Home » M. Katleris og V. Mikaitis vred strupen i håndballmesterskapet: «Veldig interessant sport» | navn

M. Katleris og V. Mikaitis vred strupen i håndballmesterskapet: «Veldig interessant sport» | navn

by Erlend Loe

Han følger håndball-EM i Košice fra dag én. En humorist som kjenner Skirmantas Pleta fra venstre side av landslaget trenger ikke forklare håndreglene.

AFP/»Scanpix» nuotr./Skirmantas Plėta

– Det er en veldig morsom sport. Jeg vokste opp i Panevėžys og den manuelle forberedelsen der er ikke dårlig. Seks spilte i det sovjetiske kvinnelandslaget (ler). Alle rundt besøkte vesken. Det er ikke en eksotisk eller utenlandsk sport for meg,” forklarte M. Katlers.

Selv om han ikke tar ballen selv. «Vi la merke til det den gangen. For mye av hjerte (mye hjerte, – over.), presser for mye – jeg liker mindre kontaktsport,» smilte humoristen.

«Det hele startet da vi spilte med islendinger i Vilnius. Med død eter chebra – (Mantu) Stonkumi, rull (Rolandu Mackevičius), Gelmine (Glemžaite) vi tok med til dette spillet. På den tiden begynte de så vidt å slippe tilskuere inn på arenaene igjen, kanskje 10 prosent. tribunene kunne vært fylt opp,” husket M. Katlers.

Litauiske håndballspillere slo uventet islendingene 29:27, og denne seieren åpnet endelig døren til EM, den første siden 1998.

«Vi la merke til det den gangen. Til og med til Gelmina. Vi ble enige om at dersom landslaget deltar i EM kan vi alle støtte dem. Det viste seg at verken Stonkus eller rull Jeg kom meg ikke unna og ble stående alene på isen. Men, tenkte jeg for meg selv, jeg vil virkelig ikke ta Litauen mer!» lo humoristen.

Det var ingen direktefly til Košice, så Katleris reiste gjennom Budapest og der på flyplassen møtte uventet Vytautas Mikaitis, direktøren for det ikke-eksisterende reisebyrået PravalTuro, som kom hjem.

«Vi snakket sammen, jeg sa at jeg skal til håndballmesterskapet. Han visste ikke. Det irriterte meg til og med. Kjør til alle slags motobolmesterskap som ingen har hørt om i Litauen, og her visste de ikke at håndball-EM arrangeres! Tilsynelatende var det ikke noe markedsføringsspill noe sted…» M. Katlers overrasket med et smil.

V.Mikaitis returnerte først til Litauen, men bestemte seg for ikke å gå glipp av denne historiske muligheten – i det minste å komme til den siste gruppe F-kampen mot Norge.

«Mantas nevnte til og med et par ting for meg om hvorfor jeg ikke burde gå. Kampen er på mandag, det er klart at det ikke skjer noe mer i byen. Det beste var allerede. Det neste er at landslaget ikke går videre til neste etappe (det er nødvendig å beseire den norske favoritten med 8 mål og forvente seier av russerne mot slovakene, – over.). For det tredje – vi vil sannsynligvis tape … Men jeg bestemte meg likevel for å kjøre 24/7 for å se det, » ble direktøren for PravalTuro selv overrasket over valget hans.

«Jeg kom alene med min grønne Sierra på 90-tallet. 16-17 timer uten servostyring… Jeg la merke til at motorveiene er bra. Og viskerne renser dårlig, og lysene skinner dårlig, sa V. Mikaitis.

«Og han tilbyr å ta den bilen hjem. «Jeg vet ikke, jeg vet ikke, jeg verdsetter livet mitt,» lo M. Katler.

I motsetning til V. Mikaitis, som først ankom Slovakia klokken halv åtte om morgenen mandag, hadde M. Katlers allerede inspisert området rundt Košice. Riktignok etterlot hun ikke noe inntrykk på mannen.

«Hvis Šiauliai hadde Laisvės Lane, ville det vært Košice. Slovakia er uansett et vakkert land, men ikke 17. januar. Vi har vært utenfor byer, fjell, bydeler, hus ved innsjøen, men vinteren er sannsynligvis ikke den beste tiden for å nyte utsikten som denne hvor som helst i Europa. Og i Košice er alt på ett sted, alle severdigheter er innenfor en radius på 50 meter. Snu deg rundt og se på alt», oppsummerte humoristen.

«Og navnet er Hva er dette (hvorfor her?) «- lo V.Mikaitis.

Foto av Edgar Alšauskas / LRF

Foto av Edgar Alšauskas / LRF

Mandag kveld støtter herrene begge det litauiske håndballlaget, som skal spille mot Norge som klare favoritter.

«Norsk fans kanskje opptil fem er åpne, vi henter enkelt tribunen. Nå er det bare plassen som skal tas”, håpet M. Katlers.

