Home » Vi vil delta i koalisjonsforhandlingene de neste dagene

Vi vil delta i koalisjonsforhandlingene de neste dagene

by Gunnar Garfors

Tirsdag på Radio Zet oppfordret Kosiniak-Kamysz president Andrzej Duda til å holde konsultasjoner med politiske partier etter at de offisielle resultatene av parlamentsvalget ble offentliggjort. «Men velgerne har gjort det klart og tydelig at de ønsker en endring, at de ikke ønsker en fortsettelse av den nåværende regjeringen, de vil bare ha en endring i makthaverne, og presidenten bør holde slike konsultasjoner i de kommende dagene så at vi gjør det.» «Vi vil ikke kaste bort noen tid og regjeringsskiftet vil skje definitivt,» sa formannen i Folkepartiet.

På spørsmål om han var interessert i stillingen som statsminister i den nye regjeringen, svarte Kosiniak-Kamysz at «å fylle de viktigste stillingene for å gjennomføre ens eget program er alltid en seier for partilederen og det politiske miljøet.» «Men jeg er interessert i effektiv regjering, jeg er interessert i gjennomføringen av programmet, jeg er interessert i at vi organiserer disse relasjonene i den brede koalisjonen som eksisterer i dag og kan ta makten. Det må være tillit, det må være samarbeid.» «Det vil ikke være noen enkelt leder her,» bemerket presidenten. PSL.

På spørsmål om PO-leder Donald Tusk ville bli statsminister i den nye regjeringen, sa Kosiniak-Kamysz: «Vi vil snakke om det.» «Ingen personellbeslutninger er tatt her, ingen saker er avklart,» understreket partilederen.

Som svar på kommentaren om at de offisielle valgresultatene vil bli offentliggjort på tirsdag og på spørsmålet om når samtalene om en ny regjerende koalisjon på opposisjonssiden vil begynne, svarte Kosiniak-Kamysz at «de vil være i løpet av de neste dagene». «Akkurat som vi sa at vi vil snakke med hverandre umiddelbart etter at resultatene er kunngjort, er vi også i kontakt med hverandre,» sa PSL-sjefen.

På spørsmål om muligheten for en koalisjon med PiS, sa Kosiniak-Kamysz at det ville være urettferdig overfor velgerne om han gikk med på en slik koalisjon. «Fordi de virkelig stemte for endring. Jeg kjenner ingen velgere som ønsker at vi skal fortsette å styre med dagens alternativ. Dette slagordet +Third Way eller tredje periode i PiS+ har blitt veldig populært», sa partiets leder.

Som svar på kommentaren om at KO og Venstre ønsker å innføre rett til abort frem til 12. svangerskapsuke og om spørsmålet om abort vil være en del av koalisjonsavtalen, sa Kosiniak-Kamysz at «ingen ideologiske spørsmål kan noen gang stilles. .» «Og her er jeg ikke enig i at noen ideologiske spørsmål er inkludert i koalisjonsavtalen,» forklarte han.

PSL-sjefen ble også spurt om i neste Sejm the Third Way, det vil si koalisjonen av PSL og Szymon Hołownias Polski 2050, vil etablere en eller to separate klubber. «I koalisjonsavtalen ble vi enige om at vi skulle opprette to klubber, men dette resultatet får oss absolutt til å tenke på om det ville være bedre å opprette en klubb,» sa Kosiniak-Kamysz.

«Jeg mener at det definitivt bør være en slags forening av klubben, men den bør beholde sin subjektivitet fordi vi er to forskjellige formasjoner,» la PSL-sjefen til.

I en rekke korte «ja eller nei»-svar ble Folkeparti-lederen blant annet spurt om den nye regjeringen bør avslutte velferdsutbetalingene. «Det som er gitt vil ikke bli tatt bort, men vi vil konsentrere oss mer om arbeid, vi vil verdsette profesjonell aktivitet,» sa PSL-sjefen. «Nok utdelinger, nok falske resepter, nok hykleri,» la han til.

På spørsmål om det var nødvendig å gå tilbake til 500 pluss i stedet for 800 pluss, påpekte PSL-sjefen at «800 pluss allerede er vedtatt, så vi kommer ikke til å snu Vistula med en pinne.» «Vi har foreslått 800 pluss for arbeidsfolk. Vi skal ikke trekke oss tilbake fra dette, men jeg tror denne endringsforslaget for arbeidsfolk er interessant for fremtiden», la Folkeparti-lederen til.

På spørsmål om den nye regjeringen ville avskaffe den 13. og 14. pensjonen etter å ha kommet til makten, svarte Kosiniak-Kamysz: «Vi vil innføre skattefri pensjon.» Fordi – hevdet han – «det er bedre enn 13. og 14. pensjon. » 14. Pensjon og det reflekterer også mer bidraget til pensjonssystemet og anerkjenner yrkesaktivitet.»

Forfatter: Edyta Roś

You may also like

Leave a Comment