Home » 2022 Abelprisen til Dennis P. Sullivan

2022 Abelprisen til Dennis P. Sullivan

by Gabriel Scott

81 år gamle professor Dennis Parnell Sullivan, styreleder for Albert Einstein-stolen ved City University of New York Graduate Center og professor ved Stony Brook University, vant Abelprisen i år, som av mange anses å være den matematiske ekvivalenten til Nobelpris, utlyste Det Norske Videnskaps- og Litteraturakademi i Oslo.

Den spirende kjemikeren som ble matematikeren ble anerkjent for «banebrytende bruk av sannsynlighets- og dynamikkbaserte metoder innen gruppeteori, tallteori og kombinatorikk.»

I tillegg til prestisje er Abelprisen knyttet til en sum på 7,5 millioner norske kroner, som er om lag 850.000 dollar eller over 3,7 millioner zloty.

Dennis Parnell Sullivan ble født 12. februar 1941 i Port Huron, Michigan, familien hans flyttet senere til Houston. Han tok hovedfag i kjemi ved Rice University, men i andreåret, påvirket av en klasse i kalkulus, bestemte han seg for å bytte hovedfag. I 1966 mottok han sin doktorgrad fra Princeton. I 2010 mottok han den prestisjetunge israelske ulveprisen «for innovative bidrag til algebraisk topologi og konform dynamikk» og i 2014 den prestisjetunge italienske Balzan-prisen.

Topologi er studiet av rom og form, og det meste av Dr. Sullivan tar for seg det matematikere kaller manifolder, høyere dimensjonale versjoner av todimensjonale overflater. For eksempel, i en artikkel fra 1981 skrevet sammen med Anthony Phillips, beskrev Sullivan «Loch Ness-monsteret» – en overflate med et uendelig antall hull, men bare én ende, som ligner en uendelig lengde av et slangemonster som flyter på en endeløs innsjø svømmer . Mens disiplinens arbeid er abstrakt, kan noe av vinnerens nyere forskning på væskestrøm og turbulens hjelpe til med å forstå orkanruter, luftforurensningsspredning og virvler bak vingene.

dr Sullivan var en av grunnleggerne av en teknikk kjent som «Theory of Surgery». Et eksempel på en «operasjon» vil være å kutte to sirkulære hull i en ball og deretter banke den ene enden av røret til hvert av hullene på utsiden av ballen for å danne en form som ligner en stor treningsvekt, en kettlebell . Takket være teorien om kirurgi kan matematikere finne ut hva slags topologier som kan kombineres sammen.

Professor Sullivan brukte teorien om kirurgi for å utforske den omtrentlige inndelingen av «todimensjonale varianter» (f.eks. overflaten av en kule) i enklere deler – for eksempel trekanter, som deretter limes sammen igjen.

Tidligere ble det bevist at alle todimensjonale overflatetrianguleringer er likeverdige, og det samme gjaldt for tredimensjonale manifolder. Matematikere har spekulert i at denne teoremet gjelder for en mengde alle dimensjoner, og Dr. Sullivan viste at det nesten alltid er sant for fem eller flere dimensjoner.

Det viste seg at det er noen få unntak der de to trianguleringene til en femdimensjonal manifold ikke er likeverdige. Senere viste andre matematikere at denne antakelsen ikke var sann for mange firedimensjonale manifolder.

Sullivans andre arbeid handlet om dynamiske systemer, men fortsatt med manifolder.

Den såkalte «Sullivan’s Dictionary» kombinerer dynamikk med tredimensjonal geometri, noe som gjorde at han kunne bevise en matematisk hypotese som hadde vært uløst siden 1920-tallet. En annen prestasjon av forskeren var forståelsen av det matematiske grunnlaget for fenomenet periodedobling, som ble oppdaget og studert av fysikere. Han jobber også med fluiddynamikk – han håper arbeidet hans vil føre til forbedringer i for eksempel orkanvarslingsmetoder eller drag-modellering av flyvinger.

Abelprisen ble etablert i 2002 og ble første gang delt ut i 2003 til ære for den norske matematikeren Niels Henrik Abel, som ble født i 1802. Tidligere vinnere har inkludert Andrew J. Wiles, som beviste Fermats siste teorem, og John F. Nash Jr., hvis liv ble omtalt i A Beautiful Mind. I 2018 ble Abelprisen tildelt en kvinne for første gang – professor emeritus Karen Keskulla Uhlenbeck fra University of Texas i Austin. Nesten alle kan nominere til prisen, men du kan ikke nominere deg selv.

Abel forsket innen serie- og integralteori. Han beviste også manglende evne til å løse en gradslikning større enn fire med røtter (ikke å forveksle med røtter). Han døde av tuberkulose i 1829 i en alder av 27 år. Fields-medaljen ble tidligere ansett som den mest prestisjefylte i matematikk, men det er vanskelig å betrakte den som en tilsvarende Nobelprisen, siden den kun deles ut hvert 4. år og kun kan oppnås av matematikere under 40 år og tilhørende kontanter. -Bonusen er kun $15 000.

You may also like

Leave a Comment