– Det er synd at vi aldri har vunnet et mesterskap. Verken 1-0 eller 2-1, alltid 1-6… Spiller vi bare andre omgang, slår vi alle. Det er vanskelig når vi starter en kamp som dette. Men å se på arenaen er annerledes enn å se på TV. På TV-en, hvis du er heldig – bekymre deg, kan du slå den av, slå den på igjen, se – hvis forskjellen er redusert, så se videre. Selv om du er 8 mål her nede og laget vinner seksjonen 2-0, tror du allerede at det blir uavgjort snart. Vi, tilskuerne, mister aldri håpet og prøver å støtte Litauen i hvert angrep. Men stemmene er det ikke lenger…» M. Katlers gjemte seg ikke.

Foto av Edgaras Alšauskas / LRF-fans i Košice

Foto av Edgaras Alšauskas / LRF-fans i Košice

Et hundretalls litauiske fans utsmykket med trifarger skaper en virkelig ekstraordinær atmosfære i Košices Steel Arena. Selv de slovakiske vertene, som hadde mer styrke, slet med å bryte gjennom litauerne.

«Den eneste ulempen jeg la merke til fra mengden er at vi ikke har manuelle sang. I det første spillet sang vi bare «Lietuva», i det andre la vi til et nytt «mål». Vi forventer oppfinnsomhet fra Mikaitis, håpet M. Katlers.

«Menn, vakre mennesker!» – ideen ble foreslått her av V. Mikaitis.

Katlers hjerte er allerede erobret av en håndholdt. Han håper nå å smitte denne sporten med V. Mikaitis også.

«Mange følelser, en rask sport, få stopp. Trenere har 3-minutters pauser, og det gjør de vanligvis kun når det er lite tid igjen til å angripe. Det er ingen ekstra distraksjoner for å se sport. Det er ingen Pannersom danser i pausen. Og det er ikke nødvendig”, nevnte M. Katlers fordelene med hånden.

AFP / Scanpix foto / Žanas Gabrielius Virbauskas angriper det slovakiske målet.

AFP / Scanpix foto / Žanas Gabrielius Virbauskas angriper det slovakiske målet.

«Vel, jeg så det på TV. Jeg syntes det var rart – litauerne er 3 mål bak, skyter og roper. Men hvem skulle rope, du vet at du fortsatt tapte fordi det ikke var nok tid igjen”, ble V. Mikaitis overrasket.

«Vi la merke til det den gangen. Ikke basketball her hvor du er 25-30 poeng under i tredje kvartal og det er det. De 5 målene på hånden er mange, men spiller noen gode minutter og kan ta igjen. Du er alltid på kampavstand her, sjelden leder noen med 10 mål. Det er interessant å se,» forklarte Katler.

Den håndholdte bør etter hans mening vies mer oppmerksomhet enn den har vært så langt.

Foto av Edgar Alšauskas / LRF

Foto av Edgar Alšauskas / LRF

«Jeg stikker et bilde ut av vesken min og han sender meg en tekstmelding:» Lietkabelis «, flotte gutter, vant King Mindaugas Cup!». Vel, vi litauere er slike vinnere. Hvis det ikke er gevinster, er vi ikke interessert. Bortsett fra basketball selvfølgelig, ville vi finne det som en klokke selv om det ikke var strøm (ler). Ingen andre i Litauen bryr seg før vi vinner gull. Va, ingen likte å svømme før vi vant. Da ble det interessant for alle, vi må allerede bygge svømmebassenger, men et halvt år har gått – det er ikke nok … ”, sa M. Katlers.

Til den siste gruppe F-kampen mot Norge, hvoretter skjebnen til det litauiske landslaget i dette mesterskapet skal avsløres, valgte mennene sine favoritter. Den ene valgte Mindaugas Dumčiai og den andre Aiden Malšinskas.

AFP / Scanpix Photo / Mindaugas Dumčius

AFP / Scanpix Photo / Mindaugas Dumčius

«Vi la merke til det den gangen. Uansett, vi har nesten samme sammensetning. Bakfra ville du ikke fortelle hvem som er der,» lo Katler. «Dessuten er 88 mitt lykketall.»

«Jeg vet ikke etternavnet, men jeg ville vært den som scoret målene,» sa V. Mikaitis.

«Aiden?» – la M. Katlers til. «Sannsynligvis,» enig V. Mikaitis.

AFP / Scanpix foto / Aidenas Malašinskas

AFP / Scanpix foto / Aidenas Malašinskas

Kampen mellom Litauen og Norge finner sted mandag klokken 21.30 i Košice Arena. Hvis mesterskapet avsluttes for oss, la oss håpe fansen slipper å vente 24 år på landets neste hånd.

You may also like

Leave a Comment