Det inneværende året ser lovende ut for Ubisoft, den franske nummer én innen videospill. Som medlem av «Big Four» av de børsnoterte utgiverne i bransjen med amerikanerne Activision, Electronic Arts og Take-Two, anslår Yves Guillemots selskap «ensifret» salgsvekst for forretningsåret 2021-2022 (fra april å marsjere). etter et rekordår.
Konteksten er lovende. På grunn av pandemien må spillere begrense reisene sine i mer enn ett år og har flyktet til virtuelle verdener. Ubisoft utnyttet dette. Salget økte med nesten 40 % – til 2,24 milliarder euro – til tross for utsettelse av markedsføringen av to store spill («Far Cry 6» og «Rainbow 6 Quarantine») og selv om målet ble spådd enda bedre før denne utsettelsen. Driftsresultatet beløp seg til 473 millioner euro.
Risikofylt strategi
I et år preget av en seksuell trakasseringsskandale som tvang en langvarig kreativ ut av selskapet, kjempet ledere også med kompleksiteten ved å utvikle fjernarbeidsspill. Ubisoft har likevel brakt et nytt opus av sin storfilm «Assassin’s Creed» på markedet. Selv om denne tittelen ikke har seriens beste kommersielle ytelse når det gjelder solgte eksemplarer, overgår inntektene den forrige rekorden fra 2012-2013 med 50 % takket være mikrotransaksjoner i spillet.
For 2021-2021 fokuserer Ubisoft på skytespillene «Rainbow 6 Quarantine» – hvis utgivelse er annonsert som «neste» – og «The Division Heartland», et nytt gratisspill inspirert av The Division-serien. «I likhet med Ubisofts strategi, vil denne utgivelsen være risikabel ettersom den vil være gruppens første store franchise som går over til free-to-play, mens gruppens tidligere spill i denne modellen har vært skuffende,» bemerker Thibault Morel, sektoranalytiker i Invest Securities .
Oppmerksomhetsøkonomiens utfordring
Veldig moteriktig for øyeblikket (fra Fortnite til Roblox eller League Of Legends), dette gratisformatet er avhengig av en uendelig spillopplevelse som multipliserer mulighetene for spillere til å bruke penger på tilleggsinnhold.
Faktisk gir det derfor en utfordring til de tradisjonelle universene skapt av Ubisoft-merket, som er kjent for sin historiefortelling. «Ubisofts spill har en begynnelse og en slutt og er derfor mindre egnet for oppmerksomhetsøkonomien enn spill med ubegrenset levetid», fortsatte analytikeren. Likevel er hele Ubisofts mål å gjøre det om til en tilbakevendende inntektsmaskin.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»