Home » A. Anušauskas: Litauen vil motta en ekstra roterende amerikansk bataljon i mai

A. Anušauskas: Litauen vil motta en ekstra roterende amerikansk bataljon i mai

by Gabriel Scott

Litauen vil motta en ekstra roterende USA-bataljon i slutten av april eller mai, sier forsvarsminister Arvydas Anušauskas.

«Disse roterende bataljonene, en ekstra roterende bataljon vil dukke opp i slutten av april-begynnelsen av mai, og for en stund vil vi ha to amerikanske bataljoner,» sa A. Anušauskas til journalister onsdag.

I følge A. Anušauskas kan rekorden for NATO-tropper i Litauen nås i mai.

Han sier at antallet allierte allerede har økt med rundt tusen siden i fjor og forventes å øke med et «liknende antall».

For tiden er over 500 amerikanske tropper stasjonert i Švenčionys-distriktet, Pabradė treningsområde.

Pentagon kunngjorde tirsdag at de vil overføre 200 marinesoldater fra Norge til Litauen mens USA fortsatte å svare på Russlands invasjon av Ukraina.

USAs utenriksminister Anthony Blinken, som besøkte Vilnius i begynnelsen av mars, annonserte at amerikanerne ville sende ytterligere 400 soldater til Litauen og ville ta med kortdistanse luftvernsystemer og selvgående artillerisystemer.

Amerikanerne har også F-35 jagerfly stasjonert ved Šiauliai Aviation Base i Litauen, og de amerikanske spesialstyrkene tjenestegjør i landet.

Amerikanske tropper roteres i Litauen, og landets politikere søker en permanent amerikansk tilstedeværelse.

Tilbaketrekkingen av russiske tropper fra Kiev er ikke knyttet til fredssamtaler

Forsvarsminister A. Anušauskas sier at tilbaketrekningen av russiske tropper fra Kiev ikke var relatert til fredssamtaler, men var bestemt av sterk motstand fra ukrainere.

«Vi la merke til det den gangen. Faktisk gjennomførte ukrainerne vellykkede lokale motangrep i disse retningene, og det var ingen stor trussel mot de russiske styrkene, ikke mot ukrainerne, om at de ville bli avskåret fra logistikrutene, sa A. Anušauskas til journalister.

Faktisk gjennomførte ukrainerne vellykkede lokale motangrep i disse retningene, og det var allerede en større trussel mot de russiske styrkene, ikke ukrainerne, om at de ville bli avskåret fra de logistiske banene.

Ifølge ham var det bare én russisk hærs logistikkrute på et sted i nærheten av Kiev, som ble skutt av ukrainere.

«Så de trekker seg tilbake for å se en militær situasjon som er ugunstig for dem, og de trekker tilbake disse styrkene etter å ha lidd ganske mange skader. «Jeg tror hvem andre de kan bruke dem til, vi får se, men nå vil vi ikke se store angrep fra russiske styrker i de retningene fordi de bare ikke har dem til det, ukrainere har allerede konsentrert styrkene sine der, » sa han minister.

Russland kunngjorde tirsdag at de vil redusere intensiteten i kampene i Nord-Ukraina, inkludert mot hovedstaden Kiev, etter «betydelige» samtaler med Tyrkia i Ukraina. Pentagon har kunngjort at Russland har flyttet noen av sine styrker ut av Kiev, men trekker seg ikke tilbake og kan forberede seg på å starte en «storoffensiv» andre steder i Ukraina.

ukrainske forhandlere kunngjorde på sin side etter samtalene at landet vil kreve at vestlige stater gir juridisk bindende sikkerhetsgarantier tilsvarende eller bedre enn NATOs kollektive sikkerhetsgaranti.

Ifølge Kyjiv kan garantister være USA, Kina, Frankrike og Storbritannia, medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt Tyrkia, Tyskland, Polen og Israel.

Med slike sikkerhetsgarantier kan Ukraina bli nøytral og forlate sine ambisjoner om å bli med i NATO.


You may also like

Leave a Comment