Home » «Det er en vilje til å terrorisere, avskrekke og demoralisere ukrainske sivile»

«Det er en vilje til å terrorisere, avskrekke og demoralisere ukrainske sivile»

by Gunnar Garfors

Oppdatering om situasjonen ved middagstid

Intensivt diplomati i Brussel

Når den russiske invasjonen går inn i sin andre måned, venter tre toppmøter – NATO, G7 og EU – på vestlige ledere i Brussel på én torsdag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy ba NATO-landene om å gjøre dem tilgjengelige torsdag «ubegrenset militærhjelp» til landet sitt slik at han kan møte den russiske hæren som Kiev nå står overfor «under ulike forhold». «For å redde mennesker og byene våre trenger Ukraina ubegrenset militærhjelp. Akkurat som Russland uten forbehold bruker hele sitt arsenal mot oss.»sa Mr. Zelensky i en videomelding publisert på hans Telegram-konto for lederne av Atlantic Alliance.

NATO styrker forsvaret på sin østflanke

Den russiske føderasjonens president Vladimir Putin forpliktet seg til en » stor tabbe « med invasjonen av Ukraina han «undervurdert» Motstand, sa Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, torsdag i forkant av åpningen av alliansens ekstraordinære toppmøte. NATO vil utplassere fire nye kampgrupper i Romania, Ungarn, Bulgaria og Slovakia for å styrke forsvaret mot Russland på dens østlige flanke.

Dødelig bombardement nær Luhansk

Minst fire mennesker døde, inkludert to barn, og seks andre ble såret i russiske angrep på byen Rubizhne nær Luhansk øst i Ukraina, sa regionens guvernør Serhi Gaidai torsdag. Balansen kan «vise seg langt overlegen», sa han og anklaget russerne for å bruke fosforbomber. Andre tjenestemenn i regionen har de siste dagene anklaget russerne for å bruke slike bomber, påstander som ikke umiddelbart kan verifiseres.

Kiev sier det ødela et russisk skip

Den ukrainske marinen sa torsdag at den hadde ødelagt et russisk troppeskip ankret opp i havnen i Berdyansk, en by nær Mariupol ved Azovhavet. Informasjonen var umiddelbart ukontrollerbar, og den russiske hæren rapporterte svært sjelden om tap. Havnen i Berdyansk ligger 80 kilometer vest for den strategiske havnen Mariupol, en by under beleiring og nådeløs beleiring av russerne siden slutten av februar.

Direktøren for Kherson Theatre ble løslatt

Vi fortalte deg om kidnappingen hans i denne live, direktøren for Kherson Theatre Oleksandr Kniga ble løslatt, fikk vite Verden, i kontakt med ham, torsdag. Han hadde blitt kidnappet dagen før i den russisk-kontrollerte ukrainske byen, hvor kidnappinger øker under daglige anti-okkupasjonsdemonstrasjoner. Mr. Knigas løslatelse ble bekreftet til oss av en av hans kolleger, skuespilleren Oleksandr Moudry. Mr. Kniga blir testet, men har det bra.

London innfører nye sanksjoner

Den britiske regjeringen kunngjorde torsdag en ny serie sanksjoner mot 59 russiske og seks hviterussiske personer og selskaper. Selskaper som den russiske diamantgiganten Alrosa eller den private militærtjenestegruppen Wagner er målrettet, det samme er grunnleggeren av Tinkoff Bank Oleg Tinkov, den innflytelsesrike sjefen for Russlands første bank Sberbank, Guerman Gref, og Polina Kovaleva, datter av utenriksminister Sergei Lavrovs påstått elsker. Statsminister Boris Johnson har også bedt om å hindre Russland i å utnytte sine enorme gullreserver.

4,3 millioner fordrevne barn

Mer enn halvparten av Ukrainas barn har måttet forlate hjemmene sine for å flykte fra usikkerhet og kamper utløst av en invaderende russisk hær 24. februar, sa UNICEF torsdag. «En måned med krig i Ukraina har ført til at 4,3 millioner barn er på flukt, mer enn halvparten av landets estimerte 7,5 millioner barn.»detaljer FNs barnefond i en pressemelding.

Gjenopptakelse av Moskva-børsen

Aksjemarkedet ble delvis gjenopptatt torsdag på Moskva-børsen etter en måneds lang pause, en svært kontrollert gjenåpning etter at Vesten innførte enestående sanksjoner over Russlands intervensjon i Ukraina. Bare rundt tretti aksjer var tilgjengelige ved dette delvise oppkjøpet. «Det vi er vitne til er en maskerade: en Potemkin-markedsåpning»I en pressemelding svarte assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Daleep Singh.

You may also like

Leave a Comment