Home » Vintergassprisene i Europa har falt med mer enn en fjerdedel

Vintergassprisene i Europa har falt med mer enn en fjerdedel

by Thure Lindhardt

Foto av Naglio Navako (VŽ)

Russlands president Vladimir Putin har utnevnt Gazprom fra 8. november. Prisene på gassfutures i Europa har falt med 27 % siden gasslagre begynte å fylles i Europa. Økningen i gassleveranser fra Norge og nedgangen i kullprisene i Kina bidro også til nedgangen.

Gasspriser for desember 29. oktober. Ved slutten av handelen på ICE-børsen falt den til 66,1 EUR / MWh. Det er 27,1 % ned fra midten av uken til noen nyheter forbedrer utsiktene for gassforsyningen. Mest bemerkelsesverdig var ordren fra Russlands president Vladimir Putin om å fylle selskapets gasslagre i Europa med Gazprom, landets gasseksportmonopol.

Onsdag kveld ble det meldt at Russlands president hadde beordret fylling av selskapets halvtomme gasslagre i Tyskland og Østerrike fra 8. november, når de russiske gasslagrene er fylt. En slik beslutning «vil skape en mer gunstig posisjon i det europeiske energimarkedet», sa Putin i en samtale sendt på statlig fjernsyn.

Les mer om årsakene til og utsiktene til gasspriskrisen i Europa her: Utsiktene til en hard gassvinter gir håp.

Høyere gassstrømmer fra Norge og Kina Nedgangen i kullprisene påvirker også naturgassprisene negativt, ifølge analytikerne i Engie EnergyScan, ifølge Bloomberg. Norges Equinor lovet å øke eksporten onsdag. Landets gassnettverksoperatør Gassco har også kunngjort at vedlikehold av infrastrukturen til landets Troll-gassfelt, planlagt i desember, vil bli innskrenket.

[infogram id=»0a64f5bd-b5f3-4b51-912d-cd758d9358b4″ prefix=»4Sd» format=»interactive» title=»Rinkos: Dujų ateities sandorių kaina TTF 211030″]

Infrastrukturen er ennå ikke bestilt

Noen analytikere knytter Putins kommentarer til en tidligere vurdering av Nord Stream 2 fra det tyske økonomidepartementet til landets regulator, som sa at den nye rørledningen ikke utgjør noen risiko for forsyningssikkerheten.

I begynnelsen av oktober førte nyheten om at Gazprom ikke hadde reservert ytterligere rørledningskapasitet gjennom Ukraina eller Polen i november til at prisen hoppet kraftig over terskelverdien på 100 EUR/MWh. Det er foreløpig ikke klart hvilken infrastruktur det russiske gassmonopolet vil bruke for gassen de skal fylle sine halvtomme gasslagre i Europa med.

«Vi vet fortsatt ikke hvor mye ekstra gass som kan leveres fra 8. november, ifølge president Putins instruksjoner. Så en viss risiko bør forbli til gassforsyningsprofilene endres, «siterte Bloomberg Tom Marzec-Manser, en ICIS-analytiker.

Ifølge Bloomberg-kilder frykter Moskva at gassprisene, som lenge har holdt seg på rekordhøye, vil dempe etterspørselen dersom gassforbrukerne går over til mulige alternativer. Derfor ønsker Kreml å kutte gassprisene med rundt 60 %.

Likevel vil denne vintergassen koste nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet de siste ti årene.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.