Home » Washington er bare ett skritt unna å treffe veggen. Striden bekymrer investorene

Washington er bare ett skritt unna å treffe veggen. Striden bekymrer investorene

by Gunnar Garfors

Den uløste politiske striden om gjeldsgrensen har presset kostnadene ved å forsikre amerikanske obligasjoner mot mislighold til et rekordhøyt nivå. Mandag kostet forsikring for 12-måneders statsobligasjoner i Washington 178 basispunkter, mer enn fire ganger dyrere enn tilsvarende verdipapirer utstedt av regjeringen i Warszawa.

Dette er en situasjon som investorer aldri har møtt før fordi, på grunn av dollarens tradisjonelle status som en global reservevaluta, har amerikansk konkurs blitt sett på av investorer som et science fiction-scenario. Det er nok å si at for et år siden var kostnaden for å forsikre amerikanske statskasseveksler ikke mer enn 10 basispunkter og var konsekvent flere ganger lavere enn i Polen.

Ikke en god avslutning

En sjanse til å bryte blindveien ble sett i president Joe Bidens planlagte møte med Representanthusets speaker Kevin McCarthy og andre medlemmer av kongressen tirsdag. Den demokratiske presidenten holdt tilbake på detaljene i forhandlingene. Selv om striden om budsjettet, der republikanerne krever kutt, har pågått i flere måneder, uttrykte han i et intervju med journalister bare håp om at han tror en avtale er mulig.

Risikoen for mislighold er lav, ifølge finansfolk – ifølge de siste estimatene fra finansminister Janet Yellen kan den amerikanske gjeldsgrensen kollidere rundt 1. juni. Likevel skader dødsfallet på toppen av Washingtons makt finansmarkedene.

Michael Wilson, Morgan Stanleys sjef for amerikanske aksjestrateg, spår at debatten om gjeldstak vil forårsake alvorlig uro på New York-børsen. «Kunderne våre oppfatter dette som en situasjon der det ikke er noen god vei ut for markedene,» innrømmet spesialisten i et kundenotat som treffende spådde fjorårets New York Stock Exchange-salg.

You may also like

Leave a Comment