I Kongsberg, 66 km sørvest for hovedstaden Oslo, ble fem personer mellom 50 og 70 år skutt med piler – fire kvinner og én mann – og to andre ble skadet. Dette er det dødeligste angrepet i Norge de siste 10 årene.
– Vi snakker om å konvertere til islam, sa den norske politimannen Ole Bredrup Saeverud til journalister torsdag.
«Det har vært frykt for radikalisering tidligere,» sa han.
Ifølge OB Saeverud tilsto den mistenkte 37-åringen i avhør.
– Vi forklarer blant annet om det var et terrorangrep, la han til.
Rapporter som knytter den mistenkte til radikalisering var ikke mottatt i år, men politiet hadde tidligere etterforsket den gangen, sa OB Saeverud.
«Vi er relativt sikre på at han handlet alene,» sa han.
Etter onsdagens angrep sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen at hun var svært opprørt over det «forferdelige angrepet» i Kongsberg.
«Prøvde å redde»
«Jeg har dyp sympati for ofrene og deres familier,» sa hun.
FNs generalsekretær Antonio Guterres skrev på Twitter at han var «sjokkert og forferdet over de tragiske nyhetene fra Norge».
Den mistenkte skal stilles for retten torsdag eller fredag foran en dommer som skal høre varetektsfengslingen, sier advokaten hans til AFP.
— Han forklarer i detalj, snakker og samarbeider med politiet, sa advokat Fredrik Neumann foran journalister.
Mistenkte tilsto å ha raset i Kongsberg, sa aktor Ann Iren Svane Matiasenen. Hun fortalte at mannen ble avhørt om natten.
Ifølge politiet gikk den mistenkte rundt i byen og skjøt piler mot folk. Ifølge politiet ble flere personer skadd i butikkene.
Navnene på ofrene er foreløpig ikke frigitt.
Begge de skadde blir behandlet på sykehusets intensivavdeling. En av dem er en politimann som var på besøk i en butikk uten tjeneste og ble angrepet. Det er foreløpig ikke tilgjengelig informasjon om tilstanden til de skadde.
Norske medier spekulerer også i hvorfor politiet pågrep den mistenkte en drøy halvtime etter de første meldingene om angrepet.
Politiet ble varslet om angrepet ved 18-tiden onsdag. 13 minutter lokal tid (19:13, Litauen) og arresterte den mistenkte i omtrent 30 minutter.
Et vitne, Hansine, sa til TV2 da hun hørte en lyd og så en kvinne som gjemte seg i seg selv og «en mann … med pil og pil på skulderen og en bue i hånden».
«Da så jeg folk løpe bort, forsøke å rømme … Blant dem var en kvinne som holdt et barn,» sa vitnet.
En pil blafrer i veggen
Det er lagt ut bilder i media som viser en hylende svart pil fanget i veggen, samt et tre som ligger på bakken, likt det som ble brukt i konkurransen.
Politiet sa torsdag at den mistenkte brukte andre våpen.
– Disse hendelsene sjokkerer oss, sa statsminister Erna Sulberg, som avsluttet sitt arbeid torsdag.
Norges utnevnte statsminister John Gahr Store, leder av Sentrum-venstre Arbeiderpartiet, som vant posten senere torsdag, kalte angrepet «forferdelig».
– Det er utrolig. Men realiteten er at fem mennesker ble drept, mange såret og mange i sjokk, sa Gahr Store til NRK torsdag.
Norske politifolk bærer vanligvis ikke våpen, men etter angrepet beordret Rikspolitiet tjenestemenn å bevæpne hele landet.
Den norske hemmelige tjenesten PST var advart, sier en talsmann for Martin Bernsen til AFP.
Norge har tradisjonelt vært et fredelig land, men høyreekstreme angrep har skjedd de siste årene.
Ekstremisten Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i et dobbeltangrep 22. juli 2011.
AB Breivikas satte først fyr på en minibuss lastet med eksplosiver i hovedstaden Oslo like ved Statsministerens kontor. Han dro senere til den nærliggende øya Utioja og skjøt dusinvis av mennesker der i en sommerleir med ungdom på venstresiden.
Philip Manshaus, som erklærte seg nynazist i august 2019, skjøt ned en moské i utkanten av Oslo. Etter hvert klarte de tilbedende å holde ham tilbake; Ingen ble hardt rammet i denne hendelsen.
Imidlertid hadde Ph. Manshaus tidligere skutt sin 17 år gamle søster som ble adoptert i Kina. Statsadvokaten beskrev handlingene hans som en «rasistisk handling».
Norske sikkerhetstjenester har også avverget flere planlagte jihadistangrep i landet.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»