Forestillingen forteller om forholdet mellom myndighetene og innbyggerne, mellom myndighetene og opprørerne. «Det er en historie om en verden som faller fra hverandre foran øynene våre», sier PAP Jan Englert, som regisserer tittelrollen i Maciej Wojtyszkas Baron Munchausen for voksne. Verdenspremieren på Nasjonalstadion – på lørdag.
På spørsmål om hva styrken til den noe eldre Freiherr von Münchhausen var og hva som drev ham til å motarbeide ham, sa Englert: «Livet selv». «Du må leve, delta for enhver pris» – sa Jan Englert til PAP.
«Det er en så interessant monolog i teksten til Maciej Wojtyszkas skuespill: + Jeg elsker å overraske. Til og med dum fordi det får meg til å føle at jeg fortsatt er i live. Det irriterer dem, irriterer dem, men det betyr at vi er i live +» – sa han. «La ham irritere, la ham irritere, la ham le – hvis vi fortsatt er i live» – understreket utøveren av tittelrollen.
Jan Englert påpekte at «vi vet alle at denne premieren finner sted i en tid da Baronens teater og slapstick inntok et annet rom, en annen kontekst». «Denne forestillingen er ikke morsom. Det virker for meg som om denne forestillingen sier noe viktig om verden vi lever i – om verden der vårt verdensbilde og våre liv bestemmes av valget mellom Leibniz og Voltaire, det vil si mellom orden og orden organisert av religion eller maktverden. er en sann eller usann Voltaire-frihet «- forklarte han.
Han uttalte at «Baron Munchausen er en politiker, soldat, filosof og utøver». «I tillegg er det en rolle til for ham – skuespilleren. Og teatrets kraft, som han alltid hadde, som er å forstå publikum; noe som spiller med publikum,» sa artisten.
Etter hans mening var «Baron Munchausen, før Internett var tilgjengelig, en fyr som postet forskjellige usannsynlige meldinger om seg selv – slik 80% av Internett-brukerne gjør i dag». «Men han postet ingen forfalskninger» – understreket han.
Ifølge Englert skal forestillingen fortelle «om forholdet mellom myndighetene og innbyggerne, mellom myndighetene og opprørerne». «Det er noe som skjer ut i tid. Forfatteren klarte å beskrive noen ting på en original måte» – vurderte han.
«Denne forestillingen kan ikke betraktes som binær, fiktiv, fordi det er helt ukjent om vi er i teatret eller kanskje på 1700-tallet. Leker vi med denne teksten eller er vi midt i dette stykket» – sa han. «Vi må avgjøre om det påvirker oss direkte eller om vi bare +leker med det+at det påvirker oss,» forklarte han.
«Det er en historie om en verden som faller fra hverandre foran øynene våre,» sier Englert. «Om hva du skal gjøre for å forhindre at den faller fra hverandre. Man kan enten gråte eller prøve å flykte inn i en semi-virkelig verden, inn i fiksjon, forståelse, empati, kort sagt: inn i en godt forstått frihet.» «Frihet med pålagte grenser er slaveri. Frihet uten grenser er i sin tur anarki » – understreket han.
På spørsmål om hva Baron Munchausen lærer barnebarnet Friedrich Schiller, sier Englert: «Han lærer ham at du kan tro på ting som ikke nødvendigvis er kvantifiserbare og ikke nødvendigvis materielle.» «At det er mer i livene våre enn frakker, kontanter, ferier på Santorini og makt, som – som vi har de beste bevisene på det siste – betyr at et menneske ikke vet at det er i ferd med å degenerere. Han vet ikke at stolthet er at hun er en maktsøster «- forklarte han.
«Hver hersker, alle, og jeg har levd i nesten åtti år, degenererer. Makt forårsaker en viss følelse av at du vet bedre» – sa han. «På den annen side vet ikke Baron Münchhausen bedre og det er hans styrke» – understreket Jan Englert.
Stykkets forfatter og regissør, Maciej Wojtyszko, påpekte at «Baron Munchausen er en mytisk figur». «Egentlig skrev han aldri noe selv. De første historiene som kom ut på begynnelsen av 1800-tallet var historier som var historier om ham,” forklarte han.
Han husket at forskjellige forfattere hadde skrevet franske, tyske og engelske bøker om Munchausen. «Baron Munchausen er rett og slett en europeisk helt,» sa han. «Selv om vår Munchausen er litt + pensjonert Munchausen +» – påpekte forfatteren.
