Home » Alliansen vil flytte nordover

Alliansen vil flytte nordover

by Gabriel Scott

Finlands og Sveriges NATO-tilslutning ville endre maktbalansen i Østersjøbassenget og i Arktis.



Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands statsminister Sanna Marin


© AFP
Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands statsminister Sanna Marin

Eventuelle endringer i alliansen kan finne sted denne våren. Hvis Finland endelig offisielt bekrefter sin vilje til å bli med, vil landet trolig være med i NATO senest i juni. Likeså Sverige, som forble nøytralt selv i begge verdenskrigene, men nå ikke orket president Putins galskap.

Tiltredelsen av begge land gjør at Østersjøen nesten utelukkende blir NATO, med to små russiske enklaver i Kaliningrad og St. Petersburg. I tilfelle en konflikt med Alliansen vil den russiske flåten umiddelbart bli blokkert i dem og slutte å telle. Dessuten vil ikke bare NATOs Norge, men muligens også Finland, nesten direkte grense til basen til en annen russisk nordflåte ved Murmansk. Russiske generaler må nå ha hodepine når de prøver å løse problemene som er involvert, finansiert av deres egen president.

Fortsett å lese

Sverige i NATO. Statsministeren varsler en dybdeanalyse

Forent som en allianse er Skandinavia også i ferd med å bli ryggraden i konflikten mellom Vesten og Russland om fordelingen av naturressurser i det smeltende Arktis. Dessuten vil fire direkte medlemmer av NATO (USA, Canada og de skandinaviske landene: Danmark og Norge) være direkte interessert i resultatet.

Alt dette betyr at Alliansens oppmerksomhet vil flytte nordover. Dette favoriseres av den grundig tvetydige Russland-politikken til den tyrkiske presidenten Recep Erdogan, som står i spissen for den nest største NATO-hæren sør på kontinentet.

Det er også et problem i form av datteren til en tidligere fallskjermjeger i Fremmedlegionen, som snart kan flytte inn i Elysée-palasset og lede Frankrike ut av NATOs militære strukturer. Alliansen vil da bli kraftig svekket i Sør-Europa, noe som ikke vil vinne Marine Le Pens sympati i Spania, Portugal og Italia. På en eller annen måte må de fylle dette gapet. Det vil selvsagt ikke være helt vellykket, om ikke annet fordi det bare er Frankrike (og Storbritannia) som har atomvåpen blant europeerne, og Paris-hæren er den tredje i alliansen. Et svekket NATO vil måtte trappe ned sine aktiviteter sør på kontinentet.

You may also like

Leave a Comment