftig utvikling og innovasjon». På dette området betydde den raske økningen i solcelleinvesteringer i Polen at prosjektene for å bygge de første havvindparkene i Østersjøen gikk inn i forberedelsesfasen for finansiering. Dette ga argumenter for at Polen hadde klart å bryte fastlåsen i å fremme investeringer i fornybar energi.

Hva har negativt påvirket Polens posisjon i årets Infrastructure Index CMS?

– Det er vanskelig å snakke om hvor enkelt det er å gjøre forretninger i Polen når styremedlemmene i polske selskaper må bruke flere dager i måneden på bare å gjøre rapporteringen som kreves av bestemmelsene i ulike lover. I sammenheng med skatteregler trenger vi mye mer åpenhet og stabilitet i Polen og minner om at rangeringen ble gjort før kunngjøringen av den polske orden.

På den annen side har den lave andelen privat sektor i infrastrukturinvesteringer i Polen vært et uendret fenomen i årevis. Dette er en naturlig konsekvens av tilgjengeligheten av ikke-refunderbare EU-midler de siste 15 årene. På den annen side er det også en konsekvens av manglende tillit til offentlig-private samarbeid (OPS).

Alt som skal til er en titt på anleggsprogrammet for motorveier i OPS-modellen fra 2 år tilbake. Det ble annonsert og møtt med stor interesse fra finansielle investorer samt bygge- og konsesjonsselskaper fra praktisk talt hele verden. Imidlertid ble det bokstavelig talt kansellert noen dager før det første utkastet ble kunngjort. En forhastet beslutning stjal troverdigheten til OPS-markedet i mange år.

Den nåværende situasjonen i Polen når det gjelder politisk stabilitet, inkludert rettsstaten og effektiviteten til rettssystemet, reiser spørsmål blant utenlandske investorer. Det er derfor ikke overraskende at det også påvirket Polens posisjon i rapporten.

Hvordan kan Polen forbedre sin posisjon på kartet for attraktivitet for infrastrukturinvesteringer?

– Vi bør gjøre så mye som mulig for å gjøre Polen til en gjenkjennelig «trygg havn» for investeringer i allment kjent infrastruktur. Det er viktig at det formidles et tydelig budskap til markedet om at sentraladministrasjonen forstår hvordan infrastrukturmarkedet fungerer.

Dersom det settes i gang gode energiomstillingsprosjekter mange steder rundt om i verden, må vi konkurrere om knappe ressurser med mange sterke konkurrenter på verdensmarkedet. Derfor bør vi kunne bevise i løpet av de neste 2-3 årene at Polen er et forutsigbart, pålitelig og attraktivt sted for investorer.

I tvilstilfeller, hvordan overbeviser du investorer om at Polen virkelig er et attraktivt sted for dem?

– Et skritt i denne retningen er å forenkle og redusere byråkratiet i reglene for næringsvirksomhet i Polen for å redusere organisatoriske og økonomiske kostnader. Det kreves statlige OPS-programmer i utvalgte infrastruktursektorer, den såkalte pipeline av OPS-prosjekter for de neste 5-7-10 årene. Men dette må være prosjekter med tydelig politisk støtte, det såkalte eierskapet til sentraladministrasjonen, som følger av den polske statens strategi i et bestemt område eller sektor.

Vi må også legge vårt hjerte og sjel i det for å formidle overbevisning og trøst til utenlandske investorer om at Polen er en konstitusjonell stat og at polske domstoler effektivt og uavhengig avgjør rettighetene og pliktene til gründere.

Det er i vår interesse at Polens posisjon i rangeringer som infrastrukturindeksen forbedres gradvis. Dette gir oss mer og mer tilgang til kunnskap og ressurser som gjør oss i stand til å gjennomføre store infrastrukturprosjekter i Polen som ligger irreversibelt foran oss, teknisk bedre og til lavere finansieringskostnader.

Som Polen konkurrerer vi med andre land om teknisk kunnskap og bransjekunnskap samt privat kapital. I hvilke områder av infrastruktur vil Polen spesielt trenge denne strømmen av privat kapital?

– Vi går inn i æraen med gigantiske, transformative endringer i infrastrukturmarkedet, som vil gjøre Europa i stand til å bli det første klimanøytrale kontinentet innen 2050 og Polen til å fullstendig forlate kull og deretter gass som energibærer for å skape en infrastrukturbasert om desentraliserte energisystemer på fornybare kilder og lagringsenergi.

Vi står for tiden overfor utfordringer som å skape utslippsfrie massetransportsystemer basert på elektriske kjøretøy, hele den nye hydrogenøkonomien inkludert produksjon, transport og til og med overføring av hydrogen, grønnere kommunale varmesentraler, opprettelse av en overføringsinfrastruktur for havvindparker i Østersjøen og bruk av modulær kjernereaktorteknologi .

Dette er ikke alle de store infrastrukturprosjektene vi har i horisonten, men listen ovenfor viser tydelig at omfanget av utfordringene de neste 10-15 årene vil være helt uten sidestykke for Polen. Utgiftene som kreves for å gjennomføre disse prosjektene vil også være uten sidestykke. Offentlige midler alene er ikke nok her. Privat kapital må brukes i stor skala.

Alle EUs medlemsland og industriland vil samtidig gjennomgå transformasjoner i lignende retninger. I praksis betyr dette at investeringsbehovet på globalt og nasjonalt nivå vil være mye større enn ressursene av kunnskap, ferdigheter, mennesker, byggematerialer eller penger som er tilgjengelig på markedet.

Til slutt kommer vi til det juridiske rammeverket. Finnes det allerede implementerte eller planlagte løsninger som vil gjøre Polen mer attraktivt å investere?

– Polen vil være et attraktivt sted for investeringer av de samme grunnene, og derfor vil alle EU-land snart bli et sted som vil tiltrekke seg oppmerksomhet fra investorer.

Den europeiske grønne avtalen, kravene til den sirkulære økonomien, løsninger fra Fit for 55-pakken, den enorme prosessen med tilpasning av gründere til ESG-krav begynner å bli reflektert i loven vår og vil skape et enormt investeringsmarked i Polen, og følgelig transformere produktforsyningskjeden, polske entreprenører stenger eller åpner – forutsatt at de investerer i ny teknologi eller produksjonsanlegg – nye markeder.

Det polske infrastrukturmarkedet vil vokse. I de påfølgende årene støttes dette av forlengelsen av varigheten av RES-auksjonssystemet, viljen til å gjennomføre investeringer som gjør det mulig for gründere, vedtakelsen av en strategi for å tilpasse seg ESG-kravene, avkarboniseringen av industrien og flykten fra karbon. fotavtrykk å rapportere for å unngå kostnadene knyttet til driften innenfor rammen av EU-ETS og inntreden i hydrogenøkonomien.

Rimelig og miljøvennlig finansiering vil være tilgjengelig. I prosjektene vi rådgir kan vi allerede nå se at det i årene som kommer blir lettere å finansiere et stort revitaliseringsprosjekt som et prosjekt for å skape en grønn, bærekraftig, bilfri, klimabestandig bydel i byen enn som en typisk bydel. blandet eiendomsprosjekt.

You may also like

Leave a Comment