«Det er en historie om hvordan det blir vanskeligere og vanskeligere å komme seg ut av et hårrot etter hvert som man blir eldre,» sa han. «Å trekke håret ut av sumpen eller mange av Munchausens ideer er etter min mening kunstneriske og filosofiske handlinger. Bedre eller verre, dømte Maciej Wojtyszko.
Baron von Münchhausen, eller Hieronymus Carl Friedrich Freiherr von Münchhausen, levde på 1700-tallet og fortalte om seg selv «utrolige historier som gikk ned i litteraturen som halvt fantastiske, halvt ekte». «I Maciej Wojtyszkas skuespill antar han mer seriøse toner. Han fremstår som en gammel mann som lider av de alvorlige konsekvensene av sine handlinger, men forkynner likevel fantasiens ære,» skrev han på teatrets nettside.
Som forklart er Münchhausen «ikke klar til å ta verden veldig seriøst og er likevel klar til å rive håret ut av enhver situasjon…».
«Maciej Wojtyszko gjorde hovedpersonen i dramaet til legemliggjørelsen av fabelaktig mystifisering, løgner, uhemmet fantasi. Det viser ironisk nok Munchausen, som – selv om de viktigste eventyrene i livet hans allerede er bak ham – ennå ikke gir opp» – ble det skrevet. «Han utforsker fortsatt frimodig sannheten med sin fremsynte løgn. Han spiller et spill med både sin egen legende og verden. Han betaler nesten hodet for sin libertariske holdning» – les kunngjøringen om forestillingen.
Det ble kunngjort at «Jan Englert spiller den titulære eventyreren». «Men er det virkelig? Hvem vet? Tross alt påpeker Baronen: + Jeg er ikke meg, men en skuespiller som utgir seg for å være meg, utgir seg for å være en skuespiller, som hyret meg til å late som jeg er ham. Jeg mener meg selv. Jeg mener meg +» – leser vi på teatrets nettsider.
Som allerede nevnt, møtte Wojtyszko i sitt drama symbolet på fabelaktig mystifisering. «Dette er historien om løgnerprinsen, født fra ideen om å konfrontere ham med livets prosa (og redsel), takket være hvilken sannheten i denne biografien mottar sanksjonen av ironi og ironi – sannheten.» , skrev Jan Gondowicz om Wojtyszkas drama i teksten «Salg av utrolige ting», som var inkludert i programmet til showet.
«For i eventyr for voksne er disse to sfærene uløselig knyttet sammen. I filosofisk sjargong kan man si at bare ironi lar en møte smertefull fremmedgjøring i en radikalt fortryllet verden, noe som fører til stadig minkende sikkerhet for egen eksistens» – leser vi i Gondowiczs tekst.
«Dette er Wojtyszkis Munchausen,» sa kritikeren. «Fremmedgjort fra sin egen fortid, skuffet over epoken, fiendtlig innstilt til fantastiske eventyr, leker med muligheten for at han allerede kan være død,» forklarte han.
«Den fortryllede verden, der penger og hevn hersker, vil hoppe i halsen på ham. Fantasier blir plutselig erstattet med en skikkelig kamp for livet. Baronens selvhån vil krasje hjelpeløst mot de harde hodene til hans forfølgere som det laveste av hans triks,» skrev Gondowicz.
Regissør: Maciej Wojtyszko. Scenografien er av Wojciech Stefaniak, kostymene av Martyna Kander. Musikk – Irina Blokhina. Karolina Gębska er ansvarlig for lyssetting.
Rollelisten inkluderer: Jan Englert (Baron Karol Hieronim Fryderyk von Münchhausen), Ewa Wiśniewska (Jakobina, kone til Münchhausen), Patrycja Soliman (Emilia, datter av Jakobina og Münchhausen), Hubert Paszkiewicz (Ernest, sønn av Jakobina og Münchhausen), Kwiecień (Tomasz Miller, en embetsmann) og Ireneusz Czop (Henryk Kramer, påtalemyndigheten i Hannover-valgkretsen).
Premiere – 5. mars kl 19 på scenen i Wierzbowa im. Nasjonalteateret av Jerzy Grzegorzewski. Påfølgende forestillinger – 6. mars og 8.-10. mars (PAP)
Forfatter: Grzegorz Janikowski
gj /skp/
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»