Home » Viktige økonomiske og markedshendelser: Nok en uke med oksemarkeder er bak oss

Viktige økonomiske og markedshendelser: Nok en uke med oksemarkeder er bak oss

by Catherine Monroe

Bilde freepik.com

Finansmarkedene blomstrer. Store amerikanske indekser klatret til sine høyeste nivåer på over ett år, og Warszawa-børsindeksen klatret til førkrigsnivå i Ukraina. Alt takket være gunstige data, inkludert amerikansk inflasjon.

Store økonomiske og markedshendelser:

  • På forrige ukes møte la Federal Reserve rentene uendret. Ifølge Fed betyr imidlertid ikke pausen i renteøkningssyklusen slutten på innstrammingssyklusen. Jerome Powell antydet at hvis inflasjonen ikke avtar, kan rentene heves på neste møte i juli. Slike haukekommentarer trakk imidlertid ikke den optimistiske stemningen i markedene, da de innkommende målingene bekreftet den desinflasjonære karakteren til KPI-dataene og utsiktene til at slutten av renteøkningssyklusen nærmer seg. Inflasjonen i USA avtok til 4,0 % på årsbasis i mai fra 4,9 % i april, en sterkere økning enn ventet. Det var også et fall i kjerneinflasjonsdata – til 5,3 % (år-til-år) fra 5,5 % i april. I dette tilfellet var den målte verdien litt høyere enn forventet. Til tross for inflasjonspress og frykt for lavkonjunktur, holdt den amerikanske forbrukeraktiviteten seg sterk i mai. Detaljsalget steg 0,3 % mor sammenlignet med forrige måned, mens en nedgang på 0,2 % var forventet. En økning på 0,4 % ble registrert i april.

Amerikansk forbrukerinflasjon og renter de siste 10 årene (%)

Kilde: PKO TFIs egen studie basert på Bloomberg-data.

  • Et møte med sentralbankmyndigheter fant også sted i Japan. Bank of Japan har ikke endret sin ultraløse pengepolitikk.
  • Den europeiske sentralbanken hevet som ventet renten med et kvart prosentpoeng på sitt møte torsdag. inkludert innskuddsrenten, til 3,5 %, det høyeste nivået på mer enn to tiår. ECB-president Christine Lagarde opprettholder sin nåværende haukiske holdning, og bemerker at inflasjonsdataene ikke antyder deflasjonstrender sterkt nok til å vurdere å stoppe renteøkningene. I motsetning til dette peker noen makroøkonomiske data mot en bedring, ettersom industriproduksjonen i euroområdet steg med 1,0 % i april. Lesingen er over konsensus, som spår en økning på 0,9 %. Investorforventningene ble også bedre. Indeksen utviklet av forskningsinstituttet ZEW var på -8,5 poeng sammenlignet med -10,7 poeng i mai (konsensus var på -13,5 poeng).
  • I Polen gikk uken preget av EF-domstolens avgjørelse om CHF-lån. Den endelige dommen er i samsvar med generaladvokatens tidligere uttalelser. Hvis kontrakten blir ugyldig på grunn av urettferdige vilkår, avgjorde EF-domstolen at polske banker ikke kan kreve godtgjørelse for kapitalen de har gitt til låntakere i utenlandsk valuta. Samtidig er det ikke i strid med europeisk lov for kunder å motta slik godtgjørelse fra banken. Dette må imidlertid avklares av de polske domstolene fra sak til sak. Selv om dommen er ugunstig for banksektoren, har den ikke hatt en negativ innvirkning på situasjonen på den polske børsen da den allerede i stor grad er diskontert av markedene. Kjerneinflasjonsdata for mai ble offentliggjort fredag, i tråd med forventningene. Både den årlige og månedlige inflasjonen (henholdsvis 0,4 % mor og 11,5 % på årsbasis) var lavere enn i april (1,2 % på året og 12,2 % på årsbasis).

aksjemarkeder

  • Aksjemarkedene endte uken høyere. Det var den femte uken på rad med økninger for indeksen for de største 500 amerikanske selskapene og det beste ukentlige resultatet siden slutten av mars. Nasdaq har postet ukentlige oppganger siden slutten av april. Oppmuntrende inflasjonstall denne uken hjalp markedene med å dempe bekymringene om nedfallet fra duefulle kommentarer fra Federal Reserve-tjenestemenn.
  • Alle store europeiske indekser endte også uken med oppgang De følger sine utenlandske kolleger. Bedre sentiment rundt om i verden økte investorenes vilje til å ta risiko, noe som gjenspeiles i stigende aksjekurser.
  • Stemningen i Polen var blandet. De største selskapene fra WIG20-indeksen hadde sin største ukentlige oppgang siden midten av april, men små og mellomstore selskaper endte uken ned. EF-domstolens kjennelse hadde ingen negativ innvirkning på bankenes kapitalressurser. WIG Banki-indeksen steg 1,5 %, og det var den sjette uken på rad med vekst.

Ukentlige endringer av utvalgte aksjeindekser:

Nok en okseuke [Najważniejsze wydarzenia gospodarcze i rynkowe] - 2

Kilde: PKO TFIs egen studie basert på Bloomberg-data. Status: 16.06.2023

obligasjonsmarkeder

  • Utenlandske obligasjonsrenter holdt seg stabile forrige uke, da beslutninger tatt på sentralbankmøter var i tråd med tidligere markedsforventninger. Investorreaksjonen på Federal Reserve-formannens fortsatt haukeaktige retorikk viser at selv med ytterligere renteøkninger, kan syklusen snart bli stoppet. Rentene på den amerikanske 10-årige obligasjonen endte uken flatt fra fredagens nivå.
  • Rentene på tyske statsobligasjoner steg til rundt 2,5 % etter at den europeiske sentralbanken økte renten og signaliserte at ytterligere pengeinnstramming var sannsynlig. Også obligasjonsrentene fra andre europeiske land endte uken på litt høyere nivåer.
  • Rentene i det innenlandske rentemarkedet var på høyere nivåer uke etter uke. Hele kurven hoppet betydelig opp. Satsene på FRA-kontraktene («Forward Rate Agreement») var også høyere. Gjeldende markedsforventninger er tre kutt på 25 basispunkter i NBPs referanserente. i løpet av noen til flere måneder.

Nok en okseuke [Najważniejsze wydarzenia gospodarcze i rynkowe] - 3

Kilde: PKO TFIs egen studie basert på Bloomberg-data. Status: 16.06.2023

Høydepunkter denne uken:

  • Denne uken vil markedene se nok en solid gruppe med viktige makroøkonomiske data. I Polen Vi skal først se på lesningene i mai PPI, industriell produksjon og detaljsalg. Vi vil også lære nye data om det arbeidsmarkedet. Markedskonsensus forventer at de fleste data vil gjenopprette fra aprils laveste nivå.
  • På markedet europeisk flere møter med andre sentralbanker er under forberedelse neste uke – Bank of England, Bank of Hungary og Bank of Norway. I sin tur vil de viktigste dataene bli påvirket PMI og PPI.
  • Fra over havet Interessante data vil også komme – vi venter på lesingen først PMIData fra eiendomsmarkedet og Z arbeidsmarkedet.

Se også: Økonomisk kalender for onsdag 21. juni. Vil Powells tale påvirke dollaren?

You may also like

Leave a Comment