Home » West sender ukrainske krigsfly og tunge våpen midt i et russisk angrep på Donbas – Reuters

West sender ukrainske krigsfly og tunge våpen midt i et russisk angrep på Donbas – Reuters

by Peter Østbye
Plassholder når du laster varekampanjer

Utkonkurrert og i undertall holdt Ukrainas militære unna Russland i nesten to måneder, og ettersom Russland intensiverer sine angrep på det østlige og sørlige Ukraina, sender vestlige regjeringer flere tunge våpen og krigsfly for å støtte motstandsinnsatsen.

President Biden godkjente forrige uke en ny bistandspakke på 800 millioner dollar som dramatisk har utvidet utvalget av våpen Washington har gitt til Kiev. Settet inkluderte 155 mm haubitser – en seriøs artillerioppgradering med lang rekkevidde som passer russiske systemer -, 40 000 artillerigranater og 11 sovjetdesignede Mi-17-helikoptre.

Sistnevnte passer godt med Ukrainas eksisterende arsenal fordi de bruker et operativsystem som ligner på Mi-8-helikoptrene som Kiev har brukt i flere tiår, sa Alexey Muraviev, nasjonal sikkerhetsekspert ved Curtin University i Australia.

«Vi gjør vårt beste med hver pakke for å tilpasse oss dagens behov, og nå har behovet endret seg,» sa Pentagon-talsmann John Kirby tirsdag.

«Krigen har endret seg fordi russerne har prioritert Donbass-regionen nå, og det er et helt annet kampnivå, en helt annen type kamp,» la han til.

Ukraina har også mottatt jagerfly og relaterte deler fra andre land, sa Kirby. Han nektet å spesifisere hvilken type fly som ble levert eller hvilke land som leverte dem.

Noen av opptakene kommer i forkant av forventede sammenstøt mellom russiske og ukrainske tropper i den østlige Donbass-regionen, som vil være spesielt blodige, sa Chang Jun Yan, en militærekspert ved Singapores Nanyang Technological University. Fremtidige kamper vil sannsynligvis bli større enn nylige kamper mellom de to landene, sa han, men ukrainske tropper, som har kjempet mot russiskstøttede separatister i regionen i årevis, er også godt trent til å kjempe i Donbass.

Men ferske forsendelser av våpen og kjennskap til terrenget betyr ikke at ukrainske styrker vil ha det lett mot russiske tropper som har overlegent våpen. En høytstående amerikansk forsvarstjenestemann sa denne uken at Russland lærer av sin manglende evne til å erobre hovedstaden Kiev og gjør justeringer av kommando- og kontroll- og logistikkstrukturen.

– Å forsyne Ukraina på nytt er ikke bare viktig, det må gjøres raskt og i stor skala, sa Mick Ryan, en pensjonert generalmajor i den australske hæren som analyserte invasjonen. «Han må også anta at russerne kan stoppe en levering. »

Hvorfor er Ukrainas Donbass-region et mål for russiske styrker?

Andre vestlige land har også bestemt seg for å forsyne Ukraina med stadig mer sofistikerte våpen etter hvert som krigen skred frem. I april lovet Storbritannia en forsvarsstøttepakke verdt rundt 130 millioner dollar, som inkluderer flere antitankmissiler, luftvernsystemer og ikke-dødelig utstyr. Norge kunngjorde onsdag at de vil donere 100 Mistral luftvernmissiler, i tillegg til de lette panservernvåpnene det lovet i slutten av forrige måned. Den nederlandske statsministeren Mark Rutte sa tirsdag at regjeringen hans snart vil sende «tyngre» militært utstyr.

I tillegg begynte den australske regjeringen å sende Bushmasters til Kiev etter at den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy ba lovgivere i Canberra om de pansrede kjøretøyene i forrige måned. De lovede 20 Bushmasterne vil beskytte ukrainere mot eksplosiver, artillerifragmenter og håndvåpenild, sa Canberra.

Men Ukraina vil trenge våpenforsyninger fremover hvis det skal holde Russland unna, og analytikere sier at de 40 000 rundene som ble lovet av Washington, ikke vil vare mer enn to uker på slagmarken. «Kvantitet er veldig viktig,» sier Ryan. «Selv om jeg synes ukrainerne er bedre i kvalitet, trenger de fortsatt litt masse for å presse russerne tilbake. »

Og mens noen enheter – som Bushmasters – er avanserte, er mye av det Vesten tilbyr ikke like sofistikert som våpnene i Russlands arsenal. (Vestlige ledere har på sin side insistert på at de skal sende lett brukbart utstyr; USA har også lovet å trene ukrainske styrker utenfor landet på de nye våpnene.)

De fleste våpen fra Vesten «ville ikke gi den ukrainske hæren og teknologien fordelen til den russiske hæren, men de vil veie opp for mangelen på militære forsyninger, i hvert fall midlertidig,» sa Muraviev.

Karen DeYoung, Rachel Pannett og Karoun Demirjian bidro til denne rapporten.

You may also like

Leave a Comment