Home » Alert i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

Alert i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

by Catherine Monroe

Norsk politi arresterer flere russere etter dronehendelser nær flyplasser og kritisk infrastruktur. I ett tilfelle var det til og med en trafikkkontroll på Bergen lufthavn.

— Vi har midlertidig stengt luftrommet inntil vi anser det som trygt å gjenoppta driften, sa Bergen lufthavns operasjonsleder i formiddag, sitert av VG Nett.

Alert i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

– Vi er sikre på at det faktisk var minst én drone. – Vi har bilder og opptak, sa politirepresentant i Flesland Ørjan Djuvik på en pressekonferanse onsdag, sitert av E24.no.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa det er «uakseptabelt at utenlandske etterretningstjenester flyr droner over norske flyplasser». – Russere har ikke lov til å fly med droner i Norge, la den norske presidenten til.

I løpet av dager arresterte norske tjenester syv russiske statsborgere etter å ha utført fotoaktiviteter, inkludert bruk av droner. Nordmenn tror at russernes mål kan være spionasje eller bare å vekke frykt.

Den russiske kirken kjøpte land med utsikt over en marinebase

Dette er ikke den eneste vanskelige saken i norsk-russiske forhold. Dagbladet meldte at den Kreml-tilknyttede russisk-ortodokse kirken har ervervet flere tomter på strategiske steder langs norskekysten de siste årene. En av bygningene har utsikt over marinebasen.

Ifølge avisen tok Den russiske kirke i 2017 over det protestantiske bedehuset Soreide, som ligger 3 km i luftlinje fra Haakonsvern ved Bergen, hovedflåtebasen med fregatter og ubåter. «Plottet tillater observasjon av havneinnløpene og en stor del av marinebasen», skriver Dagbladet. Avisreportere fant ingen i bygningen, hovedvinduene var kraftige gardiner.

RadioZET.pl/Nrk.no/Vg.no

You may also like

Leave a Comment