Home » WTO-ministermøtet i Genève utsatt inntil videre

WTO-ministermøtet i Genève utsatt inntil videre

by Thure Lindhardt

(ats) «Alle medlemmer står bak avgjørelsen,» sa visegeneraldirektør for anlegget Anabel Gonzalez fredag ​​på sosiale nettverk. Hun nevnte grunner til «helse» og «rettferdighet».

Eksperter på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde tidligere bestemt seg for å betrakte Omicron-varianten som «gir grunn til bekymring». Federal Office of Public Health (FSO) hadde kunngjort at flyreiser fra Botswana, Eswatini, Lesotho, Mosambik, Namibia, Zimbabwe og Sør-Afrika er forbudt. På samme måte vil personer som kommer inn fra Hong Kong, Israel og Belgia bli satt i karantene.

Disse begrensningene gjorde det ikke lenger mulig å garantere et rettferdig møte mens de 164 medlemslandene måtte forhandle om viktige spørsmål for verdenshandelen. Så mye at de nektet å tilby et hybrid- eller nettformat som var uforenlig med institusjonens utfordringer.

Totalt bør minst 4000 personer delta på dette 12. ministermøtet fra tirsdag til fredag. Mer enn 200 ministre var ventet. Sveits og Genève-myndighetene hadde satt opp et viktig sikkerhetssystem.

Dette møtet var svært viktig for WTO, som ikke har holdt en formell ministerkonferanse på flere år. Offisielt organisert av Kasakhstan, ble det utsatt i fjor på grunn av pandemien. Statene foretrakk også å flytte den til Genève etterpå.

I den institusjonelle krisen som startet på slutten av 2019 etter blokaden av dens ankedomstol av USA og uten noen vesentlig avtale i nesten ti år, måtte WTO vise at den fortsatt var i stand til å produsere resultater. Men diskusjonene er «tøffe», sa daglig leder Ngozi Okonjo-Iweala for noen måneder siden.

Organisasjonen har ventet spent på hvordan de skal reagere på pandemien. Det har vært i en blindvei i nesten ett år angående den foreløpige tilbakekallingen av patenter på handel med koronavirusteknologi.

Dette har blitt støttet av dusinvis av land og er sterkt oppmuntret av FN-aktører og frivillige organisasjoner som Leger Uten Grenser (MSF). Men Sveits avviser bestemt dette scenariet sammen med EU, Storbritannia og Norge. En vanskelig situasjon for henne som kunne ha ført til at hun måtte blokkere en konsensus selv om hun alltid nektet.

Blant andre forventede diskusjoner bør statene søke en avtale etter mer enn 20 år med forhandlinger om fiskerisubsidier, anslått til opptil 54 milliarder dollar i året. Målet er å forby subsidier til et skip som driver ulovlig, urapportert eller uregulert fiske. Men også de for overfiske i allerede overbrukte områder.

Ifølge FN blir 90 % av havressursene utnyttet eller overfisket. En tredjedel av fangsten skyldes overfiske. Rike stater ønsker at Kina ikke kunne stole på unntak på grunn av sin selverklærte status som et utviklingsland.

I et avtaleutkast ble det gitt unntak for fattige land og utviklingsland med et fangstvolum på under 0,7 % av verdens kapasitet. Samt å iverksette tiltak for å begrense bruken av tvangsarbeid for å prøve noe som gleder alle. Men utviklingsland synes det fortsatt er for billig for rike land.

I utkanten av den multilaterale tilnærmingen går flere diskusjoner, som tas opp hver gang av dusinvis av land seg imellom, raskere. En avtale om levering av tjenester måtte godkjennes av mer enn 60 land, inkludert Sveits. Besparelsene takket være denne avtalen kan beløpe seg til over 130 milliarder CHF på mellomlang sikt.

You may also like

Leave a Comment